Erdoğan ve Zelenskiy'den ortak açıklama

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin davetine icabet ederek Ukrayna'ya gitti. Burada Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmaların ardından iki lider basın açıklamasında bulundu. Zelenskiy, Rusya-Ukrayna arasındaki krizde arabuluculuk rolü için Türkiye'ye teşekkürlerini iletti. Erdoğan da "Biz, Karadeniz'de komşu olduğumuz iki ülke arasındaki krizin sona ermesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız." dedi.

GÜNDEM 03.02.2022, 19:37
Erdoğan ve Zelenskiy'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Zelenskiy'nin davetlisi olarak, resmi temaslarda bulunmak için başkent Kiev'e gitti.

Liderlerin birebir görüşmesinin akabinde iki ülke arasında sağlanan anlaşmalar için imza törenine geçildi. İmza törenin ardından iki lider kameraların karşısına geçti. 


Zelenskiy: Türkiye'ye teşekkürler

Zelenskiy, "Bugün imza attığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının ülkemizdeki üretimini genişletecek. Toprak bütünlüğümüz için verdiği destekten dolayı Türkiye'ye ve Sayın Erdoğan'a teşekkürlerimi sunuyorum. Savaşı bitirme yolunda, Rusya-Ukrayna arasında arabulucu olma inisiyatifini aldığı için Sayın Erdoğan'a teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"İki senelik aranın ardından stratejik partnerimiz Ukrayna'yı ziyaret etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kırım meselesi dahil olmak kaydıyla, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar desteklediğimizi bir kez daha yinelemek istiyorum. İki liderlerin bir araya gelmesine ev sahipliği yapmak için hazırız. Biz, Karadeniz'de komşu olduğumuz iki ülke arasındaki krizin sona ermesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine yükseltmek için atılabilecek tüm adımları masaya yatırdık. İmza attığımız anlaşmalar, stratejik partnerliğimizi daha da ileriye taşıma iradesinin bir sembolüdür.

Görüşmelerimizde iki ülke arasında tarihi bir dostluk köprüsü meydana getiren Kırım Tatarları başta olmak kaydıyla soydaşlarımızın durumunu da masaya yatırdık."

İki ülke arasında anlaşmalar imzalandı

İki liderin gerçekleştirdiği birebir ve heyetler arası görüşmelerin akabinde anlaşmalar imzalandı. 

İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, Ukrayna Başbakanı Denis Şmilhal ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından imzalandı.

İki ülke arasındaki Gençlik Politikası'nda iş birliği anlaşması, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından imzalandı.

Ukrayna Devlet Vergi Servis ile Türkiye Gelir İdaresi Başkanlığı arasında Teknolojik İşbirliği Mutabakat Muhtırası'na Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu imza attı. 

Ukrayna Standardizasyon ve Bilimsel Araştırma, Kalite Sorunları ve Belgelendirme Hakkında Eğitim Merkezi ile TSE arasındaki anlaşmayı Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank imzaladı.

Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Hükümeti arasında 4 Aralık 2009'da Kiev'de imzalanan Kanunları Uygulayan Birimlerin İşbirliği Anlaşması'nın değiştirilmesine yönelik protokolü, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirskiy ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzaladı.

Ukrayna Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında Yüksek Teknoloji ve Uzay/Havacılık Sanayii Alanında İşbirliğine İlişkin Kapsam Anlaşması'na, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile Bakan Varank imza attı.

Ukrayna Gümrük Servisi ile Türkiye Ticaret Bakanlığı arasında Ortak Gümrük Komitesi Oluşturulmasına Dair Protokolü de kapsayan eylem planını, Ukrayna Devlet Gümrük Servisi Başkanvekili Vyaçeslav Demçenko ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu imzaladı.

Yorumlar (0)