Erdoğan, Londra'ya gidiyor...Gündem: Suriye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı günü İngiltere'nin başkenti Londra'da NATO Zirvesi'ne katılım gösterecek. Zirve, ABD ile Türkiye arasında yaşanan YPG geriliminin NATO'ya yansıdığı, ayrıca NATO'nun işlevinin tartışmaya açıldığı bir dönemde gerçekleştirilecek. 

GÜNDEM 02.12.2019, 09:06
Erdoğan, Londra'ya gidiyor...Gündem: Suriye

İngiltere'nin başkenti Londra'da salı günü NATO Zirvesi gerçekleştirilecek. Zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3-4 Aralık'ta Londra'da olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Londra'daki temaslarının ana gündem maddelerinden biri Suriye olacak.  Erdoğan, terör örgütü DEAŞ ile mücadele bahanesiyle PKK'nın Suriye kolu YPG'ye verilen desteğe son verilmesini isteyecek. 

Söz konusu zirvenin gündeminde Türkiye, Baltık ülkeleri ve Polonya'ya ilişkin güvenlik planları da yer alacak. Ankara'da gerçekleştirilen NATO Konseyi toplantısında onaylanan planda terör örgütü PKK/YPG de bulunuyor. Fakat ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin bu plana çekince koyduğu ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Türkiye, kendisine yönelik tehditlere ilişkin savunma planı yayınlanmadan başka bir ülkenin savunma planını onaylamayacağını açıkça bildirdi.

Dörtlü zirveye de ev sahipliği yapacak

İngiltere'nin başkenti Londra, ayrıca Türkiye, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında gerçekleştirilecek dörtlü zirveye de ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek. Burada da NATO ile ilişkilerin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı tahmin ediliyor. Suriye konusu da dörtlü zirvenin ana gündem maddelerinden biri olacak.

S-400 için üst düzey temaslar olacak

NATO Zirvesi esnasında Türkiye ile ABD arasında S-400 hava savunma sistemi hususunda anlaşmazlığın çözümü için de üst düzey temasların olacağı öngörülüyor. Erdoğan, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için Türkiye tarafından hazırlanan Güvenli Bölge İmar Planı'na da destek isteyecek.

Yorumlar (0)