Erdoğan: Kadınlarımızın üretim ve eğitimdeki ilerlemeleri tarihi bir başarıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde kadınlarımızın en çok ilerleme kaydettikleri dönemin kendi dönemleri olduğunu söyleyerek, “Kadınlarımızın üretim ve eğitim alanında katettikleri mesafe gerçekten tarihi bir başarının ifadesidir.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 25.10.2021, 12:36
Erdoğan: Kadınlarımızın üretim ve eğitimdeki ilerlemeleri tarihi bir başarıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gerçekleştirmiş olduğu Eskişehir ziyaretinde, çiftçi, öğrenci, sanatçı, sporcu, emekçi kadınlarla bir araya geldiği “Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda” programının görüntüleriyle kamuoyuyla paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sazova Parkı’ndaki Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki programda konuşarak, Eskişehir ziyaretinin son programında kadınlarla olmaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı.

Büyük ve güçlü Türkiye hayallerini, erkek ve kadın ayrımı yapmaksızın, milletin bütün fertleriyle gerçekleştirdiklerinin altını çizen Erdoğan, “Ülkemizin geleceğine dair her vizyonu ve projeyi sizlerle beraber yaşama geçirecek şekilde uyguluyor ve tasarlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kadınlarımızın katettiği mesafe tarihi bir başarıdır”

Özellikle Türkiye’de kadınların, istihdam, üretim, eğitim, sosyal ve siyasi hayatta daha çok ilerleme kaydettikleri dönemin kendi dönemleri olduğunu söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Bunu iddialı bir şekilde söylüyorum, her kesimden kadınımızın potansiyelini, ailesi, kendisi, şehri ve ülkesi için yaşama geçirebilmesine olanak verecek altyapıyı oluşturduk, imkanları sağlayıp engelleri ortadan kaldırdık. Kadınlarımızın özellikle, üretim ve eğitimde katetmiş oldukları mesafe gerçekten tarihi bir başarıyı ifade ediyor.

Samimiyetle, eşimin, kız çocuklarımızın okula gitmesinden lise eğitimini bitirmeye dek bu çerçevede başlatmış olduğu girişimlere destek oldum ve bunlardan ilkini de Şanlıurfa’da başlatmış olduk. Ülkemizde partisinde gerçek manada etkin ve kurumsal bir kadın kolları teşkilatı kuran ilk parti, AK Parti’dir. Siyasetin yanında iş dünyasında ve bürokraside de kadınlarımızın hak ettiği yeri alabilmeleri için verdikleri mücadelenin her daim yanında oldum. Kadınları yalnızca aile işletmesinin bir unsuru olmaktan çıkartıp, müstakil bir iş insanı, üretici ve girişimci haline getiren bütün adımları destekledim. Artık ülkemizde bankacısından akademisyenine, öğretmenine, yargısına dek her yerde kadınlarımız nüfusumuzun içinde oranlarına yakın bir temsil düzeyi vardır.”

Erdoğan, henüz katetilmesi gereken çok mesafe olduğunu söyleyerek, “Fakat kazanımlarımıza baktığımız zaman bundan sonrası için daha da büyük hedefler koymamıza ilişkin bir engel göremiyorum.” dedi.

