Erdoğan-Putin buluşması gerçekleşti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya’da Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya gelerek fikir alışverişi yaptı

GÜNDEM 29.09.2021, 15:59
Erdoğan-Putin buluşması gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenin basına açık olarak gerçekleşen bölümünde; daha önce planlanan yüz yüze görüşmeyi yapabilmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle dostların bile bir araya gelemediğini söyleyen Erdoğan, ‘mücadele zorlu şartlarda sürüyor’ dedi.

Toplantının başında Türkiye’nin güneyinde Temmuz ayı sonunda yaşanan yangınlara verdiği destekten dolayı da şükranlarını ileten Erdoğan, hayatını kaybeden Rus pilotlara da başsağlığı diledi.

Suriye’deki barış Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin askeri, siyasi, ticari ve ekonomik alanlarda kendini belli ettiğini ifade eden Erdoğan, ticaret hacminde bazı iniş çıkışlar yaşansa da daha iyi bir duruma ulaşacağı konusunda inancının tam olduğunu aktardı. Ayrıca Putin’e turizm konusunda vermiş ettiği destekten dolayı da teşekkür etti.

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili de konuşan Erdoğan, önümüzdeki yıl için birinci ünitenin açılışını yapmayı umduğunu dile getirdi. Burada 3 bini Rus, 10 bini Türk 13 bin kişinin çalıştığını hepsinin de Rusya’da eğitim aldığını belirterek bu tip etkileşimlerin ikili ilişkileri pekiştirdiğine dikkat çekti. Ayrıca savunma sanayiinde beraber atılan adımlara da değindi ve atılan adımlardan geri dönüşün olmadığını kaydetti. Türkiye-Rusya ilişkilerinin daha da güçleneceği konusunda bir endişesi olmadığını belirten Erdoğan, Suriye’de birlikte atılan adımların çok önemli olduğunu ve oraya barışı Türkiye-Rusya ilişkilerinin başarısının getireceğini vurguladı.

“Yatırımlar artarak devam ediyor”

Rusya Devlet Başkanı Putin ise pandemi sebebiyle Erdoğan ile 1,5 yıldır karşılıklı görüşememelerine rağmen, sürekli olarak temas halinde olduklarını söyleyerek sözlerine başladı. Ve ikili ilişkilerin olumlu şekilde gelişmesinden duyduğu memnuniyeti anlattı. İki ülkenin ticaret hacminde geçen yıla kıyasla yüzde 20 gibi önemli düşüş görülse de, 2021’in ilk 8 ayında ikili ticaret hacminin yüzde 55 artış gösterdiğini ile getirdi.  .

Putin Erdoğan ile görüşmelerine ilişkin de “görüşmeler sorunsuz geçmese de uzlaşabiliyoruz” diye konuştu. Ayrıca karşılıklı yatırımlar da arttığını Türkiye’nin Rusya yatırımlarının toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımlarının ise 6,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. TürkAkım doğal gaz boru hattının sorunsuz bir şekilde çalıştığını anlatan Putin, bu çok önemli projeye, hem Türk halkı hem de Rusya'nın çıkarlarına verdiği katkılardan dolayı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

 Uluslararası arenada da işbirliklerinin sürdüğünü söyleyen Putin, Suriye ve Libya başta olmak üzere Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkesin bu işbirliği sayesinde sorunsuz bir şekilde yürüdüğünü aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, salgının dünya üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek 2019 yılında 6,8 milyon Rus turistin 2020 yılında ise bu rakamın sadece 1,5 milyon olduğunu belirtti. Bu yıl 9.aya kadar da 2,5 milyon Rus turistin Türkiye’ye geldiğini açıkladı.

Yorumlar (0)