Erdoğan: Rusya inkâr etse de rejime hava desteği veriyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Rusya rejim güçlerine hava kuvvetleri noktasında destek veriyor. Ne kadar inkâr etseler de bizim bu konuda tespitlerimiz var." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 25.02.2020, 09:44 25.02.2020, 12:45
Erdoğan: Rusya inkâr etse de rejime hava desteği veriyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan ile ticaret hacmimiz 4,4 milyar doları buldu. 2015'te yakalanan 5 milyar dolar seviyesinin gerisindeyiz. 2023 yılına kadar ikili ticareti 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Putin ile görüşmeler yaparak yol haritamıza devam ediyoruz"

"Putin ile olan konuşmanızda yeni bir yol haritası belirlendiğini söylemiştiniz. Son gelişmeler nelerdir?" sorusuna Erdoğan, "Şu anda Türkiye ile Rusya arasında gerek İdlib’de gerekse Libya’da yaşanan bir süreç var. Öncelikle tabi İdlib’i çözmemiz gerekiyor. Bunu gerek Sayın Putin’le ben görüşüyorum, gerekse aynı şekilde bakanlarımızın görüşmeleri oldu ama bir de bu işin Libya ayağı var. Orada da Rusya ile görüşmelerimiz var, malum orada Hafter denilen gayrimeşru bir kişilik var. O kişiliğin yanında Abu Dabi yer alıyor. Bütün parasal kaynaklar orada tabii... Maalesef Rusya’nın da orada Wagner denen bir güvenlik ekibi yer alıyor, 2 bin 500 kişilik bir grup bu." karşılığını verdi. 

Erdoğan, tüm bunların değerlendirmesinin Rusya ile yürütüldüğünü kaydederek, "Zaman zaman Sayın Putin ile görüşmeler yaparak yol haritamıza devam ediyoruz. Rusya rejim güçlerine hava kuvvetleri noktasında destek veriyor. Ne kadar inkâr etseler de bizim bu konuda tespitlerimiz var." dedi. 

"Rusya heyeti yarın geliyor"

"Dörtlü zirvenin tarihi netleşti mi? Türkiye’ye Rusya’dan bir heyet gelmesi bekleniyordu ne zaman gelecekler?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Heyet yarın geliyor fakat bu hafta sonu yapılan görüşmelerle ilgili Sayın Macron, Merkel ve Putin arasında tam bir ittifak sağlanmış değil. Bizim 5 Mart’ta en kötü ihtimalle Sayın Putin ile bir araya gelme durumumuz var." 

"İran için bütün tedbirlerimizi aldık"

Erdoğan, "Koronavirüs sınırlarımıza dayandı, İran’da ve Irak’ta görüldü. İran sınırını kapattık Irak sınırını kapatmak gündemde mi Avrupa’da da görülmeye başlandı buralara uçuşlar durdurulacak mı?" sorusuna "Sağlık Bakanlığımız en uygun olan ne dediyse biz bunu uygulamaya mecburuz, nitekim İran ile ilgili aldığımız tedbirler bunun bir sonucudur. Biz bütün tedbirlerimizi aldık. Elimizden gelen tedbirlerle Çin’deki vatandaşlarımızı aldık getirdik, onlara özel bir hastane tedarik ederek o süreci atlattık. Değişik ülkelerden gelenlere karşı nasıl Avrupa tedbir alıyorsa bu işin formülü tek... Biz de bu tedbirleri almak zorundayız. Burada tereddüt göstermeye hakkımız yok." karşılığını verdi.

"Libya'da 2 şehidimiz var"

"Libya’da şehitlerimizin olduğunu biliyoruz, muhalefet şehitlerin isimleri neden açıklanmıyor diye soruyorlar. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yalan haber üretmeyi bırakın. Muhalefet önce kendini yargılasın. Ne diyor muhalefet: 'Gidip Esed ile görüşeceksiniz' diyor. Bu nasıl muhalefet ya? Milyonlarca insan ülkesini terk ediyor. Bay Kemal bunun hesabı sormuyor, kalkıp bize akıl vermeye çalışıyor. O aklı sen kendine sakla. Bizim kendimize ait 2 tane Libya’da şehidimiz var, şimdi bu rakamı ben açıkladım. Bay Kemal ne yapacak bunu? Bay Kemal şunu da sorsun: 'Wagner’in orada ne işi var, Sudan’dan gelenlerin orada ne işi var' desin. Şu anda Suriye’de bizimle beraber olan Suriye Milli Ordusu’ndaki kardeşlerimiz orada da bizimle beraber olmayı kendilerine şeref sayıyorlar."

Yorumlar (0)