Erdoğan’dan Türk yatırım fonu mesajı: “En kısa sürede hayata geçirilmeli”

Özbekistan’dın Semerkant kentinde başlayan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ı, "Ebedi Şehir" Kongre Merkezi'nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev karşıladı.

GÜNDEM 11.11.2022, 09:14 11.11.2022, 17:17
Erdoğan’dan Türk yatırım fonu mesajı: “En kısa sürede hayata geçirilmeli”

Özbekistan’ın tarihi geçmişiyle bilinen Semerkant kentinde, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılım sağladığı zirvede, onu mevkidaşı Kongre Merkezi'nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev karşıladı. Burada açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın bitmesi adına çalışıyoruz”

Ukrayna ve Rusya arasında süregelen savaşa değinen Erdoğan, “Ukrayna'da 9 aydır devam eden savaşın adil bir barış ile sona ermesi adına gayret ediyoruz. Diğer taraftan gıda krizine dur diyebilmek adına da gereken bütün müdahaleleri yapıyoruz. Bu konuda üzerimize düşen bütün gereklilikleri sağlayacağız. Öte yandan barış süreci içerisinde olan can Azerbaycan'ın bütün girişimleri de devam ediyor. Barış arayışı içerisinde olan Azerbaycan'ın her zaman yanında yer alıyoruz” dedi.

“İş birliklerimizin devam etmesini istiyoruz”

Dünya üzerinde en fazla sığınmacıya ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığını ifade eden Erdoğan, “Göçmeler konusunda, en fazla kişiye kucak açan ülke biziz. Suriye’den 3,6 milyon kişi olmak üzere yaklaşık 5 milyon insanı ülkemizde misafir ediyoruz. Ancak düzensiz göçe yönelik ortak bir güvenlik çalışması sağlamamız isabetli olacaktır. Spor, gençlik, eğitim, bilişim, gümrük, ticaret, güvenlik ve siyaset gibi kısımlarda da iş birliğimizin daha da gelişmesini istiyoruz. Enerji, ulaştırma ve ticaret sektörlerinde aramızda oluşturulan bağların derinleştirilmesine büyük bir önem gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türk Fonu mümkün olduğunca hızlı şekilde faaliyete alınmalı”

İş birliklerinin kuvvetlendirilmesine vurgu yapan Erdoğan, “Türk Yatırım Fonu'nun en hızlı şekilde, mümkün olduğuna ivedilikle faaliyete sokulması yararlı olacaktır. Fonun getireceği mali olanaklarla iş birliğimizi güçlendirip çalışmalarımıza ivme kazandıracağına sonsuz inancım var” dedi.

Aile fotoğrafı çekildi, yetkili isimler bir araya geldi

Ev sahipliğini Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yaptığı "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" görüşmeleriyle Semerkant'ta gerçekleştirilen TDT Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi’nde liderler aile fotoğrafı için toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongre Merkezi'ne girişi sırasında mevkidaşı Mirziyoyev tarafından karşılandı.

Kongre Merkezi'nde yapılan aile fotoğrafında, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, eski Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Cumhurbaşkanı Erdoğan bulundu.

Fotoğrafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın solunda Mirziyoyev, sağında ise Tokayev yer aldı. Ülkelerin liderler bayraklarının önünde durarak fotoğraf verdi.

Yorumlar (0)