Erdoğan İstanbul Havalimanı metrosunu açtı: Muhalefete "Paris" göndermesi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı metrosu açılışında muhalefetin M8 Dudullu-Bostancı Metro hattının açılışında verdiği tepkiyi eleştirdi. Recep Tayyip Erdoğan, Akşener'in metronun otomatik durma özelliğini Paris'tekine benzetmesine gönderme yaparak, "Bunlar Paris'i bildikleri kadar İstanbul'u bilmiyorlar. Turist gibi geziyorlar." şeklinde konuştu.

GÜNDEM 22.01.2023, 16:00 22.01.2023, 16:05
Erdoğan İstanbul Havalimanı metrosunu açtı: Muhalefete "Paris" göndermesi...

İstanbul'daki M8 Dudullu-Bostancı Metro hattının açılışı 6 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Yapılan törende Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ve Akşener de vardı.

Metronun dümenine İmamoğlu ve parti başkanları geçti ve deneme sürüşü gerçekleştirildi.

Bu esnada İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener arasındaki bir diyalog çok konuşuldu.

Meral Akşener: Tıpkı Paris'tekilere benziyor

Otomatik olarak ve makinistsiz bir şekilde çalışan metroya şaşıran Kılıçdaroğlu ve Akşener'in cümleleri çok konuşuldu. Akşener metronun otomatik bir şekilde durma özelliğini Paris'tekilere benzetti.

Kılıçdaroğlu'nun da aracın nasıl durduğunu anlamakta güçlük çektiği görüldü.

Muhalefetin bu tavrına, Erdoğan da tepkisiz kalamadı.

"İstanbul ve Paris'i kıyaslıyor"

Bugün Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun açılışına katılan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da 10 farklı sürücüsüz metro yer alıyor. Bunlardan bir tanesi ne diyor 'