Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak" dedi. Putin ise, "Bölgedeki barışı Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak" ifadesini kullandı.

GÜNDEM 22.10.2019, 19:46 22.10.2019, 21:04
Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'na, ABD ile varılan mutabakat kapsamında verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala Rusya'nın Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleşti. 

Erdoğan ve Putin bir araya geldi. Ayrıntılar için tıklayınız

Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. 

Erdoğan: "150 saatin sonunda Türk-Rus devriyeleri başlayacak"

Erdoğan, "Beklentimiz, Anayasa Komitesinin Suriyelilerin meşru ve haklı beklentileri çerçevesinde kapsamlı bir siyasi değişiminin önünü açmasıdır." diye konuştu.

"İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum da yaptığımız görüşmelerin gündemindeydi." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gelinen aşamada İdlip'de nispi bir sükunetin tesis edildiğini, saldırılarda bir azalma yaşandığını görmek memnuniyet vericidir. Bir dönem terörle çatışmalarla anılan Suriye toprakları, Türkiye'nin çabaları neticesinde yıllar sonra yeniden huzura ve istikrara kavuştu." ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

"350 bini Kürt, 3 milyon 650 bin Suriyeli kardeşine son 8,5 yıldır kucak açan bir ülkeyiz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor."

"Sayın Başkanla ağırlıklı olarak Barış Pınarı Harekatımız bağlamındaki son gelişmeleri ele aldık. Sayın Putin'e harekatımız hakkında kapsamlı bilgi verdim. Bundan sonraki süreçte ana gayemiz, istikrar ortamını güçlendirmek ve kalıcı hale getirmektir."

Bu süreçte, Rus dostlarımızla beraber çalışacak gönüllü geri dönüşleri kolaylaştıracak projelere imza atacağız. Sayın Putin'le terörle mücadele, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin sağlanması ile mültecilerin geri dönüşü noktasında tarihi bir mutabakata imza attık."

"Teröristler 30 kilometrenin dışına çıkarılacak"

"Tel Rıfat ve Münbiç'teki tüm YPG'li teröristler, silahlarıyla beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır. 23 Ekim öğlen 12.00'den itibaren 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahları, 30 kilometrenin dışına çıkarılacak. 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda, 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacak." 

"Terörist sızmalara karşı her iki ülke gereken önlemleri alacak. Muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır." 

Putin: "Barışı Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak"

"Suriye’de kalıcı istikrarın sağlanması, ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duyarak olur" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Çok uzun bir çalışmadan sonra alınan karar Suriye'nin Türkiye sınırındaki sorunu çözüme kavuşturacak. Bölgedeki barışı ve istikrarı, Türkler ve Suriyeliler birlikte sağlayacak. Karşılıklı saygı olmazsa bu mümkün olmayacak" dedi.

Yorumlar (0)