Ermenistan'dan Azerbaycan'a "ateşkes" suçlaması

10 Eylül Cumartesi saat 12.00'de başlayan ateşkesi 10 dakika içinde ihlal eden, ikinci güne girilen ateşkeste onlarca kez sivil yerleşim yerlerine ağır bombalarla saldırılar düzenleyen Ermenistan, Azerbaycan'ı ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

GÜNDEM 12.10.2020, 08:30 12.10.2020, 15:52
Ermenistan'dan Azerbaycan'a "ateşkes" suçlaması

27 Eylül Pazar sabahı saat 06.00'da Azerbaycan sivil yerleşim yerlerini vurarak büyük çatışmayı başlatan Ermenistan, Azerbaycan'ın ivedilikle karşılık vermesi üzerine "Bu kadar hızlı karşılık verebildiğine göre Azerbaycan da saldırı hazırlığındaydı" diyerek tarihî pişkinliğe imza atmıştı.

Haklıyken haksız duruma düşmemek için ordusuna "Tek bir sivilin burnu kanamayacak" talimatı veren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün, ateşkeste bile Ermenistan'ın ülkesindeki sivil yerleşim yerlerine füzelerle saldırdığını ve 27 Eylül'den bu tarafa 41 sivil Azerbaycanlının şehit olduğunu, 200'ün üzerinde Azerbaycanlı sivilin yaralandığını duyurmuştu. İlham Aliyev, işlenen savaş ve insanlık suçlarından, ateşkes ihlallerinden doğrudan Ermenistan'ın siyasi ve askeri yönetimin sorumlu olduğunu vurgulamıştı.

Çatışmalar sırasında tüm olup bitenleri fotoğraf ve görüntülerle belgelendiren Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise olası müzakerelerde haksız çıkmamak için adeta sivillere yönelik tedbirlere azami özen gösteriyor ve özellikle ateşkes döneminde Ermenistan'dan yapılan tüm saldırılarla ilgili bilgi ve belgeleri uluslararası kuruluşlarla paylaşma hazırlığı yapıyor.

Ermenistan ise sıkça Azerbaycan'a yönelik mesnetsiz suçlamada bulunuyor ancak suçlamaların hiçbirinin altını dolduramıyor, tek bir kare fotoğraf ya da birkaç saniyelik görüntü dahi sunamıyor.

Ateşkesi Azerbaycan ihlal ediyormuş

1915 olayları ile ilgili "Suçlu Ermeni çetelerdir, Türkler tek bir Ermeni sivile kurşun sıkmamıştır" diyen arşivlerin aksini söyleyen ve küçük bir kanıt dahi ortaya koyamayan Ermenistan, ateşkes ihlali ile ilgili binlerce belge, fotoğraf ve görüntü ortaya koyan Azerbaycan'a karşı da inkar ve iftira politikası yürütüyor.

Ateşkesten 10 dakika sonra

Kendisini kurtarması için Rusya'nın ağzına bakan Ermenistan, "cenaze ve esir takası için" Moskova'da Azerbaycan'la insani ateşkes imzalamış ve ateşkes 10 Ekim Cumartesi saat 12.00'de uygulamaya konulmuştu.

Ancak Ermenistan ateşkesi, 10 dakika bile dolmadan ihlal etmiş ve sivil yerleşim yerlerine füze ve toplarla saldırılar düzenlemişti.

Ermenistan'a iade etmek için Ermeni askerlerinin cenazelerini toplayan Azerbaycan ambulansları da, ateşkes sırasında saldırıya uğramıştı.

Ateşkesin ilk gününün gecesi çok sayıda Ermeni grubu, kaybettikleri mevzileri yeniden işgal edebilmek için saldırıya geçmiş ancak Azerbaycan ordusu tüm bu girişimleri püskürtmüştü.

İlham Aliyev'in tabiriyle "teke tek" karşılaşma gücünü kendinde bulamayan Ermenistan ordusu bu kez de Cumartesi gecesi, Bakü'den sonra Azerbaycan'ın en büyük kenti olan Gence'ye çok sayıda füze fırlatmıştı. Saldırıda 9 sivil şehit olmuş, bazıları çocuk 34 sivil de yaralanmıştı.

Ermenistan ordusu dün de öğle saatlerinde 2 Azerbaycan kentini ve 6 köyü hedef almış, bu saldırılarda da çok sayıda şehit verilmişti.

"Tutarlı bir ateşkes yok"

Tüm bu yaşananlar kayıt altına alınmışken tarihi pişkinlik ve yüzsüzlüklerle dolu Ermenistan'tan bir pişkin açıklama daha geldi.

Ermenistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "tutarlı bir ateşkes yok" denildi ve bazı bölgelerde Azerbaycan'ın ateşkesi ihlal ettiği iddia edildi.

Yorumlar (0)