Erdoğan’dan NATO ülkelerine 'ambargo' tepkisi

Erdoğan, "Türk savunma sanayi ürünlerinin büyük başarıları ortadayken karşı karşıya kaldığımız engellerin açıklaması mümkün değil. Savunma sanayimizin önüne bazı müttefiklerimizin koyduğu sınırlamaların kaldırılması müşterek menfaatimizdir. Müttefikler arasındaki açık-gizli ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme bile gelmemesi lazım." dedi.

GÜNDEM 24.03.2022, 20:39 26.03.2022, 11:43
Erdoğan’dan NATO ülkelerine 'ambargo' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin tamamlanmasının ardından açıklamalar yaptı.


"Türkiye özel bir konumda bulunuyor"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e gösterdiği liderlik sebebiyle teşekkür ediyorum. NATO'nun bir defa daha dayanışma mesajı vermesi çok anlamlıdır. 

Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz, bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimiz devam ediyor. Türkiye olarak bu süreçte çok özel bir yerde duruyoruz. Ukrayna ve Rusya, Karadeniz'deki komşularımız. Savaşın son bulması için iki ülke ile de yoğun temaslar yürütüyoruz. Bölgemizde barışın hakim olması için çaba sarf ediyoruz. Müzakereleri yakından izliyor ve destekliyoruz. Kesin çözümün Ukrayna ve Rusya ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği saygın bir formüle dayanması gerektiği kanaatindeyiz.

"Montrö yetkilerini kullanıyoruz"

Ukrayna'nın egemenliği temel öncelik olmalı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yetkilerini tansiyonu düşürmek için kullanıyoruz. İzlemekte olduğumuz aktif siyaseti müttefiklerimiz ile paylaştım. NATO'nun stratejik ve gerçekçi bir yaklaşımla hareket etmesi elzem. Güvenliğin bölünmezliğine ilişkin ilkeye özellikle işaret ettim. Türkiye, NATO’nun savunma ve caydırıcılık önlemlerine katkı sunmayı sürdürecek. Müttefiklerimizden de aynı yönde dayanışma bekliyoruz.

"Açık-gizli ambargolar uygulanıyor"

Türk savunma sanayi ürünlerinin büyük başarıları ortadayken karşı karşıya kaldığımız engellerin açıklaması mümkün değil. Savunma sanayimizin önüne bazı müttefiklerimizin koyduğu sınırlamaların kaldırılması müşterek menfaatimizdir. Müttefikler arasındaki açık-gizli ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme bile gelmemesi lazım. Bu husustaki beklentilerimizi liderlere aktardım.

Geldiğimiz noktada başta BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) olmak kaydıyla global güvenlik mimarisinin önemli bir reforma tabi tutulması kaçınılmaz bir durumdur.

"Zelenskiy ve Putin ile görüşmelerimiz sürecek"

Zelenskiy ve Putin ile görüşmelerimiz sürecek. Ülkemizin ara buluculuğuna yönelik müspet bir talep, teklif gelirse zaten buna hazır durumdayız. Bu adımı atmaya hazır durumda olduğumuzu ifade ettik. Ukrayna, Donbass-Kırım taleplerine pek sıcak bakmıyor. Zelenskiy'nin referandum talebini mantıklı buluyorum. Çabalarımız iki lideri buluşturmak suretiyle özellikle bir sulh atmosferi sağlamak.

NATO Liderler Zirvesi'nde Ukrayna krizi dışındaki ekonomik ve siyasi hususları da konuştuk.  Başta Avrupalı ülkeler olmak kaydıyla herkes kapısına gelen sığınmacıları desteklemeli."

Yorumlar (0)