Erdoğan, İtalya Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile telefon görüşmesi yaptı.

GÜNDEM 09.09.2021, 00:17 10.09.2021, 09:53
Erdoğan, İtalya Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Mario Draghi'nin talebiyle yapılan görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel hususlar ele alındı.

Erdoğan, NATO müttefiki olan İtalya'dan, ülkemizin ilişkilere verdiği öneme orantılı karşılık görmeyi beklediklerini dile getirdi.

Görüşmede, 2021'in ilk 7 ayındaki ikili ticaret hacminin 13 milyar dolara (110 milyar lira) yaklaşarak, salgın öncesindeki seviyesini geçtiğine işaret eden Erdoğan, bu ivmeyi hızlandırdıkları durumda 30 milyar dolarlık (254 milyar lira) hedefi kolay bir şekilde yakalayabileceklerini ifade etti.

Türkiye-AB ilişkileri

İtalya'nın AB-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine ve üyelik sürecine yönelik ilkesel desteğinin kuvvetli bir şekilde süreceğine inandığını kaydeden Erdoğan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine bir an evvel, ön şartsız başlanmasının, herkesin yararına olduğunu, 18 Mart Mutabakatı'nın da kapsayıcı bir biçimde güncellenmesinde gerekli olduğunu söyledi.

Afganistan'daki son durum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu görüşmede ayrıca, Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesiyle birlikte sahada yeni bir durum oluştuğunu, insani yardımların ulaştırılması hususunda Taliban ile angajmanın devam ettirilmesi gerektiğini, aksi halde zaten üst seviyelere ulaşmış göç baskısının daha da artacağının altını çizdi.

Libya meselesi

Libya'da seçimlerin belirlenen zamanda yapılmasını desteklediklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye olarak Libya'nın isteği üzerine ve ikili anlaşmalar temelinde, meşru kolluk güçlerine danışmanlık ve eğitim vereceklerini vurguladı.

Draghi'den Erdoğan'a davet

İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan'ı, dönem başkanlığını İtalya'nın gerçekleştireceği G-20'nin ekim ayında Roma'da yapılacak olan Liderler Zirvesi'ne davet etti.

Yorumlar (0)