Erdoğan, Türk Yahudi Toplumu ile bir araya geldi

Erdoğan, "Filistin meselesinin çözümü, yalnızca Filistinlilerin değil İsrail'in de istikrar ve güvenliğine katkı sunacaktır. Kudüs'te bütün inanç gruplarının hassasiyetlerini göz önünde bulunduracak bir çözüme kavuşulacağına inancım tam." dedi.

GÜNDEM 23.12.2021, 01:32 25.12.2021, 11:04
Erdoğan, Türk Yahudi Toplumu ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı ve Türk Yahudi Toplumu üyelerini Külliye'de ağırladı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmaya, "Sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. Türk Yahudi Toplumu Delegasyon Başkanı Sayın İshak İbrahimzadeh'e bu önemli buluşmaya vesile olması sebebiyle ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerin şahsında, kendi milletimizle birlikte bütün Musevileri, şahsım ve vatandaşlarım adına gönülden selamlıyorum." diyerek başladı.

Misafirlerin Türkiye'de geçirdikleri süre zarfı boyunca ülkemizin kadim tarihini, zengin kültürünü, hoşgörü ve barış iklimini bizzat görme olanağı yakalayacaklarına inandığını belirten Erdoğan, "Türkiye Hahambaşılığı tarafından verilen destekle İstanbul'da buluştuğunuzu da memnuniyetle öğrenmiş bulundum. İstanbul bu toplantı için en manalı kentlerden biri." dedi.

"O ruh devam ediyor"

Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in kenti fethettikten sonra İstanbul'un kültürel zenginliğini genişletmek için Haliç'in her iki yakasında yaşayan Yahudi cemaatlerini kente davet ettiğini aktardı. 

"Bu topraklar, tarih boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinde zulme uğramış Yahudilerin sığınacakları bir liman olmuştur." diyen Erdoğan şöyle konuştu:

"1492'de Yahudilere kucak açtık. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bu kucaklayıcı ruh aynı şekilde korunmaktadır. II. Dünya Savaşı'nda Nazi zulmünden kaçan çok sayıda Musevi, Türk hükümetinin kararlılığı sayesinde kurtulmuştur. Bu topraklarda antisemitizm yoktur, ırkçılık yoktur. Bunların zemin bulmasına izin vermeyiz.

İslam düşmanlığına nasıl bakıyorsak antisemitizme de aynı açıdan bakıyoruz. İnsanları etnik kökeni veyahut inancı sebebiyle dışlayan hiçbir yaklaşımı doğru bulmuyorum. 40 seneyi aşkın siyasi hayatımda hep bu çizgide oldum."

"İsrail-Türkiye ilişkileri çok önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla birlikte bütün dünyada hoşgörüsüzlüğün artığı bir dönemde misafirlerinin icra ettiği toplantıyı çok önemli bulduğunu dile getirdi.

"Batılı ülkelerde yükseltmekte olan İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve antisemitizm ile mücadelede dayanışma içinde olmamamız lazım." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Orta Doğu barışı için birlikte çalışmalıyız. 3 semavi dinin kutsal mekanı olan bu coğrafyada huzur ortamı görmek istiyoruz. Biz İsrail hükümetinden Orta Doğu meselelerine uzun vadeli istikrar ve barış yönünden yaklaşmasını istiyoruz. Bu hususta atılacak olan adımlar, yalnızca Filistin halkının değil, İsrail'in de istikrar ve güvenliğine katkı sunacaktır. İsrail ile tekrar canlanan diyaloğumuzu bu açıdan önemsiyorum.

Filistin hususundaki görüş farklılıklarımıza karşın, İsrail ile ticaret, turizm ve ekonomi alanındaki ilişkilerimiz, kendi platformunda ilerlemektedir. Kudüs'te herkesin hassasiyetlerini gözetecek bir çözüm yolu bulunabileceğine inancım tam. İsrail-Türkiye ilişkileri bölge açısından çok önemli. Diyalog ve temas sürmeli."











Yorumlar (0)