Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya net mesaj: Kusura bakmasınlar

Cuma namazı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, “Kusura bakmasınlar, terör örgütlerinin NATO’ya dâhil olmasına müsaade edemeyiz” dedi. 

GÜNDEM 20.05.2022, 15:22
Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya net mesaj: Kusura bakmasınlar

Her hafta olduğu gibi cuma namazı çıkışı basın mensupları ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine olumlu bakmadıklarını bir kez daha vurgulayan Erdoğan, her şeye rağmen iki ülke ile telefon diplomasisine devam edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg ile telefon görüşmesi yapacak

İki ülkenin NATO’ya üyelik süreci hakkında çeşitli görüşmeler yapıldığını belirten Erdoğan, “Kısa süre önce Hollanda Başbakanı ile görüşerek bu konuyu ele aldık. Yarın hem Finlandiya hem de İngiltere ile görüşmelerimiz olacak. Stoltenberg ile bu konu üzerine görüşme yapacağız. Taraflar arasında telefon diplomasisinin sürmesi için bu görüşmelere devam ediyoruz” dedi. 

“Terör mensuplarının tüm belgesi, bilgisi zaten bizde bulunuyor”

Hem İsveç hem de Finlandiya’nın terör oluşumlarından kurtulması gerektiğini aktaran Erdoğan, “Terör mensuplarının tüm belgesi, bilgisi zaten bizde bulunuyor. NATO, teröre karşı hassasiyeti yüksek bir oluşumdur. Eğer NATO’yu güvenlik örgütü olarak adlandırıyorsak, bunun gereğini yapmak gerekir. O sebeple biz terör örgütlerinin ve terör mensuplarının NATO’ya dâhil olmasına ‘evet’ diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“Bu terör örgütleri ile her türlü bağlantılarını koparmaları gerekiyor”

Konuşmasında İsveç ve Finlandiya hükümetlerine de seslenen Erdoğan, “Kendilerine çok açık bir çağrıda bulunuyoruz. Bu terör örgütleri ile her türlü bağlantılarını koparmaları gerekiyor. Sadece onlar da değil, AB üyesi birçok ülke, bunlara silah desteği sağlıyor, parlamentolarında konuşturuyorlar. Biz her şeyin farkındayız. Kusura bakmasınlar, terör örgütlerinin NATO’ya dâhil olmasına müsaade edemeyiz” şeklinde konuştu. 

“YPG’yi neden terör örgütü olarak görmüyorsunuz?”

Avrupa ülkelerinin PKK/YPG üzerine benimsediği politikaları eleştiren Erdoğan, “Kendilerine sorsak, PKK’nın terör örgütü olduğunu onaylıyorlar. Peki, YPG’yi neden terör örgütü olarak görmüyorsunuz? YPG, PKK’nın bir başka oluşumu. Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri de bunlara çok müsamaha gösteriyor. Almanya’dan Finlandiya’ya kadar bu teröristler her yerde sloganlar atıyor, gösteri düzenliyorlar. Bu ülkelerin hükümetleri, bu örgütlere birçok güvence sunuyor. Bu rahatsızlığımızı her zaman kendilerine dile getiriyoruz. Önlerine belge koyuyoruz. Batı ne yazık ki bu teröristleri hala gizliyor. Biz iade istememize rağmen hala yanaşmıyorlar. Onlar öyle yapıyorsa, biz de gereğini yapmaya devam ederiz” dedi. 

Yorumlar (0)