Erdoğan ve Reisi baş başa görüştü: İşbirliği vurgusu

Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü zirveye katılmak için İran’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile baş başa görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. 

GÜNDEM 19.07.2022, 15:12 19.07.2022, 15:40
Erdoğan ve Reisi baş başa görüştü: İşbirliği vurgusu

İran’da resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Sadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Reisi ile baş başa özel bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmenin ardından heyetler arası toplantı yapıldı. Bir dizi istişareler sonrası kameraların karşısına geçen Erdoğan ve Reisi, ortak basın toplantısında konuşarak, iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. 

“Bugünkü görüşmelerimiz, ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır”

Ortak basın toplantısında değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetler arası toplantıların son derece olumlu geçtiğini belirterek, “Değerli dostum Reisi ile birlikte, ilk olarak dar kapsamlı, ardından da heyetler arası müzakerelerimizi tamamladık. Türkiye ve İran arasındaki yüksek düzeyli işbirliği toplantımızı böylelikle noktalamış olduk. Bugünkü görüşmelerimiz, ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır. Siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve ticari alanlarda karşılıklı fikirlerimizi ve görüşlerimizi paylaştık” ifadelerini kullandı. 

Yeni ortak hedef 30 milyar dolar

Türkiye ve İran arasındaki yeni ticari hacim hedefini de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İran ile toplamda 30 milyar dolara varan yeni bir ticari hacim hedefimiz bulunuyor. Şu an bu konuda 7,5 milyar dolara erişmiş vaziyetteyiz. Umut ediyorum ki her iki ülkenin de kararlı adımları ile bu hedefimize de çok kısa süre içerisinde ulaşacağız. Savunma sanayi konusunda yeni girişimlerle bu dönemi daha da hızlandırmak mümkün. Doğalgaz ve petrol konusundaki yeni girişimlerle de bu dönemi hızlandırabiliriz” şeklinde konuştu. 

“Bölgemizdeki terör örgütleri hem Türkiye hem de İran için baş belasıdır”

Türkiye’nin savunma sanayi alanında bugüne kadar büyük yol kat ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle son yıllarda, savunma sanayi konusunda Türkiye’nin geldiği nokta ortadadır. Bu konuda da İran ile ikili dayanışmamızı son derece önemsiyorum. Öte yandan terörle mücadele konusu, bizim en önemli başlıklarımızdan birisi. PKK, YPG, PYD ve FETÖ terör örgütleri, hem Türkiye hem de İran için tam anlamıyla baş belasıdır. Bu terör örgütleri, bizim sayemizde artık NATO kayıtlarında da yerini aldı. Bu örgütler nerede olursa olsun, o ülkenin huzurunu bozar. O sebeple mutlaka dayanışma içinde bu terör örgütlerinin üzerine gitmemiz gerekir” dedi. 

“Sayın Erdoğan’ın ülkemize ziyareti, ikili ilişkilerimiz açısından son derece değerlidir”

İran Cumhurbaşkanı Reisi de yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İran’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Reisi, “Sayın Erdoğan’ın ülkemize ziyareti, ikili ilişkilerimiz açısından son derece değerlidir. Bir dizi görüşmeler ve toplantılar yaptık. Ticari ilişkilerimizi ve ekonomik işbirliğimizi değerlendirdik. Pek çok konuda karşılıklı fikir alışverişinde bulunma imkânımız oldu. İki ülkenin ticari anlamdaki yeni ortak hedefi 30 milyar dolardır. Bu belirlenen rakama çok değer veriyoruz. Belirlediğimiz bu yeni hedef, aynı zamanda mevcut ticari hacmimizin 3 katı anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu. 

“İki ülkenin ortak sanayi siteleri oluşturması konusunda anlaştık”

Yeni ortak projeler hakkında detayları paylaşan Reisi, “İki ülkenin ortak sanayi siteleri oluşturması konusunda anlaştık. İki ülkede de teknoloji ve bilgi parkları kurulması ve bu konuda çeşitli şirketlerin hayata geçirilmesi de görüştüğümüz bir diğer konu oldu. Türkiye ve İran arasındaki doğalgaz ihracatı hususunda 25 senelik anlaşmasının uzatılmasına karar verdik. İkili ilişkilerimizi ve ekonomik ortaklığımızı detaylı bir şekilde ele aldık. Çok verimli bir toplantıyı geride bıraktığımızı dile getirebilirim” ifadelerini kullandı. 

“Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz”

Güvenlik ve savunma sanayi alanında da bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Reisi, “Güvenlik konusu, her iki ülke içinde en önemli başlıklardan birisi. Yaptığımız görüşmelerde, sınır güvenliği konusunda da önemli müzakereler oldu. Organize suçlar ve terörizm ile ilgili fikirlerimizi paylaştık. Her iki ülkenin vatandaşlarını ve birimlerini kim tehdit ediyorsa, şüphesiz ki ortak hareket etmek gerekir. Batı dünyası bu konuda bazı çifte standartlara göz yumuyor. Biz terör oluşumları ile her platformda mücadele edilmesinden yanayız. Hem biz hem de Türkiye tarafı, bugünkü görüşmede Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir olmuştur. Son derece verimli geçen görüşmeler sebebiyle memnuniyetimi dile getirmek istiyorum” dedi. 

Yorumlar (0)