Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya net mesaj: Kuru laf istemiyoruz

NATO zirvesi için İspanya’ya hareket etmeden önce bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar beklediklerinin altını çizerek, “Netice istiyoruz. Kuru laf istemiyoruz” dedi.

GÜNDEM 28.06.2022, 12:27 28.06.2022, 14:55
Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya net mesaj: Kuru laf istemiyoruz

Düzenlenen basın toplantısında NATO zirvesinde ele alınacak konuları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO zirvesi kapsamında Ukrayna savaşını enine boyuna ele alacağız. NATO’ya yönelik yansımalarını da değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra Finlandiya ve İsveç’in durumu da gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’nin de haklı endişelerini ve taleplerini yerine getirmek zorundalar”

Türkiye’nin 70 yıldır NATO çatısı altında faaliyet yürüttüğünü hatırlatan Erdoğan, “Eğer bu iki ülke NATO çatısı altında bulanacaklarsa, bu ittifaka 70 senedir mensup olan Türkiye’nin de haklı endişelerini ve taleplerini yerine getirmek zorundalar. Bunun dışındaki bir ihtimali değerlendirmemiz mümkün değil. Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya olarak dörtlü görüşmeyi gerçekleştirip, hangi aşamaya geldiğimizi değerlendireceğiz. Netice istiyoruz. Kuru laf istemiyoruz” dedi. 

ABD Başkanı Biden ile görüşme gerçekleştirildi

Sabah saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, rastgele bu birliğe dâhil olmuş bir devlet değildir. Bu sabah saatlerinde ABD Başkanı Sayın Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bu akşam ya da yarın yeniden bir araya gelme talebini iletti. Biz de bunun olabileceğini kendisine söyledik. F-16 konusu hala gündemdeki yerini koruyor. O konuda bir oyalama taktiği görüyoruz. ABD ile NATO’da sırt sırta vermiş bir ülkeyiz ancak nasıl oluyorsa onların tüm silahları PYD’ye ulaşıyor” şeklinde konuştu. 

Miçotakis’e sert tepki

Açıklamalarda Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e de tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Miçotakis benim davetlim olarak ülkemize geldi. Yaptığımız görüşmede, ‘Bundan sonra birebir konuşalım, başka ülkeler aramıza girmesin’ dedik. İki taraf da bunu onayladı. Aradan 2-3 hafta geçer geçmez ABD’de Türkiye’yi karalamaya çalıştı. Biz bunların kim olduğunu da ne olduğunu da çok iyi görüyoruz. Ülkemize karşı karakterli bir duruş bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Aynaya bakıp, kendilerine çeki düzen versinler”

“Ülkemize karşı bu duruşu göstermeyenlere karşı bizim tutumumuz da açıktır” diyerek sözlerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan sonra Yunanistan Başbakanı ile ikili bir görüşme gerçekleştirmem mümkün değil. Yunanistan ile kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey görüşmelerini de askıya aldık. Kapattık o meseleyi. Bundan sonra Miçotakis’in ikili görüşme talebine olumlu yanıt verebilir miyiz? Geçti o iş. Bizim için o konu kapanmıştır. Aynaya bakıp, kendilerine çeki düzen versinler. Kendilerine çeki düzen verirlerse, o zaman biz de ona göre haritamızı çizeriz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)