Erdoğan’dan BAE’ye ziyaret: 12 yeni anlaşma masada

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE’ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. 14-15 Şubat’ta yapılacak olan ziyarette yeni 12 anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

GÜNDEM 13.02.2022, 14:09 13.02.2022, 15:52 Hanife
Erdoğan’dan BAE’ye ziyaret: 12 yeni anlaşma masada

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Ağustos 2021 tarihinde BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan’ı kabul etmesiyle normalleşme süreci başlayan iki ülkenin arısındaki diplomasi trafiği gelişerek devam ediyor.

İki ülkenin arasındaki temas trafiği, Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ve Erdoğan’ın 31 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı telefon görüşmesiyle 24 Kasım tarihinde Nahyan’ın Ankara’ya gelmesiyle hız kazandı.

Erdoğan’ın yarın yapacağı Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin de ikili ilişkilerdeki olumlu havaya katkı vermesi bekleniyor.

Resmi temaslar için yarın Abu Dabi’ye gelecek olan Erdoğan, Nahyan tarafından resmi bir tören ile karşılanacak. Heyetler arası ve baş başa yapılacak olan görüşme sonrasında iki lider, mutabakat ve anlaşma muhtıralarının imza törenine katılım sağlayacak. Erdoğan, Nahyan tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katılım gösterecek.



Erdoğan, Dubai Expo’ya katılan Türkiye’nin milli gün açılışını gerçekleştirecek

Erdoğan, programda ikinci gündeyse Dubai’ye geçecek.

Koronavirüs salgınından dolayı 2021 senesinde açılan, Türkiye dahil olmak üzere 192 katılımcı ülkeyle dünyanın en büyük kültür ve ticaret buluşmasına ev sahipliği yapan Dubai Expo 2020’ye ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlaması sonrasında Dubai Expo’ya katılım gösteren Türkiye’nin milli gün açılışını gerçekleştirecek.

Erdoğan’a yaptığı ziyarette Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum da eşlik edecek.



Yeni 12 anlaşma imzalanacak

Ziyarette iki liderin mutabakat muhtıralarının imza törenine katılması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyrini artıracak 12 anlaşmanın daha imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ve BAE pavilyonlarını da ziyaret etmesi bekleniyor.

“Expo BAE ile ilişkilerimiz ve karşılıklı ticaret hacmimiz için büyük bir önem taşıyor”

Dubai Expo Türkiye Genel Komiseri Mükerrem Aksoy, muhabirine, etkinliğin 5 senede bir kez düzenlenen büyük bir etkinlik olduğunu anımsattı.



Dubai Expo’ya 192 ülkenin katılım sağladığını vurgulayan Aksoy, şunları söyledi:

“Expo’da her ülkenin bir sloganı olur. Ülkemizin sloganı ise ‘Medeniyetin sıfır noktasından geleceğimizi şekillendiriyoruz’ oldu. Göbeklitepe’ye atıfta bulunup ‘Türkiye olarak geleceği şekillendiriyoruz’ diyoruz. Koronavirüs sağlının ortaya çıkması ve devam ettiği dönemde sağlık insanlık için büyük bir önem taşıyor. 

Geleceği şekillendirirken ‘gelin Türkiye’de sağlık bulun’ deyip sağlık turizminin tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Expo’da tüm sektörlerin tanıtımı yapılıyor. Gelen ziyaretçileri sektörlerimiz hakkında bilgilendiriyoruz. Sergi alanımızda Akıncı SİHA ve TOGG’un maketlerini sergiliyoruz. Ziyaretçiler bunlara çok fazla ilgi gösteriyor.”



Aksoy, Türkiye pavilyonuna hafta içerisinde günlük 6 bin, hafta sonlarında ise 12 binin üstünde ziyaretçinin geldiğini kaydetti.

Türk pavilyonuna ziyarette bulunan ve Türkiye’yle iş bağlantısı gerçekleştirmek isteyen kişilerin bilgileri ve ithal etmek istedikleri ürünlerin bilgisinin veri tabanına işlendiğini söyleyen Aksoy, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bilgiler, TİM’e iletiliyor. Bugüne dek bine yakın talep iletildi. Ülkemizin Dubai Expo’ya katılması Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimiz ve karşılıklı olarak ticaret hacmimiz büyük bir önem taşıyor.
2021 senesi ihracatımızda %90’ın üstünde bir artış var. İhracatımız 5,5 milyar dolar düzeyinde. Bunun daha da artış göstermesini bekliyoruz. İthalatımız ise 2,5 milyar dolar civarında. Expo’yu yalnızca pavilyon ziyareti olarak da görmemek lazım. Eylül ayında faaliyete geçilmesi sonrasında yoğun bir şekilde iş adamlarının buraya ziyareti oldu. Birleşik Arap Emirlikleri firmalarıyla, ziyaretçilerimizle karşılıklı toplantılar yaptık. Ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkacağını düşünüyoruz.

Expo’larda her ülkenin milli bir gününün olduğunu anımsatan Aksoy, Erdoğan’ın öncesinde Kazakistan ve Milano’daki Expo’lara katılım gösterdiğini, ilk kez bir milli güne katılacağını ifade etti.



Milli günde ülkelerin hem kültürel faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini hem de ticari ilişkilerin masaya yatırıldığını söyleyen Aksoy, “Bu çerçevede bir bayrak seremonisi yapılacak ve iki ülkenin milli marşları çalınacak. Sonrasında modern müzik topluluğu tarafından konser verilecek. Sürdürülebilirlik teması dahilinde atık maddelerden elde edilen defile olacak. Bununla beraber atık maddelerin değerlendirilmesine dair yemek sunumları olacak.” şeklinde konuştu.

Aksoy, Türkiye olarak Dubai’de gastronomi ve dizi film sektörü ile de bulunmak istediklerini sözlerine dahil etti.

Yorumlar (0)