Erdoğan, yap-işlet-devret modelini anlattı

Kabine toplantısının tamamlanmasının ardından açıklamalar yapan Erdoğan, yap-işlet-devret modelini detaylarıyla anlattı.

GÜNDEM 28.03.2022, 20:53 29.03.2022, 14:44
Erdoğan, yap-işlet-devret modelini anlattı

Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Külliye'de gerçekleştirildi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan, yap-işlet-devret modeli hakkında konuştu.

"Her projemize engel olmaya çalışıyorlar"

Erdoğan, şu sözleri sarf etti:

"1915 Çanakkale Köprüsü, tam 140 sene evvel benzer bir projeyi düşünen ecdada bir armağandır. Aynı şekilde, 107 sene evvel vatanımız için canlarını ortaya koyan kahramanlarımıza bir teşekkürdür. Bu projemizde de çok sayıda engelle karşılaştık. Anımsarsanız İstanbul'da ilk boğaz köprüsü inşa edilirken çok kötü sözler söylenmişti. İkinci köprü inşa edilirken de aynı hezeyanlar gözlenmişti. Marmaray'a başladığımızda yine aynı zehirli oklar bu kez bize yönlendi. Mahkeme mahkeme gezerek 4 sene bizi geciktirdiler. Şimdi Marmaray ile Asya'dan Avrupa'ya rahat bir şekilde geçiyorlar. Aynı şey Avrasya Köprüsü için de geçerliydi. İstanbul Havalimanı için de aynı şeyleri söylediler. Şimdi dünyada ilk 3 içerisinde yer alıyor. İstanbul Havalimanı dünyada gerçek anlamda büyük ses getirdi.

"Devletin kasasına para giriyor"

İş bilenin, kılıç kuşananındır. Olay işte budur. Ülkemiz için verimli, kazançlı, karlı bir yatırım modelini Türkiye'de yaygınlaştırmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye, kamu-özel iş birliği modelini Avrupa'da en iyi kullanan 3'üncü, dünyada en iyi kullanan 13'üncü ülke konumundadır. Avrasya Tüneli'nin işletme süresi sona erdiğinde devlet, vergi ve diğer kazançlar dışında, minimum 140 milyon dolar para kazanmış olacaktır. İzmir-İstanbul Otoyolu ve onun bir kanadı olan Osmangazi Köprüsü'nün işletme süresinde ülkemize sağlayacağı KDV geliri, toplamda 1,3 milyar avrodur. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, yalnızca karbon azalım, akaryakıt ve vakitten sağladığı getirisinin senelik 415 milyon avro olacağı öngörülmektedir.

"Devletin kaynaklarını vatandaşa veriyoruz"

Kamu eliyle ülkemizin her karış toprağında hastane, yol, köprü gibi yatırımlar yapılmaktadır. Her yatırım ülkemizin ortak malıdır. Buralarda sunulan hizmetlerin neredeyse tümü ücretsiz olması sebebiyle kamuya finansal bir yararı yoktur. Kamu-özel ortaklığında inşa edilen projelerde ise proje hizmete alındıktan sonra, ödemesi yapılması bir tarafa, işletme süresi sona erince tamamen devletin eline geçmektedir. Aslında bu projelerde, halkımıza faydası için bedelinin altında ödeme istenmektedir. Biz devletin kaynaklarını vatandaşa veriyoruz. Kamu-özel iş birliği projeleri bu ülkedeki hiç kimsenin cebinden para almaz."

Yorumlar (0)