Erdoğan’dan Putin’in seferberlik kararı ile ilgili açıklama: “Savaşın bedeli ortada”

ABD ziyaretinin sonrasında New York'ta yer alan Türkevi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in kısmi seferberlik ilanı kararı ile ilgili olarak, ''Savaşın ödeteceği bedel gözler önünde kimse bunu çoğaltmamalı.'' dedi.

GÜNDEM 22.09.2022, 17:40
Erdoğan’dan Putin’in seferberlik kararı ile ilgili açıklama: “Savaşın bedeli ortada”

New York'taki Türkevi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemin sıcak konu başlıklarına ilişkin görüşlerini bildirdi. BM Genel Kurulu'na hitap ettiği konuşmada Yunanistan'ın Ege'deki hukuka aykırı faaliyetlerini kanıtlayan fotoğrafları gösterdiğini hatırlatan Erdoğan, "Yapacağımız her konuşmaya ciddi manada hazırlanıyoruz. Burada da yaklaşımımızı destekleyen fotoğraflara yer verdik. Böylece konuşmaya zenginlik ve inandırıcılık katmış olduk." dedi.

“İnsanlık dersi verildi”

Yunan sahil güvenlik güçlerinin batırdığı botta bulunan 4 yaşındaki Abdülvahap ile 9 aylık Asım bebeğin yaşamını yitirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu fotoğrafları gösterdik. Böylece dünyaya bir insanlık dersi vermiş olduk. O fotoğrafları görüp de etkilenmemek imkânsız. Bunlardan dünyanın haberinin olması lazım." diye konuştu.

"BM'ye tek tip üyelik sistemi gelmeli, 193 ülke yararlanmalı"

BM Güvenlik Konseyi ile ilgili ABD Başkanı Joe Biden'ın yaptığı konuşmaya değinen Erdoğan, "Sonunda bizim dediğimiz yere geldiler. Haklılığımız kanıtlanmış oldu. Daimi ve geçici üye sayısının artırılmasını teklif ediyorlar ama ben buna katılmıyorum. Daimi veya geçici değil, tek tip üyelik sistemi gelmeli. Tamamen dönüşümlü üyeliğe geçmek gerekiyor. Şu an 193 üye var. Bunu dönüşümlü hale getirmek lazım. İki yılda bir üyeler değişmeli. Böylece herkes belli zamanlarda daimi üye olur, 1-2 sene bunu yürütür. 193 ülkenin hepsi bundan nasiplenmeli. Almanya ve Japonya, 'Biz niye yokuz?' diyor. Biz de Türkiye olarak aynısını söylüyoruz. 20 daimi üye 10'arlı şekilde değişebilir, buna sonra karar verilir. Bu şekilde daha adil kararlar alınabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki Rum nüfusu ve Nikos Dendias'ın açıklamaları!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündemindeki konulardan biri de Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye aleyhindeki açıklamalarıydı. Dendias'ın kendi muhatabı olmadığını hatırlatan Erdoğan, "Görüşmek istiyorsa Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey ile görüşür. Türkiye'deki Rum nüfusunun azalmasının nedenlerini sorguluyorlar. Biz bu nüfus azalmasını zaten hiçbir zaman desteklemedik. Rum vatandaşlarımıza rastlayınca, 'Çocukların nerede, Türkiye'ye gelip yaşasınlar.' diyoruz. Başka ülkede yaşamayı seçmiş bir insanı zorla tutup getiremeyiz. Yoksa kapımız açık. Gelene vatandaşlık da veririz. Şimdiye kadar herhangi bir Rum vatandaşı ülkeden sürmedik. Bizim tavrımız bu. Bir taraftan ise Yunanistan'a bakın. Batı Trakya'da yaşayan Türklere yapmadıkları zulüm yok. Oradaki din adamlarını bile kendileri atamak istiyor. Biz mesela böyle bir şeye kalkışmadık. Biz İstanbul'daki papazların atamasına karışmıyoruz." şeklinde konuştu.

