Erdoğan, Trump ile 7 kritik başlığı görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile kritik konuları ele alacak. Bu konular arasında PKK/YPG'li terörist Mazlum Kobani'nin iadesinden Temsilciler Meclisi kararlarına, ticaret hacminden F-35 savaş uçaklarına birçok madde yer alıyor.

GÜNDEM 11.11.2019, 09:13
Erdoğan, Trump ile 7 kritik başlığı görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere yarın Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gidiyor. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "Trump’ın yolladığı PKK/YPG’li terörist Mazlum Kobani’nin mektubu ve iade talebi", "Suriye için ABD ile yapılan mutabakatta gelinen nokta", "FETÖ dosyası", "Halkbank davası", "F-35’ler ve S-400’le ilgili süreç", "ABD Temsilciler Meclisi’nin kararları"nın ve "ticaret hacmi" gibi 7 ana kritik konunun ele alınacağını belirtiyor. Özel bir ekip, ziyaret için ayrıntılı bir çalışma yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iptalin eşiğine geldiği ABD ziyaretini yarın gerçekleştirecek. Ankara’dan Washington’a gidecek olan Erdoğan, çarşamba günü önce Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Daha sonra da heyetlerarası bir görüşme yapacak.

Erdoğan’a Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile çok sayıda üst düzey yetkilinin de bulunduğu geniş bir heyetin eşlik edeceği tahmin ediliyor.

ABD'de 7 ana kritik konunun gündeme getirileceği ifade ediliyor. Alınan bilgiye göre, görüşmede ele alınacak konu başlıkları şu şekilde:

Suriye ve terörist Mazlum Kobani: Görüşmenin ana gündemini Suriye’deki tüm gelişmeler oluşturacak. ABD Başkanı Donald Trump'ın Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığı 9 Ekim günü yolladığı mektup, görüşmenin önemli başlıklarından biri. Trump, terör örgütü PKK/YPG’nin sözde komutanlarından Mazlum Kobani’nin mektubunu da, bu mektubun ekinde göndermişti. Erdoğan, "Bu mektubu ben Sayın Trump’a takdim edeceğim. Siz bana bu mektubu, bu adamın arabulucu olmasını düşünerek gönderdiniz. Benim size söylediklerim belli. Dedim ki ‘Ben böyle bir teröristi veya terör örgütünü muhatap almam." demişti. Görüşmede, bu teröristin iade dosyasının hazırlandığı ve ilgili makamlara gönderileceği belirtilecek. Türkiye’nin terörle mücadelesinde YPG’nin de hedefte olduğu net olarak yeniden anlatılacak.

ABD ile yapılan mutabakat: Görüşmede ikinci ana başlık, Türkiye ile ABD arasında yapılan 13 maddelik mutabakat olacak. Erdoğan, askeri ve istihbari verileri de Trump’a ileterek terör örgütünün anlaşma yapılan bölgeden tam çekilmediğini ifade edecek. Güvenli bölge çalışmaları konusunda atılacak adımlar da görüşmede değerlendirilecek.

FETÖ ile mücadele: Bir diğer konu başlığı da FETÖ davaları ve örgütün elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi süreci olacak. Erdoğan, Trump’a "FETÖ lideriyle ilgili birçok dosya gönderildiği ancak ABD yargısının gereken adımı atmadığını" söylemişti. Dolayısıyla Gülen'e ilişkin Türkiye’nin talepleri bir kez daha dillendirilecek.

Halkbank davası: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuyu Trump ile konuşacaklarını kaydetmişti. ABD’de savcılık, Halkbank’ı ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlayarak banka aleyhine dava açmıştı. İddianamede, geçen sene Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın hüküm giydiği suçlamaların benzerleri bulunuyor.

F-35 savaş uçakları: Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ardından ABD’nin F-35 programından Türkiye’yi çıkarması da görüşülecek. Erdoğan, Türkiye’nin de ortağı olduğu F-35 projesine S-400 gerekçesiyle ambargo uygulanmasına geçtiğimiz günlerde eleştiride bulunmuş, "Bu konuda nasıl S-400’de kararımızı verip alımlarımız yaptıysak, aynı şekilde F-35 sorunu çözülmezse bu noktada da gereken adımları atarız." demişti. Erdoğan, S-400’lerin yanı sıra Patriotların da alınabileceğini gündeme getirerek, "Amerika bize Patriot verecekse, koşulların uygun olması durumunda Patriot alabiliriz. Bunu da kendilerine teklif ettik. Bu konu da Kongre’den geçmesi lazım diyorlarsa Kongre’den geçirsinler, bize teklif versinler, biz de değerlendirmemizi yapalım." ifadelerini kullanmıştı. 

Temsilciler Meclisi kararları: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararları tanımadıklarını yeniden Trump’a aktaracak ve bu kararların tamamen siyasi olduğunu vurgulayacak. ABD Temsilciler Meclisi, Fırat'ın doğusuna yönelik yürütülen Barış Pınarı Harekâtı gerekçe gösterilerek Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısını ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısını kabul etmişti.

100 milyar dolar hedefi: İki ülke arasında 100 milyar dolar hedefiyle konulan ticaret hacmi de görüşmenin önemli başlıklarından biri olacak. Erdoğan, TOBB, TİSK gibi iş dünyası temsilcileriyle ABD’li iş adamlarının daha fazla iletişim halinde olması amacıyla kurulması gereken mekanizmalara dikkat çekecek ve karşılıklı teşviklerin hayata geçirilebileceğini Trump’a bildirecek.

Yorumlar (0)