Erdoğan ve Aliyev, 'Şuşa Beyannamesi'ne imza attı: Şuşa'ya Türkiye başkonsolosluğu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün Türkiye ve Azerbaycan arasında "Şuşa Beyannamesi"ne imza attı.

GÜNDEM 15.06.2021, 16:45 16.06.2021, 16:03
Erdoğan ve Aliyev, 'Şuşa Beyannamesi'ne imza attı: Şuşa'ya Türkiye başkonsolosluğu

İki ülke arasında imzalanan 'Şuşa Beyannamesi'nin ardından iki devlet lideri ortak basın toplantısı düzenledi.

“Farklı bir heyecanın ve duygunun içerisindeyiz”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan 'Müttefiklik Sözleşmesi'nde 100 sene önce imzalanan Kars Anlaşması'na atıfta bulunulduğunu ifade etti.

"TOKİ ile adımlar"

Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün farklı bir duygunun ve heyecanın içerisindeyiz. 44 günlük bir savaştan sonra Karabağ gerçek sahiplerinin eline geçti ve Ermeni işgalinden, Ermeni mezaliminden kurtulmuş oldu" sözlerini kullandı ve şunları aktardı:

“Fon olarak basın toplantısında, kardeşim de oldukça anlamlı bir yer seçmiş. Bir yanda valilik binası, diğer yanda ise maalesef Ermenilerin yerle yeksan etmek üzere oldukları bir yapı. 15 Haziran Azerbaycan Milli Günü dolayısıyla tabii, Haydar Aliyev'i rahmetle anmadan geçemeyeceğiz. Kardeşim Aliyev’le beraber, Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ sevincini geçen senenin 10 Aralık günü paylaşmıştık. Altı ayın ardından bu kez kadim kent Şuşa'da kendisiyle birlikte burada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir defa daha tebrik ediyorum.

Bir taraftan yıkımları telafi ederken diğer yandan ise Azerbaycan ve Karabağ topraklarının böyle bir felaketi bir daha yaşamaması için tedbirleri hep birlikte alacağız. TOKİ ile birlikte bizim de bu konuda, bölgenin genelinde gerçekleştirmek istediğimiz planlar var. TOKİ'nin buradaki karşıt kurumuyla beraber çalışarak inşallah birlikte bu adımları atacağız. Bölge üzerinde etkisi bulunan herkesi gerçekleri görmeye, geleceğe bakmaya ve Azerbaycan halkının zaferini kabullenmeye davet ediyoruz.

İkili ticaretimizde önemli adımlar attık. 2023 yılı için ticaret hacmi hedefimiz 15 milyar dolar”

“Ermenistan, bu fırsatı iyi değerlendirmeli"

Ermenistan’a ilişkin de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Kendisine uzatılan bu iyi niyet elini, Ermenistan'ın tutmasını, fırsatı iyi bir şekilde kullanmasını temenni ediyoruz. Altılı bir platformdan söz ettik. Bu altılı platformda Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve Ermenistan bulunacak. Bu altılı platformla beraber bölgenin, barış içerisinde yaşanan bir bölge olmasını istiyoruz. Biz kardeşim Aliyev ile birlikte her türlü fedakarlığa hazırız. Sayın Putin de aynı şekilde, bu tarz fedakarlıklara hazır. En büyük dileğimiz, bu tarihi fırsatın gerçekçi olmayan eylemler ve heveslerle kaçırılmamasıdır. Bölgedeki yeni statüye destek vermek, katkı sağlamak isteyen herkesin, tahrik ve nefret siyasetinden vazgeçerek işbirliği ve barışa teşvike yönelmesi elzemdir. Böyle bir iklim hazırlandığında Ermenistan ile normalleşme hedefiyle üzerimize düşen ne varsa biz de yapacağımızı her fırsatta dile getiriyoruz.”

"Şuşa'da Türkiye konsolosluğu"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadim şehir Şuşa’da, Türkiye olarak en kısa zamanda bir başkonsolosluk açmayı planladıklarını açıkladı.

"Şuşa'da verilecek mesajlar bütün dünyada ses getirecek"

İlham Aliyev, Azerbaycan halkı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Şuşa’da selamladıklarını ifade ederken şunları aktardı:

“Azerbaycan halkı adına Erdoğan'ı burada, Şuşa'da selamlıyorum. Şuşa beyannamesi iki devlet arasındaki yeni iş birliklerimizin teminatıdır. Bu beyanname ilişkilerimizi üst seviyeye çıkarıyor. Söz konusu beyanname, savunma sanayisinde ve askeri anlamda karşılıklı yardımı içeriyor. Şuşa'da verilecek mesajlar bütün dünyada ses getirecek. Bundan sonraki süreçte de birbirimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Türk halkının desteği bu dönemde bize güç verdi. Karabağ Muharebesi'nin ilk gününden bugüne Erdoğan, Azerbaycan'a açık ve net destek ilan etti. Bu süreçte Türkiye'nin bize desteğini hiç unutmayacağız."

"En tehlikeli bombaların düştüğü bölgelere Türk basın mensupları geldi"

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan gerilim sürecinde, en tehlikeli yere Türk basın mensuplarının geldiğini ifade eden Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En tehlikeli bombaların düştüğü bölgeye Türk basın mensupları geldi. Bugün çok farklı bir heyecanının ve duygunun içindeyiz. 44 günlük mücadeleden sonra Karabağ zulümden kurtuldu. Başta verdiğimiz sözü bugün artık yerine getirmiş bulunuyoruz. Kadim şehirde bir araya geldik. Arkamızdaki manzara, Ermenilerin mezalimlerinin işareti. Karabağ'ı tekrar ayağı kaldıracak çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu bölge en kısa sürede inşallah havalimanlarına da kavuşacak.”

"Ermenistan diz çöktü"

Şuşa Beyannamesi'nin içeriğine de temas eden Aliyev, bütün Azerbaycan halkı ve dünyanın gözünün burada olduğunu belirterek şunları aktardı:

"Şuşa Beyannamesi, nakliyede ve savunma sanayisinde karşılıklı yardımı kapsıyor. Bütün dünyanın ve Azerbaycan halkının gözü buradadır. Azerbaycan'da bu sabırsızlıkla bekleniyordu. Şuşa'da dalgalanan bayraklar iki devletin birliğini gösteriyor. Türkiye'nin desteğini hiçbir zaman unutmayacağız. Karabağ muharebesinin ardından Ermenistan diz çöktü. Azerbaycan - Türkiye birliği ebedidir."

Yorumlar (0)