Erdoğan önce Japonya, ardından Çin'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14. G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya gidecek.

GÜNDEM 26.06.2019, 16:52 26.06.2019, 16:59
Erdoğan önce Japonya, ardından Çin'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14. G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya gidecek. Japonya ziyaretinden sonra da Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin ulusal çıkarları ve küresel barış için stratejik platformları değerlendirmeye, her ülke ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri sağlamlaştırmaya çalıştığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28-29 Haziran'da Japonya'nın ev sahipliğinde Osaka'da gerçekleştirilecek olan 14. G20 Liderler Zirvesi'ne katılım göstereceğini duyurdu. 

Ana gündem maddeleri kalkınma, istihdam, ticaret...

Japonya, küresel ekonomik istikrarın temin ve teşviki amacıyla gayriresmi bir görüş alışverişi ortamının oluşması için kurulan G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor. G20 Zirvesi'nde ana gündem maddeleri büyüme, altyapı, uluslararası finansal mimari, mali düzenlemeler, yolsuzlukla mücadele, kalkınma, istihdam, ticaret ve yatırım, kaynak verimliliği ve deniz plastik çöpleri ile dijital ekonomi, sağlık, tarım, enerji ve iklim değişikliği olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamındaki oturumlarda G20 liderleriyle görüşmelerde bulunması, katılımcı bazı devlet, hükümet başkanları ve uluslararası örgüt temsilcileriyle ikili görüşmelerde bulunacağı tahmin ediliyor. 

Önce Japonya, ardından Çin

Erdoğan, Japonya'da G20 Zirvesi ve diğer programlarının ardından, 2 Temmuz'da Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti ziyaretleri sırasında bölgesel ve uluslararası gündemdeki konular ile ikili ilişkilerin daha ileri taşınmasına olanak sağlayacak görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanıyor.

"Erdoğan, serbest ticaretin önemine değinecek"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretlerine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "Türkiye, ulusal çıkarları ve küresel barış için stratejik platformları değerlendirmeye, her ülke ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirmeye devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Japonya'da ekonomilerin en büyük ülke liderlerini bir araya getirecek G20 Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ticaret savaşlarının yoğunlaştığı bir dönemde serbest ticaretin, sürdürülebilir büyümenin ve küresel ekonomik istikrarın önemine değineceğini aktaran Fahrettin Altun, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız, Japonya'da G20 toplantılarının yanısıra ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin başta olmak üzere pek çok liderle yapacağı ikili görüşmelerde karşılıklı ilişkileri ve bölgesel konuları ele alacak.

G20 Zirvesinden sonra Pekin’e bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanımız, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Türkiye-Çin ilişkilerini daha da ileri taşıyacak konuları masaya yatıracak."

Yorumlar (0)