“Kadınlarımızı daha da desteklemek konusunda kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınları yaşamın her alanında desteklerken, onların aile içerisindeki konumlarını ve özellikle anne vasıflarını hiçbir şekilde ihmal etmediklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Hiç şüphe yok ki bu konuya ilişkin eksiklerimiz olabilir. Gelecek dönemde, üretim ve eğitim sürecinde olduğu gibi aile içerisindeki konumları itibarıyla da daha çok kadınlarımızı destekleyeceğiz. Kimi sapkın beyinler, kadınların yaşamın diğer alanlarındaki yerleriyle aile içerisindeki yerini birbirinin alternatifi olarak görebilir. Batı’da olduğu gibi kadını özgürleştirmek ismi altında metalaştırma gayesindekilere şahsen bizler meydanı bırakmayacağız. Kadını ailesinden, evinden, evlatlarından bütünüyle koparmayı amaçlayan bu anlayışın aslında onların sosyal hayattaki, istihdamdaki, üretim ve eğitim öğretimdeki rollerini de hazmedemediğini söylüyorum. Biz ahlakımızın ve medeniyetimizin göstermiş olduğu istikamette, erkeği ve kadını tıpkı yaratılışta olduğu gibi yaşamın her alanında beraber mücadele eden yoldaşlar olarak görüyoruz. Eşref-i mahlukat olarak insanın, diğer bütün vasıfların üstünde ve önünde olduğunu da hafızamızdan çıkarmıyoruz. Geçmişte yapılmış olan hiçbir kötü örnek, hiçbir hata bizlerin referansı olamaz. Bizler, ilk insanlar Hz. Havva ve Hz. Adem’den bu zamana dek Allah önünde eşit olduğumuza, farkın ise takvada ortaya çıktığına yürekten inanıyoruz.

Bugün yapmış olduğumuz buluşmamızın, ülkemizde kadınlarımızın haysiyeti, hukuku ve hakkını korumaya ilişkin katetmiş oldukları mesafenin hatırlanmasına vesile olmasını diliyorum. Bundan sonra da yapmamız gerekenlere dair karşılıklı bir fikir teatisinde bulunacağımızı düşünüyorum.”

Kadınların sorularını cevaplandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sonrası programa katılan kadınlara sözü verdi ve onların sorularını cevaplandırdı.

Engellilere dair kapsamlı çalışmalarından ötürü Erdoğan’a teşekkürlerini sunan bir engelli annesi, toplumdaki değişik engel türlerinden ötürü farklı ihtiyaçların olabileceğini söyledi.

Erdoğan, engellilerin hayata katılımını çok önemsediklerini söyleyerek, konuya ilişkin ilk çerçeve düzenlemesi olan engellilere ilişkin kanunu 2005 senesinde çıkardıklarını anımsattı.

Engellilerin haklarına dair 2007 senesinde bir sözleşmenin imzalandığını söyleyen Erdoğan, Aile bakanlığının engellilerimizin karşılaşmış oldukları bütün zorluğu aşabilmeleri için çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Engellilerin öncelikle ailelerinin yanından ve sosyal ortamlarından ayrılmaksızın bakılmasına büyük bir önem verildiğini söyleyen Erdoğan, şayet bu söz konusu değilse kurumlarda engellilerin bakımının sağlandığı bilgisini paylaştı. Erdoğan, ayrıca engelli vatandaşları kendi işlerini kurmaları için desteklerini ve istihdam ettiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli vatandaşlarımızın farklı engellilik türleri var, biliyoruz bunu. Bu bağlamda engelli vatandaşlarımıza ilişkin engel türüne göre tematik uygulamalara da ağırlık vermeye başladık. Otizm eylem planı bunlardan ilkiydi. Her türlü ihtiyacında engelli vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz, bu konuya ilişkin hiçbir endişeniz bulunmasın.” şeklinde konuştu.

Kadın girişimcilere pozitif yönde ayrımcılık

Sarıcakaya ve mahallelerindeki kadınlar olarak girişimci kadın kooperatifi kurduklarını, ürünlerin barkodunu ve etiketini de aldıklarını söyleyen bir kadın girişimci de daha da pozitif ayrımcılık istediklerini söyledi.

Erdoğan da engellilerin ve kadınların kooperatif kurmalarını kolaylaştıracak olan yasanın Meclis’ten yeni geçtiğini anımsattı. Kooperatif Yasası’nın TBMM’den geçmesiyle ve yapılmış olan düzenlemeyle büyük bir çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatifler, kadın emeğini değerlendirmiş olan kooperatifler ve çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflere pozitif yönde bir ayrımcılık getirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede kimi ödeme mükellefiyetlerini de kaldıracağız. Kooperatifin kuruluş aşamasında ve faaliyet dönemindeki ticaret sicili müdürlüğünde ilan ve tescil ücreti ödemesi yapılmayacak. Ticaret odasına kayıtlı munzam aidatlar ve senelik aidatlar olmayacak. Engelli kooperatiflerimizin ve kadın kooperatiflerimizin daha da yaygınlaşması ve verimli olması maksadıyla bu düzenlemeyi getirdik.” şeklinde konuştu.

