Erdoğan, NATO için kısıtlamanın kaldırılmasını istemişti: İsveç'ten geri adım!

İsveç'ten, Türkiye'ye silah ihracatı yapabilecekleri yönünde açıklama yapılırken, terör örgütüne verilen silahların ayrıca ABD lisansı ile üretildiği aktarıldı. 

GÜNDEM 30.05.2022, 08:41 30.05.2022, 11:14
Erdoğan, NATO için kısıtlamanın kaldırılmasını istemişti: İsveç'ten geri adım!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından kendilerini güvende tutmak için NATO'ya başvuru yapan İsveç ve Finlandiya, terör örgütlerine destekleri sebebiyle Türkiye'nin veto kararına takıldı.

İsveç, ambargodan vazgeçmeye hazır

2019 yılından bu yana Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan İsveç, son dönemde kendini güvende tutmak adına başvurduğu NATO üyeliği için ambargodan vazgeçme mesajı verdi.

İsveç Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP) Başkanı Evertsson, İsveç'in NATO'ya başvurusu ile ilgili Türkiye ile yürütülen müzakerelere yönelik açıklama yaptı.

"Türkiye isterse silah satabiliriz"

İsveç savunma komisyonunun belirleyeceği şartlarda silah ihracatı yaptıklarını aktaran Evertsson, "Şu anda Türkiye'nin silahlarımıza ihtiyacı yok. Bizden almıyorlar. Savunma komisyonundan aktarılan uygulamaları değerlendiriyoruz. Bugünkü şartlarda Türkiye'ye silah satabiliriz." açıklamasını yaptı.

"Silahlar, ABD lisansıya üretiliyor"

İsveç yapımı tanksavar AT-4 silahlarının PKK'nın eline nasıl geçtiğine yönelik soruya cevap veren Evertsson, "Biz, örgütlere bu silahları ihraç etmiyoruz. Bu, silahların ABD'nin lisansıyla üretiliyor olması ve üçüncü ülkelere gönderilmesine izin verilmemesi şartına dikkat etmemizden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)