Erdoğan, Sırp mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistanlı mevkidaşı Vucic ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

GÜNDEM 18.01.2022, 20:42
Erdoğan, Sırp mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi

Aleksandar Vucic, başkent Ankara'ya resmi bir ziyaret yaptı. Erdoğan, Sırp mevkidaşını resmi törenle karşıladı. İki lider arasındaki görüşmenin akabinde Erdoğan, Vucic ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"Hedefimiz 5 milyar dolar"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şöyle:

"İki ülke arasındaki iş birliğini kapsamlı olarak ele aldık. Başta Balkanlar olmak kaydıyla uluslararası ve bölgesel hususlarda görüş teatisinde bulunduk. Geçtiğimiz sene ilişkilerimiz yönünden müstesna bir sene oldu. Sırbistan ise ülkemizdeki fahri konsolosluk sayısını 5'e yükseltti. Salgının etkilerine karşın ticaret hacmimiz rekor üstüne rekor kırdı. Hedefimiz 5 milyar dolardır. İlerleyen dönemde icra edilebilecek ortak projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. 1300'ü aşkın Türk firması Sırbistan'da faaliyet göstermekte. Yaklaşık olarak 8 bin kişi ise istihdam ediliyor. Yatırımlarımız 250 milyon doları buldu. Ülkemize yatırım yapmak isteyen Sırplara her türlü desteği sağlamaya hazırız. Sırbistan'daki 3 havalimanından da ülkemize direkt seferler yapılır hale geldi. 

"Üç lideri buluşturacağız"

Görüşmemizde Balkanların istikrar ve barışına verdiğimiz önemi güçlü bir şekilde teyit ettik. Sırbistan'ın Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği destek bölgemizin istikrar ve barışı için çok önemli. Bosna-Hersek'teki krizin ortadan kaldırılması için uluslararası camianın hep birlikte hareket etmesi gerektiği açıktır. Türkiye olarak Balkanlar için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeyi sürdüreceğiz. Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar olmak kaydıyla üç lideri buluşturalım ve bu işi başaralım. Bu yönde karar aldık.

"Doğu Akdeniz'de İsrail'le iş birliği yapabiliriz"

Doğu Akdeniz'de İsrail'le iş birliğinde hedefimiz, olumlu yaklaşımlarla bir noktaya varmak. Bu, kazan-kazan esasına dayanırsa elimizden gelen her şeyi yaparız. İsrailli mevkidaşım Isaac Herzog ile yapmakta olduğumuz bazı görüşmeler var. Belki Sayın Herzog'un ülkemize ziyareti olabilir.

"Geleceğe bakmalıyız"

Vucic'in açıklamaları ise şu şekilde:

"Güvenlik ve istikrar çok önemli. Ülkelerimizi geleceğe götürmeliyiz, geçmişe değil. Geçtiğimiz sene ticaret hacmimiz tarihteki en büyük ivmeyi yakaladı ve yüzde 30'u aşkın artış oldu. İlerleyen dönemde de yeni projeler yapacağız. Bu güzel şehre direkt uçuşların başlaması son derece önemli. Burada ikamet eden insanların Belgrad'a gelip güzel coğrafyamızı görmeleri önemli. Hem Akdeniz hem de Karadeniz'i bizim halkımızın da görmesi gerekiyor."

Yorumlar (0)