Erdoğan: Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyorum

Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a mesaj iletti. Erdoğan, "I. Dünya Savaşı'nın zor koşullarında yaşamlarını yitiren Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimi iletiyorum." dedi.

GÜNDEM 24.04.2021, 19:39 25.04.2021, 12:58
Erdoğan: Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu mesajında, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Ermeni toplumunun değerli mensuplarını selamlayarak, "I. Dünya Savaşı'nın zor koşullarında yaşamlarını yitiren Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimi iletiyorum." şeklinde konuştu.

Dini, etnik kökeni, dili, rengi fark etmeden herkesin insanlık ailesinin fertleri olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu topraklarda uzun yıllardır barış içinde hep beraber yaşıyor, ay-yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde huzur buluyoruz." ifadelerini kullandı.


(Sahak Maşalyan)

Erdoğan, mesajına, şu şekilde devam etti: 

"Üçüncü taraflarca siyasallaştırılıyor"

"Bizim bir arada durmamızı sağlayan ne hesaptır ne de çıkardır; bizleri bir arada tutan aynı değerlere, aynı ülkeye, aynı yüksek ideallere olan sağlam bağlılığımızdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin özgür, eşit ve onurlu yurttaşları olmak, hepimiz için birer gurur kaynağıdır. Ortak kültürümüz, Ermeni insanlarımızın musiki, mimari ve sanattaki katkılarına ek olarak, yetiştirdiği nice mühendis, hukukçu, hekim, meslek erbabı ve iş insanının bilgi ve alın teriyle zenginleşmiştir. Ermenilerin ve Türklerin yüzyıllarca devam eden ve tüm insanlığa emsal teşkil eden birlikte yaşama kültürünün unutulmasına asla müsaade edemeyiz. Tarihçilerin yapması gereken, tüm tartışmaların üçüncü taraflar tarafından siyasallaştırılarak, Türkiye'ye yönelik müdahale aracı vaziyetine getirilmesinin kimseye bir yararı olmamıştır. Kimliğimizi yalnızca, ruhumuzda tarihin bıraktığı sancılar üzerine inşa etmenin yeni jenerasyonlara da büyük bir haksızlık olduğu kanaatindeyim."

"Ermenistan ile ilişkileri geliştirmeye hazırız"

Ermeniler ve Türkler olarak tüm engelleri beraberce aşacak olgunlara eriştiğimizi artık ortaya koymamız lazım." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizlerin de bildiği gibi, bu konuda daima samimiyetle hareket ettik, sorunu kendi platformunda çözüme kavuşturmanın gayreti içinde olduk. Ermenistan ile iyi komşuluk ve karşılıklı olarak saygı temelinde ilişkilerimizi geliştirmeye hazır vaziyette olduğumuzu farklı vesilelerle hep dile getirdik. Karabağ krizinin çözümünden hemen sonra bu çağrımızı yüksek bir sesle yineledik. Aynı çağrıyı bir kez daha tekrarlıyorum." sözlerini sarf etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını, şu şekilde sonlandırdı:

"Osmanlı Ermenilerini anıyorum"

"Acıları paylaşmak, sevinçlere ortak olmak, geçmişten doğru dersleri çıkararak geleceği hazırlamak bizlerin elindedir. Ülkemiz, bu konuda üzerine düşen sorumlulukları harfiyen yerine getirmeyi sürdürecektir. Ülkemizin ayrılmaz bir parçası olan Ermeni yurttaşlarımıza Türkiye'nin yürüttüğü bu mücadeleye sundukları samimi destek için teşekkürlerimi sunuyorum. I. Dünya Savaşı'nın zor koşullarında yaşamlarını yitiren Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimi iletiyorum."

Yorumlar (0)