Erdoğan önce intiharı engelledi, sonra programda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan MİLGEM Projesi kapsamında düzenlenen üçüncü geminin denize iniş törenine katıldı. Programa katılmak için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçerken intihar etme girişiminde bulunan bir vatandaşı gören ve aracını durduran Erdoğan, şahsı ikna ettikten sonra yoluna devam etti. Programda yaptığı konuşmada önemli mesajlar veren Erdoğan, başarıyla tamamlanan ve halihazırda devam eden savunma projeleri hakkında da bilgi verdi.

GÜNDEM 25.11.2022, 19:41 27.11.2022, 09:01 Hakan Öksüz
Erdoğan önce intiharı engelledi, sonra programda konuştu

İstanbul Tersane Komutanlığında düzenlenen programına gitmek için Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nden yola çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçti. Köprüden geçtiği sırada bir vatandaşın intihar girişiminde bulunduğunu gören Erdoğan, aracı durdurdu. İntihar girişiminde bulunan vatandaşı ikna eden Erdoğan, daha sonra Pendik'te düzenlenen programa katılmak üzere yola çıktı.

"Savunma projelerinin sayısı 750'yi buldu"

Pakistan MİLGEM Projesi kapsamında yapılan üçüncü geminin denize iniş törenine katılan Erdoğan, burada bir konuşma yaptı. İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen törende önemli mesajlar veren Erdoğan, "Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz atılımlarla küresel bir aktöre dönüştük. Savunma sanayi alanında çağ atladık. Kimseden icazet almaya gerek duymadan, içinde bulunduğumuz süreçleri tek başımıza yönetmeye başladık. 2002 yılında Türkiye'nin yalnızca 62 savunma projesi vardı. Bugün ise savunma projelerinin sayısı 750'yi aştı. O yıllarda savunma projelerine ayrılan bütçe 5,5 milyar dolardı, şimdi ise 75 milyar dolar civarında." dedi.

"İnsansız deniz araçlarımız üzerinde çalışıyoruz"

Yıllık savunma ihracatının 2022'nin sonunda 4 milyar dolara ulaşacağını kaydeden Erdoğan, "Kara, hava ve deniz araçlarımızı yerli olarak tasarlıyoruz. Savaş gemisini kendi milli olanaklarıyla inşa eden 10 ülke arasındayız. Askeri ve özel tersanelerimizde geliştirilen savaş gemilerimiz ile gurur duyuyoruz. Bunlar, küresel çapta rekabet gücüne sahiptir. Sancaktar, Bayraktar ve Ufuk gibi gemilerimiz görev başında. Salvo, Sancar, Marlin ve Albatros gibi insansız deniz araçlarımız üzerinde çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

"Dördüncü geminin teslimi, 2025 yılının Şubat ayında"

2023 yılında savunma sanayisi alanında birçok ilkin yaşayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muharip insansız savaş uçağımız olan Kızılelma, üretim hattında, ilk uçuşunu seneye yapacak. Milli muharip uçağımız da 2023'te hangardan çıkacak. Gökdoğan, Karaok ve Bozdoğan gibi uzun menzilli hava savunma sistemlerimizin ilk teslimatlarını da seneye gerçekleştireceğiz. Yapay zeka alanında da projeler başlattık. Bu sistemlerimizi Pakistan gibi dost ülkelerle paylaşıyoruz. İnşa ettiğimiz 4 adet MİLGEM sınıfı korveti, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin hizmetine sunacağız. Bu proje kapsamındaki üçüncü gemi olan Khaiber'in suya indirilme törenini gerçekleştiriyoruz. Dördüncü gemi ise 2025 yılının Şubat ayında teslim edilecek." diye konuştu.

Yorumlar (0)