Erdoğan’dan tahıl koridoru açıklaması

Erdoğan, "Tahıl krizi hususunda Karadeniz koridoru çok büyük önem taşıyor. Husus ile ilgili olarak Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin'in yaklaşımları büyük önem arz ediyor. Bu husustaki görüşmelerimiz sürüyor. Bir hafta 10 gün içinde görüşmelerimizi yoğunlaştıracağız ve sonuca ulaştıracağız." dedi.

GÜNDEM 05.07.2022, 20:28
Erdoğan’dan tahıl koridoru açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İtalya Başbakanı Mario Draghi ile ortak basın toplantısı düzenledi.


"Yunanistan, İtalya için de tehlike oluşturuyor"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Pek çok alanda 9 iş birliği anlaşmasına imza attık. Akdeniz'e kıyısı olan iki ülke olarak hem global hem de bölgesel hususlarda görüş teatisinde bulunduk. İş birliği olanaklarının daha da geliştirilmesi üzerinde durduk. Terörle mücadele konusunda kendilerinden beklentilerimizi değerli dostumla görüştüm. Göç idaresi ve illegal göçle mücadeleyi masaya yatırdık. Yunanistan artık Türkiye kadar İtalya için de tehlike arz ediyor. Bu geri itmelerle düzensiz bir şekilde göç eden insanlar İtalya'ya yöneliyor.

"Türkiye'nin AB için ne kadar önemli olduğu ortadadır"

İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin sağlayacağı katma değeri çok iyi biliyor. Bölgedeki gelişmeler ülkemizin AB için ne kadar önemli olduğu gerçeğinin en somut örneğidir. AB üyeliği sürecinde İtalya'nın desteği çok önemli. 

Pandemiye karşın ticaret hacmimiz 2021'de yüzde 34 oranında rekor yükselişle 23 milyar doları aştı. 

"Tahıl krizini bir hafta 10 gün içinde çözeceğiz"

Tahıl krizi hususunda Karadeniz koridoru çok büyük önem taşıyor. Husus ile ilgili olarak Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin'in yaklaşımları büyük önem arz ediyor. Bu husustaki görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye olarak bizim tahıl sıkıntımız yok fakat özellikle Afrika'da önemli bir sıkıntı mevcut. Bir hafta 10 gün içinde görüşmelerimizi yoğunlaştıracağız ve sonuca ulaştıracağız.

SAMP-T hususunda artık imza adımına gelmek istiyoruz. Çünkü bu bizim savunma sistemlerimiz için de çok büyük önem arz ediyor."

Draghi: Türkiye'nin gayretleri takdire şayan

İtalya Başbakanı Draghi, toplantı esnasında Karadeniz'de tahıl koridoru hususunda, "Türkiye'nin arabuluculuk faaliyetleri için büyük takdirlerimizi bir defa daha ifade etmek istiyorum. Bu gayretleri takdire çok şayan." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)