Erdoğan: “Rüzgardan elektrik üretiminde ardı ardına rekorlar kırıyoruz” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EPDK hizmet binası ve yapımı tamamlanan enerji santrallerinin açılış töreninde konuştu. Erdoğan, çalışmaların yerli ve milli imkanlarla sürdürüldüğünü ve hedefin, uygun fiyat ve sürekli kaliteyi vatandaşa sağlamak olduğunu dile getirdi ve ekledi: “2’^nci ve hatta 3’üncü nükleer santralimiz için çok yakında çalışmalara başlayacağız.” 

GÜNDEM 09.11.2021, 16:19 11.11.2021, 09:26
Erdoğan: “Rüzgardan elektrik üretiminde ardı ardına rekorlar kırıyoruz” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) Hizmet Binası ve Yapımı Tamamlanan Enerji Santrallerinin Açılış Töreni’nde konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle başladı: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kuruluşundan günümüze kadar gerçekleştirdiği tablo, ülkemiz için gurur vesilesidir. Kurumumuz, enerji piyasalarının düzenlenmesi ve serbestleştirilmesi yönündeki uygulamaları ile uluslararası düzeyde örnek olan bir yapıya bürünmüştür. Kurumsal kapasitesini her adımda daha da güçlendiren EPDK’nın bugün geldiği seviyede tek eksiği kendine ait bir bina idi.” 

“EPDK’nın hizmet binası ülkeye kazandırıldı” 

Erdoğan: “Kurum Başkanı Mustafa Bey’in (Mustafa Yılmaz) liderliğinde EPDK’nın hizmet binası 4 senede ülkemize kazandırıldı. Bu binanın ve yeni hizmetlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İnsan odaklı şekilde ve yatay mimari anlayışıyla inşa edilen bu binada enerji verimliliği, en yüksek seviyede tutulmuştur. Binanın çatısı tamamıyla su ısıtma ve güneş enerjisi panelleriyle kaplanmış; modern bir kreş, konferans salonları, mescidler, kütüphane, kapalı otopark ve sergi bölümleri inşa edilmiştir. Binada yer alan her bir ayrıntı, vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.” 

“Yeni binada EPDK’nın rolü artarak devam edecek” 

Erdoğan: “EPDK’nın yeni binasında, kurumun enerji sektöründeki rolü artarak ve daha da başarılı şekilde devam edecektir. Bugünkü törenimizde Bingöl, Balıkesir ve Adıyaman’da inşa edilen yenilenebilir enerji santrallerinin açılışını da gerçekleştirdiğimizi belirtmek isterim. Ülkemizin, ‘çatıda yapılan en büyük güneş enerjisi projesini’, ‘Avrupa’nın en büyük bileşik yenilenebilir elektrik üretim santralini’ ve ‘çöz gaz üretim elektrik tesisini’ bugün resmen hizmete açıyoruz.” 



“Salgın şartlarına karşı ülkemize inananları tebrik ediyorum” 

Erdoğan: “Salgının beraberinde getirdiği tüm olumsuz şartlara karşı ülkemizin potansiyeline ve geleceğine inanıp yatırım yapan herkesi tebrik ediyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Ülkemizin ekonomisi son 19 senede hızlı büyüme trendini yakalamış ve pandemi döneminde de bunu devam ettirmiştir. Enerji talebi, nüfusa ve ekonomik büyümeye paralel olarak artmıştır ve bu artış devam etmektedir. Elektrik enerjisi tüketimi bu sene yüzde 8 seviyesinde artmıştır. Kurumlarımızın yaptığı çalışmalar neticesinde elektrik enerjisi talebinin senede ortalama 3,5 oranında artacağı bilgisi elimizdedir. Ekonomimizin yakaladığı ivmenin devam ettirilmesi ve nüfusun artması durumunda bu oran çok daha yukarıya çıkacaktır.” 

“2017’de açıkladığımız politika bizlere rehberlik ediyor” 

Erdoğan: “2017 senesinde ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ isimli bir politika açıklamıştık. Bu politikamız, bugün dahi bizlere rehberlik ediyor. ‘Hedef Enerji’ ihtiyacımızın milli ve yerli imkanlarla sürekli olarak uygun fiyatlı ve daha yüksek kaliteli şekilde giderilmesi, bizim en önemli hedefimizdir. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sepetimizdeki payını sürekli olarak artırıyoruz. Güneş ve rüzgarda 2027 senesine kadar 10’ar bin megavatlık güç katkısını hedefliyoruz.” 

Akkuyu Nükleer Santrali hakkında 

Erdoğan: “Akkuyu’da gelinen son aşamayı bizzat yerinde inceledik. 4 bin 800 megavatlık 4 üniteden oluşan santralimizde çalışmalar devam ediyor. Santralin ilk ünitesi, 2023 senesinde devreye sokulacak. Akkuyu’nun ardından ise sıra, 2’nci ve 3’üncü nükleer santrallerimiz için gereken çalışmalara gelecek. En kısa sürede bu çalışmalara başlayacağız. ‘Çevrecilik’ adı altına saklanıp da sokakları yakıp yıkan binlerce insan olsa da ve tüm adımlarımız eleştirilse de biz, nükleer enerji konusunda ülkemizi en yüksek mertebelere çıkarmaya kararlıyız. Bugün 32 ülkede NGS hala faaliyette iken ülkemizde nükleer enerjiye sahip olunmaması, ihanet değilse de gaflettir.” 



