Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna görüşmelerinde "somut barış" çağrısı

Dünya Ukrayna ve Rusya arasında bugün yapılacak toplantıya odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraflardan barışın tahsis edilmesi için olumlu adımların atılmasının beklendiğini açıkladı.

GÜNDEM 29.03.2022, 10:39 29.03.2022, 12:21
Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna görüşmelerinde "somut barış" çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da Ukrayna ve Rusya heyetlerine seslendi. Erdoğan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’ye ve İstanbul’a hoş geldiniz. Böylesine kritik bir süreçte sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Ülkeleriniz için büyük bir çaba gösterdiniz. Bu nedenle sizleri milletim ve şahsım adına ayrıca tebrik etmek istiyorum. Aranızda yaşanan gerilim ve çatışmalar komşunuz ve dostunuz olarak bizi gerçekten derinden üzüyor.

İki tarafından endişelerini önemsiyoruz

Krizin başlangıcından bu yana her türlü gayreti samimi şekilde gösterdik. Bu süreçte komşuluk, dostluk, insani yakınlık ve hukukun gerekliliklerini yerine getirmeye çalıştık. Söz aldığımız tüm platformlarda iki tarafında endişelerini önemseyen bir yaklaşım sergiledik. Bölgede pek çok acıya şahit olmuş bir ülke olarak Karadeniz’in kuzeyinde benzer şeylerin yaşanmaması adına mücadelemizi verdik.

Adil barışın kaybedeni olmaz

Adil şekilde yapılan bir barışın kaybedeni olmayacaktır. Bu trajedinin sona ermesi tarafların elinde. Barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Görüşmelerden artık olumlu sonuçların alındığı bir döneme gireriz diye düşünüyorum. Tüm dünya sizlerden gelecek olumlu haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü desteğe hazırız. Barış ve istikrarın desteklenmesi adına elimizden geleni yapacağız.

Dışişleri Bakanımı burada bırakıyorum

Bu konuşmanın ardından Taşkent’e hareket edeceğiz ancak ihtiyaç duymanız halinde destek olması adına Dışişleri Bakanımı sizin yanınızda bırakıyorum. Barışın yeniden sağlanması adına sorumluluk almaktan kaçınmayacağımızdan eminim.

Bu görüşmelerde arabuluculuk rolümüz bulunmuyor. Sizlerin bu müzakerede atacağınız olumlu adımlar liderler düzeyinde de temasın mümkün hale gelmesini sağlayacaktır. Böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazır durumdayız.

Yorumlar (0)