Erdoğan, Şanghay Zirvesi'nde: "Her alanda iş birliğine hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi’nde gerçekleştirdiği konuşmada, “Ülkemizin, batı ile doğu arasındaki köprü konumu, bizlere emsalsiz fırsatlar sunmaktadır. Bu anlayışla, ekonomiden güvenliğe, ulaşımdan enerjiye, turizmden tarıma kadar her alanda iş birliğine hazırız. Şanghay İşbirliği Teşkilatı’nda devam eden ekonomik ve siyasi süreçlere de katkı sağlamaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı. 

GÜNDEM 16.09.2022, 14:35 16.09.2022, 17:46
Erdoğan, Şanghay Zirvesi'nde: "Her alanda iş birliğine hazırız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

"Türkiye müstesna bir konuma sahiptir"

Zirveye katılan hükûmet ve devlet başkanları ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyete dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e de gösterdiği misafirperverlik için teşekkürlerini iletti.

Teşkilata üyeliğe yeni kabul edilen İran’a da tebriklerini gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, en doğudaki Avrupalı, en batıdaki Asyalı olarak müstesna bir konuma sahiptir. Asya’yla binlerce yıla sâri siyasi, kültürel ve beşeri bağlarımız bulunuyor. 2019’da ilan ettiğimiz Yeniden Asya Girişimimizle, ata yurdumuz Asya’yla olan ilişkilerimizi her konuda güçlendirmeye çalışıyoruz. Şanghay İşbirliği Teşkilatı’nı, Asya’nın hoşgörü ikliminin ve problemlere ortak çözüm bulma anlayışına dayalı kadim kültürünün temsilcisi olarak görüyoruz” sözlerini kullandı.

“İş birliğini daha da yukarıya çıkaracağımıza inanıyorum”

Şanghay İşbirliği Teşkilatıyla olan ilişkileri geliştirmeye önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

“Son 10 senedir sahip olduğumuz ‘diyalog ortağı’ statümüz vesilesiyle, bu bölge Asya’ya açılan pencerelerimizden biri olmuştur. Teşkilatın Enerji Kulübü Üst Düzey Grubu’nun dönem başkanlığını 2017’de üstlenmiştik. Bu kapsamdaki Üçüncü Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı’nı Ankara’da yapmıştık. Üye olmayan bir devletin bu tarz bir görevi icra etmesi, teşkilat için de bir ilk olmuştur. Üstlendiğimiz sorumluluk, Türkiye ile teşkilat arasındaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini de ortaya koymuştur. Bundan sonra ortak çabalarımızla iş birliğimizi daha da yukarıya çıkaracağımıza inanıyorum.”

İmkânlarla birlikte sorunların da küreselleştiği bir dönemde yaşandığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İklim değişikliği, gıda ve enerji arzı, salgın, terörizm, İslam ve yabancı düşmanlığı, düzensiz göç, ırkçılık, ekonomik durgunluk ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar gibi nice imtihanla karşı karşıyayız. Bu sınamaların üstesinden yalnızca tesis edilecek küresel çözüm anlayışı ve iş birliğiyle gelebiliriz” sözlerini kullandı.

“İnsani yardımda dünyada ilk sıradayız”

Bu dönemde daha fazla birlik olunması gerekirken, bazı ülkelerin içe kapanmayı, duvarlarını yükseltmeyi tercih ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı: 

“Duvarlar yükseldikçe vicdanlar da çölleşmekte, mazlumların sesleri duyulmaz hâle gelmektedir. Bunun en acı ve son örneği koronavirüs salgınında yaşanmıştır. Bütün insanlığın aynı gemide olduğunu bir defa daha hatırlatan bu küresel salgın döneminde, ne yazık ki gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşlar iyi bir imtihan veremediler. Kimi ülkeler tıbbi malzeme temininde çatışma aşamasına kadar geldiler.”

