Erdoğan Özbekistan'da: 10 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistanlı mevkidaşı Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan, "Bugün 10 anlaşmaya imza atıldı. Kültür, eğitim, sağlık, enerji ve ulaştırma gibi geniş bir alanda iş birliğimizi daha da geliştirmek hususunda mutabıkız.  İki ülke arasındaki süreç çok daha kuvvetli bir şekilde ilerleyecektir." dedi.

GÜNDEM 29.03.2022, 21:47
Erdoğan Özbekistan'da: 10 anlaşma imzalandı

Özbekistan'daki Kök Saray'da gerçekleştirilen resmi karşılama töreni ve heyet takdiminin akabinde iki lider, baş başa görüştü. Basın mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirilen ikili görüşmenin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.


"10 anlaşma imzaladık"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Bu güzel ülkenin bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyükelçi atayan ilk ülke Türkiye. İkili ilişkilerimiz temelinde kültür, inanç, dil ve tarih bağlarımız var. 100 sene evvel milletimiz Anadolu topraklarında savaş verirken, Özbek kardeşlerimiz de burada bizler için dua ediyordu. 

Yaptığımız görüşmeler sonucunda iki ülke arasındaki ilişkileri geniş kapsamlı olarak ortaklık düzeyine yükselttik. Geçtiğimiz yıl yüzde 72'ye dayanan artışla 3,6 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık. En kısa zamanda 5 milyar dolar hedefine de ulaşacağız. Atacağımız müşterek adımlarla birlikte çıtayı 10 milyar dolara çıkaracağız. Bugün imzaladığımız anlaşmalarla birlikte hızlı yol katedeceğimiz kanaatindeyim. Bugün 10 anlaşmaya imza atıldı. İki ülke arasındaki süreç çok daha kuvvetli bir şekilde ilerleyecektir. 

"Savunma alanındaki başarılarımız ortadadır"

Türk firmalarının Özbekistan'daki yatırımları 1,5 milyar dolara ulaştı. Firmalarımız Özbekistan'ın kalkınma hamlelerinin hedefe ulaşmasına katkı sunmaya hazırdır. Yatırımcılarımıza karşı olan güveninden dolayı Sayın Mirziyoyev'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 

Geçtiğimiz sene 270 bini aşkın Özbek kardeşimiz turist olarak ülkemize geldi. Bu sayıyı 500 bine ulaştırmak mümkündür. Destinasyonlarımız çok güçlüdür. 

Savunma sanayii hususunda bugün imzaları attık. Tüm imkanlarımızla Özbekistan'ın yanındayız. Bu alanda elde ettiğimiz başarılar ortadadır. Kültür, eğitim, sağlık, enerji ve ulaştırma gibi geniş bir alanda iş birliğimizi daha da geliştirmek hususunda mutabıkız. 

Uluslararası mecralarda dayanışma, bölgesel meselelerimizde yakın ilişkileri devam ettirmekte kararlıyız. Dünyanın ve bölgemizin gündemini meşgul eden hususları ve gelişmeleri aramızda değerlendirdik. 

2020'de Türk dünyasının kültür başkenti olan Hive kentini yarın ziyaret edecek olmaktan dolayı heyecanlıyım."

Yorumlar (0)