Erdoğan’a tüm dünyadan tebrik mesajları yağıyor

Ülkemizde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun sonuçları netleşmeye başlarken   Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazandığı kesin gözüyle bakılıyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yurt geneli dahil olmak üzere pek çok ülkeden tebrik mesajları geliyor.

GÜNDEM 28.05.2023, 20:16 29.05.2023, 00:31 Şeyda Gül
Erdoğan’a tüm dünyadan tebrik mesajları yağıyor

Cumhurbaşkanlığı yarışını önde götüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ilk tebrik Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop'tan geldi. Erdoğan'a telefonla arayarak tebrik ettiğini ileten Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Milletimizin kararı nettir: Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ile yeniden büyük Türkiye yürüyüşü kesintisiz devam edecektir” dedi.

Dünyadan ilk tebrik Katar Emiri’nden

Katar Emiri Al Sani, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferini kutladığını ve yeni döneminde başarılar dilediğini söyledi. Al Sani paylaşımına “Kardeş Türk halkının ilerleme ve refah için arzuladığı şeyleri gerçekleştirmenizi, iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ediyorum” notunu düştü.

Orban: Tartışmasız zafer

“Tebrikler sayın cumhurbaşkanı” ifadelerini kullanan Macaristan Devlet Başkanı Victor Orban, Erdoğan'ın tartışması seçim Zaferini kutladığını yazdı.

Dibeybe: Muhalefeti de selamlıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik eden Libya başbakanı Aldulhamid Dibeybe, “Bu zafer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesini gelişmiş ülkeler sıralamasına yerleştiren başarılı proje ve politikalarına Türk halkının güvenini gösteriyor” dedi.

Muhalefete de selamlarını ileten Dibeybe, “Seçimi kazanamasalar bile, demokrtasiye olan bağlılıklarıondan dolayı Türk muhalefetini de selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Somalili cumhurbaşkanından tebrik mesajı

Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, Erdoğan'ın seçimi kazanması sonrası, "Tebrikler dost ve kardeş Türkiye!" dedi.

Macaristanlı mevkidaşından tebrik mesajı

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, tebrik mesajlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferinin Ukrayna'da barış için önemine dikkat çekti.

KKTC’den peş peşe tebrik mesajları

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  TRT Haber'e yaptığı açıklamada Türkiye'deki iradeyi tebrik ettiğini belirterek  Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferini kutluyorum, milli siyasetin devamı bakımından bu seçimin sonucu önemliydi. Türk ulusuna hayırlı olsun” dedi.

“Anavatan Türkiye'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hayırlı olsun” diyen KKTC başbakanı Ünal Üstel, güçlü ve istikrarlı bir Türkiye için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanmasının önemli olduğunu vurgulayarak yeni dönemde başarılarının devamını diledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise yaptığı paylaşımda “Anavatan Türkiye’mizin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi Türk ulusunun Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta var olan güçlü duruşu için hayati önemdeydi” ifadelerine yer verdi.

Özbekistan'dan Tebrik mesajı

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi sitesinden yapılan paylaşımda Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev’in fotoğrafı paylaşılarak “Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki güvenilir ve tarihi zaferinden dolayı içtenlikle tebrik etti” notuna yer verildi.

Pakistan: Siyaseti kamu hizmetine demirlemiş birkaç dünya liderinden biri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladığını sosyal medya hesabından paylaşan Pakistan Başbakanı Sahbaz Şerif, “Sevgili kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı'na Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden dolayı en içten tebriklerimi sunuyorum” dedi.

Erdoğan'ı siyaseti kamu hizmetine demirlemiş birkaç dünya liderinden biri olarak tanımlayan Şerif, Erdoğan'ın Müslümanlar için bir güç direği ve devrilmez hakları için ateşli bir ses olduğunu söyledi.  Pakistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin yukarı yönlü bir yörüngede kalmaya devam edeceğini vurgulayan Şerif, “İki halk arasındaki mükemmel kardeşlik doğrultusunda stratejik ortaklığımızı daha da derinleştirmek için onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Aliyev’den Erdoğan'a telefon

Azerbaycan cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arayarak seçimde elde ettiği zaferden dolayı tebriklerini iletti. Bu zaferi Türk halkının Erdoğan'ın politikalarına duyduğu güvenin göstergesi olarak değerlendiren Aliyev, Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin kapsamlı kalkınmasının ilerleyen yıllarda da devam edeceğinden emin olduğunu vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Seçim zaferi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Anavatan Türkiye'de gerçekleştirilen seçimlerde Sayın Erdoğan'ın başarısı, Kıbrıs'ta iki devletli siyasetin teyidi anlamına geliyor. Türkiye Yüzyılı, hayırlara vesile olsun." açıklamalarını yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Başkan Erdoğan ile ilerleyeceğiz. Fransa ve Türkiye'nin üstesinden geleceği büyük zorluklar var." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

"Bu seçim zaferi, Sayın Erdoğan'ın özverili çalışmaların doğal bir sonucudur. Türk halkı, devlet egemenliğini kuvvetlendirme ve bağımsız dış politika izleme çabalarınıza açık destek vermiştir. Rusya ile Türkiye arasındaki dostane ilişkiler güçlendirilecektir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşasıyla birlikte Türkiye'de bir doğal gaz merkezinin kurulmasını önemsiyoruz." 

Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan

"Sayın Erdoğan'ı yeniden seçildiği için tebrik ederiz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesine yönelik birlikte çalışmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Eski ABD Devlet Başkanı Donald Trump

"Erdoğan'ı iyi tanıyorum. İyi bir arkadaşımdır. Büyük ve hak edilmiş bir zafer kazandı, onu tebrik ediyorum. Ülkesinin saygınlığını artıran çaışmalar yaptı. Türk halkının onu ne kadar sevdiğini biliyorum."


 

ABD Başkanı Biden'dan tebrik

Biden sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederim. NATO müttefikleri olarak ikili meselelerde ve paylaşılan küresel zorluklarda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum’’ diye konuştu.

Ukrayna'dan tebrik

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısından dolayı Türkçe mesaj paylaşarak tebrik etti.

Zelenskiy, sosyal paylaşım hesabından Türkçe yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyorum. Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için işbirliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz."

İsrail'den tebrik

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti.

AB'den peş peşe kutlama

Leyen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; 'Erdoğan'ı seçimlerini kazandığı için tebrik ediyorum. AB-Türkiye ilişkisini geliştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum. Halkımızın yararına olacak şekilde bu ilişkiyi ilerletmek için çalışmak hem AB hem de Türkiye için stratejik öneme sahiptir.' dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, geçici sonuçlara göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ederek yeniden birlikte çalışmak için sabırsızlandığını belirtti.

Cezayir'den tebrik

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tebbun, Türkiye'de düzenlenen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimini önde götüren Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir tebrik mesajı yayımladı.

Sırbistan'dan tebrik

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yayımladığı tebrik mesajında, Erdoğan'ı seçim zaferi sebebiyle tebrik ederek, "Şahsım ve Sırbistan halkı adına yeniden cumhurbaşkanı seçilmenizi gönülden kutlarım. Bu dönemde de ülkenizin gelişimi ve halkınızın iyiliği için çalışacağınıza eminim." ifadelerini kullandı.

İran'dan tebrik

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Başkan Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etti. Reisi seçim zaferini "Türk halkının devam eden değerli güveninin bir işareti" olarak nitelendirdi.

Mısır'dan tebrik

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısı dolayısıyla tebrik mesajı gönderdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması ve yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi münasebetiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj gönderdi." ifadesi yer aldı.

Yorumlar (0)