Erdoğan: İstanbul Havalimanı'na ulaşım 35 dakikada sağlanacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe- İstanbul Havalimanı Metro Projesi'ne ilişkin, "Metronun toplam uzunluğu 37.5 kilometreyi buluyor ve 9 istasyondan oluşuyor. Ulaşım, Gayrettepe'den 35 dakikada sağlanacak." dedi. 

GÜNDEM 18.01.2020, 15:29 18.01.2020, 16:05
Erdoğan: İstanbul Havalimanı'na ulaşım 35 dakikada sağlanacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe- İstanbul Havalimanı Metro Projesi İlk Ray Kaynağı Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunuyor. 

Erdoğan, 90 milyon yolcu kapasitesiyle açılan İstanbul Havalimanı'nın dev projelerden biri olduğunu kaydederek, "Toplu taşımayı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla kolları sıvadık. Metronun toplam uzunluğu 37.5 kilometreyi buluyor ve 9 istasyondan oluşuyor. 10 kazı makinesi birden çalışıyor." dedi.

"Rayların döşemesine başlıyoruz"

Kazı çalışmalarının yüzde 94'ünün ve tünellerin de önemli bir kısmının tamamlandığını belirten Erdoğan, "Şimdi rayların döşemesine başlıyoruz. Amacımız günde 470 metre ray ve 24 saat çalışmayı gerçekleştirmektir. Rayları ve malzemeleri ülkemiz firmaları üretiyor. Sinyalizasyon ve metro vagonları da bu arada gerçekleştirilmiş olacak." ifadelerini kullandı.

"Saatte 120 kilo hızla faaliyet gösterecek"

Erdoğan, metro araçlarının saatte 120 kilometre hızla faaliyet göstereceğini aktararak, "Ülkemizin ilk hızlı metro hattı unvanını kazanacak. Ulaşım, Gayrettepe'den 35 dakikada sağlanacak. Hasdal'a kadar olan bölüm yıl sonunda açılacak. İhsaniye istasyonu da ilk hizmete girecek kısımda yer alıyor. İstanbul'da ulaşım hizmetlerine çağ atlattık." diye konuştu. 

"İzmir-İstanbul arasını 3 saat 15 dakikaya indirdik"

Ulaşım alanındaki gelişmelere değinen Erdoğan, "İstemezük diyenler Marmaray'dan geçiyor, Avrasya'dan geçiyor. Saygı duymazlar. Onlar isteseler de istemeseler de biz milletimize hizmete devam edeceğiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık, ne dediler istemezük. Yaptık mı yaptık. İnşallah orada raylı sistemi köprüde 3'üncü hat olarak yapacağız. Osmangazi Köprüsü'nü yaptık mı yaptık. İzmir-İstanbul arasını 3 saat 15 dakikaya indirdik. 8-8.5 saatlik yolu buna indirdik. Bunları zihniyetinde bu yok. Çünkü bunlar hem hizmet vermezler hem de hizmet edene teşekkür etmezler. İnşası devam eden hızlı tren hatlarıyla ülkemizi dört bir noktaya bağlayacağız." açıklamasını yaptı. 

"Büyük İstanbul Tüneli'nin günde 6.5 milyon yolcu kullanacak"

Erdoğan, Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt çalışmalarının tamamlandığını kaydederek, "Hattı günlük 6.5 milyon yolcu kullanacak. İBB Başkanı olduğumuzda İstanbul'da raylı sistem 34 kilometreyi zar zor buluyordu. Uzunluğu 14.2 kilometre olan tünellerin ve 288 kilometre olan metro hatlarının yapımı sürüyor. Halen hizmet veren veya inşası süren 318 kilometrelik raylı sistem ağının 165 kilometresini yani yarıdan fazlasını Ulaştırma Bakanlığı'mız gerçekleştirdi. İstanbul'un yönetimi mahalli yönetimlere bırakılmayacak kadar önemlidir." dedi. 

"Toplu konutlara başvuru 1 milyonu aştı"

100 Bin Sosyal Konut Projesi'ni eleştirenlere tepki gösteren Erdoğan, "Toplu konut olmaz, yapılmaz diyorlardı. Başvuru 1 milyonu aştı. Niye benim milletim bir kuruma inanıyorsa, orada akan sular durur. TOKİ'ye inanıyor, başvuru yapıyor. Faizler indikçe benim vatandaşımın bu noktadaki müracaatı daha da artacak. Vatandaşımın gecekonduda oturmasını istemiyorum." şeklinde konuştu.

"Kanal İstanbul'un Montrö ile uzaktan yakından ilgisi yok"

Erdoğan, Kanal İstanbul tartışmalarına ilişkin, "Bugün de bir toplantı yapmışlar. Bunların Millet İttifakı var ya. Aslında bizim açımızdan ortada tartışılacak birşey yok. Hala Möntro diyorlar. İstanbul'a alternatif su yolu ihtiyacını İBB Başkanlığımdan beri savundum, savunuyorum. 2011'deki seçimlerde adını Çılgın Proje koymuştuk. Kanal İstanbul'a karşı çıkanların hiçbirinin, bu projenin aslında ne olduğu konusunda fikirleri bulunmadığından eminiz. 2011 yılından beri çeşitli vesilelerde projeyi anlattık. İstanbul Boğazı'ndan 45 bin gemi geçiyor. Her gün iki yakadan 500 bin kişi gidip geliyor. Boğaz trafiği baskısı her geçen yıl artıyor. Möntro'ya göre boğaz trafiğini engelleme hakkımız bulunmuyor. Kanal İstanbul'u Montrö Sözleşmesi bağlar mı bağlamaz mı bilgileri yok. Kanal İstanbul'un Montrö ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Kanal İstanbul tarzı su yollarının yaygın ve oldukça karlı olduğunu görüyoruz. 2011'den bu yana adım adım dersimizi çalıştık. Kanal İstanbul'u yapmakta geç bile kaldık." ifadelerini kullandı.

"Galataport turizmde en önemli atak merkezi olacak"

Törene Galataport'tan geldiğini belirten Erdoğan, "Dev projenin son halini göreyim istedim. İnşallah Mayıs sonu ilk etabı bitecek, yıl sonu tamamı bitecek. Dünyanın dev cruise gemilerinin yanaştığı, turizmde en önemli atak merkezi olacak, dünya turizmine açık, otelleriyle alışveriş mekanlarıyla, tarihi mekanlarıyla gerek kendi vatandaşlarımızı gerekse tüm dünyanı hayran bırakacak bir proje." dedi.

"Neymiş, Putin İstanbul Havalimanı'na inmemiş"

Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nı eleştirenlere de tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"İstanbul Havalimanı gurur abidesi olarak çalışıyor mu? İlgisiz alakasız resimlerle İstanbul Havalimanı'nı kötülemenin peşindeler. Neymiş, Putin İstanbul Havalimanı'na inmemiş. Biz de İstanbul Havalimanı'na inmiyoruz. Atatürk Havalimanı'nda uçak seyahatleri için özel yaptırdığımız şeref salonları var. Putin de oraya gelmişti, orada karşılanmıştı. 15 Temmuz gecesi darbelere karşı mücadele verdiğimiz şeref salonu uzun yıllar hizmet verecek durumda. İstanbul Havalimanı'nda şeref salonu inşasına gerek duymadık. Atatürk Havalimanı'nı bu amaçla kullanıyoruz."

Yorumlar (1)
Incredible 4 yıl önce
9 durak icin oldukca uzun bir süreymiş. Zaten metro duragi havalimani içine gelmiyor. Otoparkin disina geliyor, oradan yuruyecek insanlar.