Erdoğan’dan G20’de mesaj: Afganistan’dan göç yükünü taşıyamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Afganistan’daki gelişmelerin göç riskini arttırdığını söyleyerek, Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü Türkiye’nin taşıyamayacağını kaydetti.

GÜNDEM 12.10.2021, 16:39 12.10.2021, 17:05
Erdoğan’dan G20’de mesaj: Afganistan’dan göç yükünü taşıyamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne video konferans ile katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, G20’yi dünyanın karşılaştığı sorunlar karşısında temel işbirliği platformu olarak gördüğünü ifade etti.

Erdoğan, Afganistan’da meydana gelen gelişmelerin insani ve siyasi boyutunun yanında finansal ve ekonomik yansımalarının da olduğunu ifade ederek, konunun G20’nin çalışma alanı dahilinde değerlendirilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladığını, fikir alışverişinde bulunulmasına olanak veren dönem başkanı İtalya’ya teşekkürlerini sundu.

“Kapsayıcı bir yönetim kurmaya Taliban’ı yönlendirmeliyiz”

Afganistan’da yeni bir jeopolitik ve siyasi hakikatle karşı karşıya kalındığını söyleyen Erdoğan, “Ülkede istikrar ve güvenliğin hemen sağlanmasının yalnızca bölgesel olarak değil uluslararası ölçekte de kritik önemde olduğunu söyledi ve diyalog kanallarının açık tutulup stratejik sabırla ve kademeli yaklaşımla Taliban’ı kapsayıcı bir yönetim kurmak için yönlendirmeliyiz.” dedi.

“Afganistan’da meydana gelen gelişmeler göç akını riskini arttırıyor”

Erdoğan, Afganistan halkının siyasi belirsizliğin yanında 40 seneyi aşan çatışma, istikrarsızlık ve terörün yıkıcı sonuçlarıyla da mücadele edildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Böyle bir zamanda Afgan halkına uluslararası toplumun sırtını dönme ve bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur. Siyasi dönemden bağımsız olarak ülkede giderek derinleşen insani krizden dolayı Afgan halkıyla güçlü bir dayanışma sergilenmesi gerekli. Kızılay son olarak bölgeye 33 tonluk gıda yardımı gönderdi. Kapsamlı ilave bir insani yardım paketi üstünde çalışıyoruz. Bu zor zamanlarda Afgan halkına karşı kardeşlik görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. 26 Ağustos’ta Kabil havaalanında DEAŞ’ın gerçekleştirdiği terör saldırısında, bununla birlikte son günlerde Kabil’de ve diğer başka vilayetlerde meydana gelen eylemlerde de görüldüğü gibi terör tehdidi halen sürmektedir. Afganistan’daki gelişmelerin göç akını riskini arttırdığı da görülmektedir.”

“Bu grubun başkanlığına da Türkiye olarak talibiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’den gelen 3,6 milyon yabancıyla birlikte Türkiye’nin yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yaptığını ve yeni bir göçü kaldıramayacağını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin doğu ve güney sınırlarından gelecek göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi de kaçınılmaz bir gerçektir. G20’nin küresel ekonomiye yansımalarının da akılda bulundurulup zorla yerinden edilme ve göç konularını da gündemde tutmasını bu açıdan zaruri addediyorum. Bu küresel probleme sistematik bir bakış açısının getirilebilmesi açısından G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Bu grubun başkanlığına Türkiye olarak talibiz. Endonezya dönem başkanlığında da bu alanda somut adımlar atılması için ciddi fırsatları elimizde bulundurduğumuzu düşünüyorum.

Erdoğan, halihazırda Türkiye’de burslu olarak bin 100 Afgan öğrencinin okuduğunu söyleyerek, “Geçmişten bugüne dek burs imkanı sağladığımız öğrenci sayısı 10 bini geçmiştir. Bu desteğimiz Afganistan’da da sürmektedir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Afganistan’da geçici hükümetin bekleneni henüz veremediğini söyleyerek, “Güvenlik, insani yardımlar, Afganistan’dan terör örgütlerinin üsleri olmasını engellemeye ilişkin, aşırıcılığı engellemede henüz gereken kucaklayıcılıkla karşılaşmadık. Üst yapının ve yerel alt yapının kullanılmasında Türkiye olarak büyük bir emeğimiz oldu. Azınlık hakları, kız çocuklarının okula gönderilmesi ve bu konularda ciddi manada Afgan’ın oluşacak olan Taliban yönetimiyle bunları çözüme kavuşturması gerekli oluyor.” dedi.

Yorumlar (0)