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa yardım ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz milli ve yerli aşımız olan TURKOVAC’ı bütün ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunduk” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin yaklaşık 3,7 milyonu geçici korumadaki Suriyeliler olmak üzere, 4 milyonu aşkın yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapmaya devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “8 milyar dolardan fazla insani yardımla, millî gelire oranla şu an dünyada ilk sıradayız. Gayrisafi millî gelirimizin yüzde birini insani desteklere ayırarak, ‘dünyanın en cömert ülkesi’ unvanını almanın gururunu yaşıyoruz. ‘Dünya Beşten Büyüktür’ düsturuyla, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan düzenin krizleri çözme yeteneğini yitirdiğine vurgu yapıyoruz. Küresel sistemin reform ihtiyacına dikkat çekerken bir taraftan daha adil, temsil kabiliyeti yüksek, etkin ve kapsayıcı bir düzenin tesisi için çalışıyoruz. Bunu yaparken, bölgemizde ve onun da ötesinde refah, istikrar, güvenlik ve barışın hâkim kılınması için her türlü çabayı sergiliyoruz” açıklamasını yaptı.

“Ukrayna’daki savaşın bitmesi için çaba harcıyoruz”

“Amacımız; insanı ve insani değerleri odağına alan girişimci bir diplomasi düşüncesiyle bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir” sözlerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları aktardı: 

“Bu kapsamda, Ukrayna’daki savaşın diplomasi yoluyla hemen sona erdirilmesi için yoğun çaba gösteriyoruz. Ukrayna tahılının Karadeniz yoluyla sevkiyatı noktasında Birleşmiş Milletler ve diğer taraflarla verimli bir iş birliği yürütüyoruz. Tahılın, başta Afrika’daki kardeşlerimiz olmak üzere, özellikle en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılması konusunda da samimi çaba gösteriyoruz.”

Terörizmin küresel seviyede sınır tanımadığını ve bütün devletleri olumsuz etkilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, terör örgütlerine on binlerce vatandaşını kurban vermiş, terörün kanlı yüzünün çok iyi farkında olan, bunu tanıyan bir ülkedir. 40 seneyi bulan bölücü terörle mücadelemizde yalnız bırakılsak da; FETÖ, PKK-PYD-YPG, DEAŞ dâhil olmak üzere terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelemizi kararlı bir biçimde sürdürüyoruz. Ortak güvenliğimizi yakından ilgilendiren konularda Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile diyaloğumuzu daha da kuvvetlendirmeye hazırız” açıklamasını yaptı.

Güvenliğin ciddi bir boyutunun, tedarik zincirlerinde sürekliliğin sağlanması olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “G-20’deki girişimlerimiz başta olmak üzere, küresel gıda güvenliğine ilişkin çabaları destekliyoruz. Küresel tedarik zincirlerinde devamlılık açısından batı ve doğu arasındaki bağlantının güçlendirilmesinin önemi daha fazla anlaşılmıştır. ‘Orta Koridor’ ismini verdiğimiz girişimin, Orta Asya ve Çin Halk Cumhuriyeti, Kafkaslar hattında mühim bir arter görevi gördüğü, bölgemizde ve onun dışında refahın ve istikrarın tesisinde büyük rol oynadığı ortadadır” sözlerini kullandı.

“Türkiye’nin Batı ile Doğu arasındaki köprü konumu, eşsiz imkanlar sunmaktadır”

Son 20 yılda Türkiye’nin, gerçekleştirdiği devasa altyapı ve ulaşım yatırımlarıyla, bu konuda çok önemli bir başarıya imza attığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin, batı ile doğu arasındaki köprü konumu emsalsiz imkânlar sunmaktadır. Bu anlayışla, ekonomiden güvenliğe, ulaşımdan enerjiye, turizmden tarıma kadar her konuda iş birliğine hazırız. Şanghay İşbirliği Teşkilatı içindeki ekonomik ve siyasi süreçlere de katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Teşkilat üyesi ülkelerin insani ve ekonomik kalkınmalarından, temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine kadar her alandaki çabalarını yakından takip etmeyi ve iş birliği yapmayı sürdüreceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu düşüncelerle açıklamalarıma son verirken bir kez daha sizleri saygıyla selamlıyorum. Ev sahibimiz Özbekistan başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Toplantılarımızın, bölgemiz ve ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Yorumlar (0)