“Asıl sorulması gereken soru başka” 

Erdoğan: “Nükleer enerji konusunda asıl sorulması gereken soru başka. O soru da neden ülkemizin bu adımının 20-30 sene öncesinde atılmadığıdır. Dünyanın 60 seneden fazla senedir kullandığı bu imkana bizim neden bu kadar geç kavuşuyor olmamızdır asıl sorulması gereken. Bu, ülkemiz adına kayıp ve ayıptır. Akkuyu’nun hizmete alınması ile hem iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli bir adım atacağız hem de ülkemizin bu konudaki en büyük eksikliğini gidereceğiz.” 

“Yenilenebilir enerjiden daha fazla istifade edeceğiz” 

Erdoğan: “Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla istifade edeceğiz. Bu kapsamda yeni yollar arıyoruz. Son 19 senede bu konuda ciddi mesafeler kat ettiğimizi söyleyebilirim. Kendi rüzgarımızdan, akarsuyumuzdan, güneşimizden ve jeotermal kaynaklarımızdan elde ettiğimiz enerjinin payı yüzde 290 oranında arttı. Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz bugün 52 bin 140 megavatı buldu. Jeotermal enerjisi kurulu gücü ise 2020 verilerine göre Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sıradayız. Ülkemiz, 2020 senesindeki toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa’da beşinci ve dünyada on ikinci sırada yer alıyor.” 

“Rüzgardan elektrik üretiminde rekorlar kırıyoruz” 

Erdoğan: “Özel sektörümüzün de yatırımlarıyla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sepetimizdeki payını her geçen gün artırıyoruz. Rüzgardan elektrik üretiminde de ardı ardına rekorlar kırıyoruz. Anti emperyalizm, sermaye düşmanlığı ve yerli kaynaklarımızdan yararlanma çabalarımızı engelleyen ve bunu da ‘çevrecilik’ olarak nitelendiren marjinal örgütlerin bu konuda da piyasada öne çıktığını görüyoruz. Dünyanın en temiz enerji kaynaklarına karşı çıkmanın çevre ve çevrecilik ile asla alakası yoktur. Ağaç bahanesiyle vizyon projelerimize kastedenlere fırsat vermediğimiz gibi çevre diyerek ve çevrecilik adı altında enerji hamlemizi dinamitlemeye çalışanlara da asla izin veremeyeceğiz. Bu meydanı boş bırakmayacağız.” 



“Etrafımız zengin petrol kaynaklarıyla çevrili” 

Erdoğan: “Ülke olarak etrafımız zengin petrol kaynaklarıyla çevrili. Son senelerde bu konuda da çalışmalarımızı hızlandırdık. Sondaj ve arama çalışmalarında paradigma değişikliğine gittik. Doğal gaz ve petrol arama çalışmaları ülkemizde çok uzun zamandır ‘kiralama’ usulüyle yapılıyordu. Özellikle derin deniz sondajlarında ülkemiz tamamıyla dışa bağımlı haldeydi. Önce kiralama ve benzeri yöntemleri kaldırdık. Yabancı kaynakların yürüttüğü faaliyetleri de milli ve yerli imkanlarımızda sürdürme kararı aldık. O dönemdeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak ile şimdiki Bakanımız Fatih Dönmez sayesinde aldığımız bu kararları da titizlikle hayata geçirdik. İki sismik araştırma ve üç sondaj gemimiz ülke filosuna dahil edildi ve şu anda aktif olarak denizlerimizde çalışma yapıyorlar.” 

“Tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik” 

Erdoğan: “2020 senesinde Karadeniz’de yaptığımız çalışmalar neticesinde tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik. Toplamda 540 milyar metreküplük keşif yaptık ve bu sayede ülkemizin ismini, büyükler ligine yazdırdık. Bazı kişiler istese de istemese de bu gemilerimizin sayısını da araştırmalarımızı da artıracağız. Akdeniz’de ve Karadeniz’de, doğal gaz ve petrol nerede varsa çıkartacağız ve işleyeceğiz. Karadeniz’de bulduğumuz gazın kullanılması, ülkemizi hayli rahatlatacak. Doğal gaz tedarikinde elimizi güçlendirecek ve ekonomimizdeki çarpan etkisini artıracak. Gazı çıkardığımızda da bunu halkımızda paylaşacağız. Karadeniz’deki gazın ilk bölümün, 2023 senesinde kullanıma hazır hale getirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Özel sektörün de 200 milyar dolardan fazla sabit sermaye yatırımı sağlamasıyla hem istihdam hem güç anlamında önemli bir seviyeye geldik. Biz de bu yatırımcılarımıza her türlü desteği verdik.” 

Yorumlar (0)