Erdoğan: Kıbrıs'ta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs ve Doğu Akdeniz krizinde kararlı duruşu yineledi.

GÜNDEM 24.09.2019, 17:45 25.09.2019, 09:17
Erdoğan: Kıbrıs'ta kararlıyız

New York’ta gerçekleşen 74’üncü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu hemen öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sularında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının durdurulmasıyla ilgili çağrılara meydan okudu. Aramaların Türk Deniz ve Hava Kuvvetlerinin desteğiyle devam edeceğini belirtti.

Erdoğan’ın Güney Kıbrıs Rum kesimi, Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan ve Avrupa Birliği’nden gelen yaptırımları önemsemediği biliniyor. Erdoğan Türkiye’nin Ada’da Kıbrıs Türkleri daha büyük bir rol alana kadar ve yabancı şirketlere lisans konusunda eşit haklar sağlanana dek aramaların devam edeceğini ifade etti.

Ankara’daki bir konferansta kaydedilen mesajında Erdoğan “Kıbrıs’ın ve bölgenin bütün refah ve zenginliğinin kendilerine ait olduğunu düşünenler Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kararlılığıyla karşı karşıya kalacaklar.” dedi. 
“Doğu Akdeniz’in zenginliklerinin adil bölüşümü konusundaki duruşumuz çok net” diyen Erdoğan “Bugün tıpkı 1974’te kardeşlerimizin haklarını korurken sahip olduğumuz kararlılığın aynına sahibiz “ diye ekledi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Garantör devlet olarak kendi haklarımızı ve Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizin haklarını uluslararası hukuk çerçevesinde sonuna kadar savunacağız.” dedi. 

Türkiye’nin, Birleşik Krallık ve Yunanistan’la birlikte bölgede Birleşmiş Milletler barış gücü grubu yanında Ada’nın güvenliğinden sorumlu devletlerden olduğu biliniyor. 

Konferansta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Türkiye’nin “hayalet şehir” olarak bilinen “Kapalı Maraş” bölgesini açma ve bölgedeki mülklerin sahiplerine teslimi konusundaki planlarını tekrarladı. Bu uygulamanın “tarihi belgeler ışığında” gerçekleşeceğini belirtti. 

Oktay bölgede İngiltere yönetimi süresince yapılan mülk işlemlerinin geçersiz olduğunu iddia etti. Uzmanların mülkiyetle ilgili meseleleri Osmanlı arşivlerinden elde edilen verilere göre değerlendireceğini sözlerine ekledi.
Uzmanlar Oktay’ın açıkladığı planların fiili olarak Birleşmiş Milletler Barış Gücü sorumluluğunda olan bölgeyi de kapsadığını ifade ediyor. Barış gücünden henüz bir açıklama gelmediği de kaydedilen gelişmeler arasında. 

2017 Temmuz’unda İsviçre’nin Crans-Montana beldesinde gerçekleştirilen barış görüşmelerinde yetersiz bir başkanlık sergilediği iddia edilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Kıbrıs Başkanı Anastasiades’in bölgede Türkiye’nin yaptığı aramaların durdurulması yönündeki çağrılarını önemsemediği söyleniyor.

Guterres’in Amerikan diplomatı Jane Holl’ü görüşmeleri tekrar başlatması için görevlendirmesinden önce Türkiye tarafı ve Erdoğan 35 bin kişilik Türk kuvvetini işgal bölgesinden asla çıkarmayacağını ve askeri müdahale hakkı istemişti.

BMGK öncesinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Kıbrıs krizini görüşmesi bekleniyordu. Uluslararası kamuoyunda askeri bir kriz korkusu oluştuğu da konuşulanlar arasında yer alıyor.
 

Yorumlar (0)