Erdoğan’dan faiz açıklaması

Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, "Faiz neden, enflasyon sonuçtur. Faizi an itibarıyla düşürüyoruz ve enflasyonun da Allah'ın izniyle düştüğünü hep beraber göreceğiz." dedi.

GÜNDEM 30.11.2021, 22:59 01.12.2021, 00:24
Erdoğan’dan faiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.



"Faiz neden, enflasyon sonuçtur"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Sene sonunda büyüme beklentimiz yüzde 10. Bizim tahminlerimiz asgari düzeyde 10 fakat üzerine de çıkabilir. Büyüme oranlarını istikrarsız bir hale getirmelerine izin vermeyeceğiz ve biz bu sarmaldan kurtulacağız. Faiz neden, enflasyon sonuçtur. Faizi an itibarıyla düşürüyoruz ve enflasyonun da Allah'ın izniyle düştüğünü hep beraber göreceğiz. Faiz-kur spekülasyonuyla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu spekülasyonları ancak ve ancak biz engelleyebiliriz. Yeni ekonomi modelimizle, yüksek faiz sunacak olan sıcak para çekme politikasını kabul etmiyoruz. Düşük faizle, ihracatı ve üretimi destekleyeceğiz. Bundan sonra cari açık verip bu açığı dış borç alarak finanse etmek yerine, döviz getirip cari fazlası olan ekonomi hedefiyle hareket edeceğiz. Seçime değin faizin indiğini, kuru tetikleyen yüksek faizin inmesi nedeniyle kurda da iyileşmeler meydana geldiğini göreceğiz. Enflasyon da buna dahil. Amacımız, düşük faizle esnafımızı, vatandaşlarımızı rahata kavuşturmak ve daha çok yatırım yapılmasını sağlayabilmektir. Piyasayı bozan çalışmalar içinde olanlara ve fiyat belirleme davranışlarını bozanlara asla göz açtırmayacağız.



"Türkiye'ye yatırım yapan kazanır"

Hedefimiz kısa süre içinde 11 bin şirketimizin toplam tutarı 10 milyar TL'ye ulaşan krediden yararlanmasını sağlayarak, 50 bin yeni istihdam oluşturmak. Çok önemli iki destek paketi hazırladık. 50'nin altında personeli olan şirketlerimize yeni istihdam için 100 bin TL'ye kadar krediye ulaşım sağlıyoruz. 3, 4, 5 ve 6'ıncı teşvik bölgelerinde bulunan 58 kentte yatırım yaparak iş imkanı oluşturacak girişimcilere 7 puana ulaşan faiz desteği sunacağız. Yabancı girişimciler için uzun vadeli yatırımların tam da zamanıdır. Ülkemize uzun vadeli yatırımda bulunanlar her daim kazanmıştır, bundan sonraki süreçte de kazanacaktır.



"İhracatta rekor kırıyoruz"

İhracatta hususunda iyi konumdayız. An itibarıyla 220 milyar dolara kadar çıktık, sene sonuna değin bu sayının da üzerine çıkacak. Bunlar ülkemizin ihracattaki rekoru.



"Demek ki doğru yoldayız...

Bay Kemal'in SSK'yı batıran zihniyeti hala aynı yerde duruyor. MGK'da bunları görüşemeyecek miyiz?(!) MGK tam da bunun için vardır. Algı yaparak, döviz manipülasyonlarına başvurarak bizi engellemek mümkün değildir. Tüm tehditlere karşı gereğini yapacak kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha teyit etmiş olduk. 

Bay Kemal, 2016'da 'Faizleri yüzde 1'e indirin, destek verelim.' diyor. Benim böyle bir yetkim yok. Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını iddia ediyor. Eğer bağımsız değilse sen nasıl randevu alıp gittin?(!) Ziyaretin ardından konuştukların belli. Senin sözcün de tam bir faizci. Seçim öncesine kadar faizlerin büyük oranda düştüğünü, kurun iyileştiğini, enflasyonun azaldığını göreceğiz. Bizim faiz kararımızın doğruluğu, muhalefetin itirazından bellidir.

"Asgari ücretlilerin satın alma gücü artacak"

Müzakereler başlıyor. Biliyorsunuz ki bu ücret işveren, işçi ve devlet temsilcilerince belirlenmekte. Bizler bakanlarımızla ve ilgili personellerimizle müzakerelerimizi gerçekleştirdik. Çalışanlarımızın satın alma gücünü artırıyor olacağız. 

"3600 ek gösterge hususunda kararlıyız"

3600 ek gösterge konusunda kararlıyız. Bu kararlılığımız birlikte emeklilerimiz çok daha huzurlu bir ortama kavuşmuş olacaklar. Polis, öğretmen, din görevlisi, hemşirelerimizin ve emeklilerimizin haklarında büyük iyileştirmeler görülecektir. 



"Ocak 2023'te gaz üretimine başlayacağız"

Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilk fazda bulunan 10 kuyudan günde 10 milyon metreküp gaz çıkarmayı planlıyoruz. İkinci fazla birlikte bu rakam 40 milyona aşacak. Ocak 2023 itibarıyla ilk gaz üretimini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. An itibarıyla yol haritamız bu yönde."

Yorumlar (0)