3 çocuk annesi felsefe öğretmeni Fatma Betül Düzgün’ün kadına şiddetle mücadelenin ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) desteklendiğini, bunların sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek, konuya ilişkin düşüncelerini sormasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına dair şiddete karşı duruşlarının da oldukça net olduğunu söyledi.

Şiddete karşı topyekûn bir mücadele ve sıfır tolerans gösterdiklerini söyleyen Erdoğan, bütün kurumlarla bunun üzerine kararlı bir şekilde gittiklerini ifade etti.

"81 şehrimizde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri açıldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haziran ayında son olarak yayımlamış oldukları genelge ve sonrasında yapmış oldukları kapsamlı eylem planıyla konuya ilişkin yol haritalarını çizdiklerini söyleyerek, “81 şehrimizdeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, kısa adıyla ŞÖNİM, aslında tabii bunu 81 şehrin tamamında hatta kimi yerlerde büyük ilçeler de dahil olmak üzere bunları gerçekleştirip bu adımları atmamız bunun da yanında bu kadroları kurmak, bunlar büyük bir öneme sahip.” şeklinde konuştu.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin buralardaki koordinasyonu güçlendirmek maksadıyla kurulan yapılardan olduğunu ifade eden Erdoğan, “ŞÖNİM’ler mücadelemizde önemli bir işleve sahip. Bizler de bu yapıyı güçlendirebilmek maksadıyla bir adım daha atıp, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın 372 sosyal hizmet merkezine irtibat noktaları oluşturduk. Oluşturulmuş olan bu irtibat noktaları, ŞÖNİM’lerle bağlantılı olarak çalışıp, konuya daha da yaygın şekilde eğitilmeye imkan verecek. Kadına dair şiddetle sonuna dek mücadele etmek hususunda kararlıyız.” dedi.

Yüksek lisans öğrencisi ve makine mühendisi olduğunu söyleyen Sedef Çıraklı’da kız çocuklarının yerinin balar için çok ayrı olduğunu söyleyerek, 4 çocuk babası olarak genç baba adaylarına nasıl tavsiyeler vereceği sorusunu sormasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Felsefe hocamızın az önce üç çocuğu vardı, bizim hedefi tutturmuşsun. Bundan ötürü tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

"Evlatlarımızın kıymetini bilmeliyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kız çocuklarının çok başka olduğunu, kendisinin de iki kızı, kız torunları ve iki oğlunun olduğunu anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hakikaten anne ve babalar olarak gerek oğlan gerek kız çocuklarımızın kıymetini iyi bilmeliyiz, onları da iyi yetiştirmemiz gerekli fakat iyi yetiştirirken özellikle bizim kendi değerler silsilemiz içerisinde, İslam ahlakı içerisinde yavrularımızı yetiştirmemiz herhalde bizim üstümüze olan görevi yerine getirmemizin büyük bir parçası olacaktır. Fakat öyle zannediyorum ki çocuklarımızı bu noktada hassas ele alıyoruz ve onları yetiştiremiyoruz ve bundan dolayı da sadece şu anda ‘nasılsa okula gönderiyorum yeter’, bence bu yeterli değil. Her şeyden önce anne, öğretmenden çok daha önde bir mürebbiyedir. Bu işi evde başlatmak gerek. Tabi öğretmenden de bunun ayrıca değerler silsilesi içerisinde desteğini almak lazım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir insan için geride insanlık için, ülkesi, kendisi, ailesi için hayırlı bir evlat bırakmaktan daha da mutlu edecek bir şey bilmediğini söyleyerek, “Bizler de her anne baba gibi evlatlarımızın inançlarıyla, ahlaklarıyla, değerleriyle ve eğitimleriyle yaşama en iyi şekilde hazırlamanın gayesi içinde olduk. Yaşamın inişli çıkışlı yollarında ailemize, biz büyükler olarak çocuklarımıza, onlar ise bizlere sıkı sıkıya sahip çıktığında, inşallah üstesinden gelinemeyecek bir sorun yoktur.” dedi.

