Erdoğan: Tarihi nitelikte adımlar atıyoruz

Erdoğan, son 20 senedir, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitimde kalitenin iyileştirilmesi ve eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik tarihi nitelikte adımlar attıklarını ifade etti.

GÜNDEM 19.09.2022, 20:49
Erdoğan: Tarihi nitelikte adımlar atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM (Birleşmiş Milletler) Vesayet Konseyi'nde gerçekleştirilen 'Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi'nde konuşma yaptı.

"Türkiye'de eğitim tüm kademelerde ücretsiz"

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Halkları ayakta tutan, dünyaya katma değer sağlayan ve değişime öncelik eden temel unsur eğitimdir. 'Güçlü ülke, güçlü toplum' idealine yalnızca beşeri sermayenin iyi bir şekilde değerlendirilmesi, nitelikli bir eğitim geçirilmesiyle ulaşılabilir. 

Ülkemizde anaokulundan üniversiteye değin eğitim ve öğretimin bütün kademeleri tamamen ücretsizdir. Son 20 senedir, eğitimin tüm ülkede yaygınlaştırılması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin tesisi için tarihi adımlar atıyoruz. 

Zorunlu eğitimi 12 seneye çıkardık. Ülke genelinde okullaşma oranlarını yükselttik. Kız evlatlarımızın eğitimini teşvik ettik, okullaşma oranlarını yüzde 90 düzeyinin de üzerine çıkardık. Okul öncesi eğitimde seferberlik başlattık, okullaşma oranlarını yüzde 93'e yükselttik. İlerleyen yıllarda bu oranı yüzde 100'e ulaştırmayı amaçlıyoruz.

"Evlatlarımıza çevre bilincini aşılıyoruz"

Üreterek öğrenme anlayışıyla sanayi bölgelerimiz ile mesleki eğitim kurumlarımız arasında yakın iş birliği sağlıyoruz. Teknik ve mesleki eğitimdeki deneyimimizi diğer ülkelerle de paylaşmak maksadıyla pek çok uygulamayı hayata geçirdik. 

Türkiye Maarif Vakfı, Balkanlar, Asya ve Afrika başta olmak kaydıyla toplam 49 ülkedeki eğitim kurumlarıyla çok ciddi bir boşluğu dolduruyor. TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) da çok sayıda ülkeye eğitim desteği veriyor. Verdiğimiz burslarla, her sene farklı düzeylerde çok sayıda öğrenciye ücretsiz eğitim olanağı sunuyoruz. Türkiye'deki 4 milyonu aşkın sığınmacının evlatlarını da kendi evlatlarımızdan ayırmıyor, eğitimleri için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çevre bilincini aşılamak amacıyla iklim değişikliği ve çevre eğitimi derslerini K12 programına ekledik. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya yararlı kişiler olarak yetiştirmek adına gereken her şeyi yapmaya devam edeceğiz."

Yorumlar (0)