Erdoğan: Putin'e "Önümüzden çekilin" dedim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da gündeme dair konuştu. "İdlib'de şehit olan asker sayısı 34 oldu" diyen Erdoğan, "Dün Putin'e de söyledim. Sizin orada ne işiniz var? Siz bizim önümüzden çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 29.02.2020, 11:43 29.02.2020, 16:13
Erdoğan: Putin'e "Önümüzden çekilin" dedim!

AK Parti'nin İstanbul milletvekilleriyle buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye, İdlib konuları olmak üzere gündeme dair kritik açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamaları...

"Suriye meselesi Türkiye için asla bir macera veya sınırlarını genişletme çabası değildir. Gerek siyasette, gerek medyada ülkemizin Suriye'de yürüttüğü mücadelenin anlamını hala kavramayanlar bulunduğunu görüyoruz."

"40 yıl boyunca terör örgütü kullanılarak enerjimiz tüketildi"

"Karşımızdaki manzara gayet açık ve nettir. Türkiye yaklaşık 40 yıl boyunca bölücü terör örgütü kullanılarak enerjisi tüketilen bir ülke olmuştur. Biz bunu değiştirmek için birçok yol denedik. Demokratikleşme hamlelerinden, büyük altyapı yatırımlarına uzanan bu adımların olumlu neticelerini de aldık. Geri kalmışlık sorunlarını çözerek Türkiye'yi bölünmez bir bütün haline getirdik. "

İdlib konusu

"İdlib meselesi ise ülkemizi farklı bir şekilde köşeye sıkıştırmak ve diğer kazanımları elimizden almak için özellikle kışkırtılan bir konu olarak önümüze geldi. 4 milyon insan şu anda sınıra doğru harekete geçmiştir. Biz bütün bunlara yönelik bir güvenli bölge oluşturalım diye çalışmalar yapıyoruz. Bir taraftan Atme Kampı'nda bir yığılma var, öbür taraftan biz daha konforlu bir iskan bölgesi oluşturalım dedik."

"Merkel'e 'verilmiş sözleriniz vardı' dedim"

"Merkel'e dedim ki, bak böyle bir durum var. Sizin bana verilmiş sözleriniz vardı. Şuraya gelin destek verin yapalım dedim. Söyleye söyleye en fazla 25 milyon avro ben de vereyim dedim. Sonra Kızılhaç'a vereceğini, oradan da Kızılay'a aktarılacağını söyledi. Dediler ki, bu rakam BM Mülteciler Başkomiserliği'ne gitmek durumundadır. Oradan Kızılhaç'a sonra Kızılay'a gidecek. Tabi böyle bir şey olmadı."

"Biz 'kapıları açmak zorunda kalacağız' demiştik"

"Ne dedik aylar önce? 'Eğer bu böyle giderse biz kapıları açmak zorunda kalacağız.' Rahatsız oldular. İnanmadılar bizim bu söylediğimize. Biz de dün ne yaptık? Kapıları açtık. Şimdi bu sabah itibarıyla yaklaşık 18 bin oldu kapıları zorlayıp geçenler. Ama bugün herhalde 25 bin-30 bini bulabilir. Bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız."

"Güvenmek mümkün değil"

"Aradım Şansölye'yi. Dedi ki para hazır. Paranız buraya gelmiyor dedim. Gönderecekseniz bu parayı direkt bize gönderin, ya da ben mültecileri size göndereyim ve 100 milyon euro göndereyim dedim. Güvenmek mümkün değil. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye mahkumuz. Rabbim bereketini versin inşallah. Bu işleri de böyle yürütüyoruz, yürüteceğiz. Yeni bir göç dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ayrıca milyonlarca insanı rejimin insafına terk edecek değiliz. Biz oraya Esed'in davetlisi olarak değil Suriye halkının davetlisi olarak gittik. Suriye halkı tamam bu iş bitti demeden bizim oradan çıkma niyetimiz de yok."

"Putin'e 'sizin orada ne işiniz var' dedim"

"Dün Putin''e de söyledim. Sizin orada ne işiniz var? Siz bizim önümüzden çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın. ona da biz çekildik diyemiyorlar. Ve menfaatleri nedir? İnanın bunu çözebilmiş değiliz. Mesele üsse bunu kurun, bunla derdimiz yok."

"Trump, bana Putin'in amacını sordu"

"Trump diyor ki, burada Putin'in ne beklentisi var? Bunların Kamışlı'da bir petrol olayı var dedim. Orada petrol var mı dedi, var ama Deyrizor kadar değil dedim. Bizim böyle bir derdimiz yok. İdlib'de şu anda her tarafı yerle yeksan ettiler, acımasızca. İdlib'deki bumücadeleyi sürdürmemizdeki ısrarın sebebi bu insanların karşı karşıya kaldığı felakettir. Meseleyi sadece İdlib parantezinde değerlendirmek yanıltabilir. Bakılması gereken Türkiye'nin suriye politikasıdır. Bugün sınırlarımızı terörden arındırmazsak, yarın karşılaşacağımız tablo bellidir. Bugün İdlib'de Kamışlı'da Rasulayn'da vermediğimiz savaşı, yarın Allah korusun Şırnak'ta Mardin'de Hatay'da vermek zorunda kalırız. Asıl hedef Suriye değil Türkiye'dir." 

"Suriye'de eğitilmiş terörist sayısı 40 bin ile 60 bin arasında"

"Bugün Suriye'yi üçe bölenlerin Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygı göstereceğini düşünmek gaflettir. Bugün sadece Suriye'de eğitilmiş ve donatılmış terörist sayısı 40 bin ile 60 bin arasında değişiyor. Ayrıca Suriye'de topraklarımızda gözü olduğunu asla inkar etmeyen bir rejim varken, biz burada nasıl huzurla yaşabiliriz. Şu anda ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum. Türkiye'nin Suriye'de ne işi var sorusu, aslında Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olmalı önerisini içeriyor."

"İdlib'de verdiğimiz 34 şehidimiz var"

"Şehitler tepesi hiçbir zaman boş kalmayacak. Bu vesileyle İdlib'de verdiğimiz 34 şehidimiz, bu milletin vatan sevgisinin zirve yaptığı noktalardır. Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı dilerken, milletimizin de başı sağolsun diyorum. Bu kutlu adımlar bu milletin alacağı neticenin işaret fişekleridir. Amacımız ülkemizi şehitler vermediğimiz bir geleceğe taşımaktır. Bugün canımız dahil her şeyi ortaya koyacağız ki, yarın daha farklı bir noktaya ulaşalım."

Yorumlar (0)