Saygı, sevgi, dayanışma ve karşılıklı anlayışın hakim olduğu bir aileyi yıkmaya herhangi bir gücün yetmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Yeni kuşaklarda özellikle, evlenip çocuk sahibi olmak hususunda bir mesafe ve gecikme görüyorum. Gençler ‘biraz daha erteleyelim’ havasındalar. Gençlerimizin çocuk ve evlilik konusunda ne kadar erken yol alırlarsa yaşamın güzelliklerini o kadar çabuk yakalayacaklarına doğrusu ben inanıyorum. Bunun için de katılmış olduğum her nikahta en az 3-4 çocuk tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

"Kadınların toplumsal hayattaki katılımının artması önem taşıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi imkanlarıyla sportif, sosyal, mesleki ve kültürel faaliyetlere erişemeyen kadınları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Kadın Danışma Merkezleri’nin desteklediğini söyleyerek, kadınların toplumsal yaşamda katılımını arttıran bir rol üstlendiğini ve bu açıdan büyük bir önemli olduğunu ifade etti.

Bu merkezleri yaygınlaştırmak maksadıyla çalışmaların sürdüğünü kaydeden Erdoğan, kimi belediyelerin de buna benzer faaliyetleri gerçekleştiren yapıları oluşturduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gelecek dönemde inşallah kadınlarımızı destekleyen merkezlerin sayısı daha da artış gösterecek. Konuya ilişkin belediyelerimizi de teşvik etmeyi inşallah sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Uzun bir zamandır yurt dışında yaşamını sürdürdüğünü ve Türkiye’ye dönüp KOSGEB desteğinden faydalanıp iş yeri açtığını ifade eden Feriha Ertorun’un hibe kredilerinin ve desteklerin artarak devamını isterken, buna dair çalışmalarının olup olmadığının sorulmasının ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin büyümesi ve kalkınması yolunda kadın-erkek bütün vatandaşların katkısına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin, “Kalkınma davamızdan özellikle kadınlarımızı dışladığımız vakit potansiyelimizin yarısını kaldırıp atmış oluyoruz. Bizim için halbuki her insan, her fikir, her emek çok büyük değer gösteriyor. Bu anlayışla kadın girişimcilerimize tarihimizin en büyük desteğini vermeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın ve erkekler için girişimci kavramını çok önemsediklerini söyleyerek, “Fakat onların önünü nasıl açacağız? Devlet olarak girişimci ruhunu teşvik edip onlara belirli ödemeler yapıp ‘yürüyün’ diyoruz. Kimi alanlarda kadın girişimcilerimizin erkeklerden çok daha fazla başarılı olduğunu görebiliyoruz, bu da var. Hep beraber inşallah güçlü bir Türkiye inşa edebiliriz.” dedi.

9 senedir oryantiring yapan İnönü Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu olan Bahar Özçelik, geçtiğimiz ay düzenlenmiş olan Balkan Şampiyonası’nda bayrak yarışında üçüncülük kazandığını, aynı kulübün sporcusu Elif Gökçe Avcı’nın ise aynı yarışmada birincilik kazandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özçelik’e sormuş olduğu, “Birinciliği sen mi aldın?” sorusuna “Öteki kulüp arkadaşım.” cevabını aldı. Bunun ardından Erdoğan, “Fakat şimdi senden de istiyoruz.” demesi üzerine Özçelik, “Onun için çalışıyorum, inşallah birincilik çalışmalarımı sürdürüyorum ben de. Spora ve Sporcuya verdiğiniz destekler için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Yorumlar (0)