“F-16 konusunda olumlu bir hava var”

Basın mensuplarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a "F-16 hususunda son durum nedir? F-16 adına sağlanan görüşmeler, F-35'in de önünü açar mı?" sorusunun yönlendirilmesi üzerine, mevcut durumda F-16 satın alma konuna yöneldiklerini ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile bu hususta olumlu görüşmeler sağladıklarını dile getiren Erdoğan, bu husus ile ilgili Cumhuriyetçi senatörlerle de belirli görüşmelerin yapılacağını anlattı.

Bunun yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da görüşmelere devam ettiğini ifade eden Erdoğan, şu ifadelerde bulundu, "Atmosfer olumlu bir istikamette ilerliyor. İstiyoruz ki bu olumlu atmosfer sürdürülür. Hızlı bir şekilde sonuç almayı planlıyoruz. Sayın Biden'la resepsiyonda iken geniş bir konuşma şansı bulamadık. Belki telefon diplomasisi üzerinden bir görüşme şansı olur. Milli Savunma Bakanı'mızın ve Dışişleri Bakanı'mızın sağlayacakları görüşmeler noktasında süreci takip edeceğiz.”

“Kafkasya için bizim de adımlarımız olacaktır”

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında hem Azerbaycan’ı hem de Türkiye'yi suçlar şekilde konuşmasına değinen Erdoğan, "Pelosi'nin bu ziyareti sonrasında ortaya çıkıp Kafkasya'da meydana gelen bu gelişmelere darbe verecek ne cürmü ne mecali bulunuyor. Benim düşüncem şudur ki o, birçok bölgeye de rahatsızlık vermiştir. Fazla konuşmaya ve abartmaya gerek yoktur. Şu an da biz de belirli hazırlıkları sağlıyoruz. Buradan geri dönmemizin ardından gereken bütün adımları da sağlayacağız. Şimdi Prag'da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi yapılacak. Mevcut durumda Prag'da yapılacak olan zirveye gidip gitmeme gibi bir düşünce içerisindeyiz. Prag'da yapılacak zirveye katılım sağlamamız durumunda, Paşinyan'ın buraya gelme gibi bir olasılığı var. 'Orada görüşebilir miyiz?' gibi bir fikri olmuş galiba. Belki Prag’da kendisi ile bu hususları ayrı bir şekilde konuşma ihtimalimiz olabilir. Ancak bu hususlar ile ilgili Kafkasya'da bizim de belirli adımlarımız bulunacak. Onun da şu an için planlama aşamasındayız. Sayın İlham Aliyev dostumuzla da bu konuları konuştuktan sonra ona göre yolumuzu çizeceğiz." dedi.

“Savaşın bedelleri ortada”

Putin’in seferberlik ilanına değinen Erdoğan şu ifadelerde bulundu, “Bu savaşın her iki ülke vatandaşlarına, dünyaya ve bölgeye ödettiği bedelleri herkes görüyor. Hiç kimse bu bedeli daha çoğaltma anlayışında bulunmamalıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya ile bankacılık sektöründeki ortak girişimlerin inceleme altına alındığının sorulması üzerine, Mir Kart'ın, Türkiye ile Rusya arasında atılan bir adım olduğunu, bu husus hakkında sağlayacakları adımların incelemelerini ilgililerin gerçekleştirdiğini, ona göre bir yol haritası çizeceklerini belirtti.

Erdoğan, TOKİ için sevindirici haberi verdi

Birçok kişinin merakla beklediği TOKİ indirimi ile ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, “Buradan TOKİ ile ilgili müjdeli haberi de vermek isterim. TOKİ’den iş yeri ve ev alan geri ödemesini sürdüren vatandaşlarımız adına yüzde 25 peşin ödeme indirimi kampanyası gerçekleştireceğiz. Borcun hepsini kapatamayacak kişiler ise bakiyesinin yüzde 25’inden düşük olmaması koşuluyla, sağlayabildikleri kadar ödeme noktasında yüzde 25 indirimden faydalanabilecek. Bu kampanya noktasında geri ödeme taksitleri 2021 senesi haziran ayının son gününe kadar başlatılmış olan iş yeri ve konut alıcıları yararlanabilecek.” dedi.

Yorumlar (0)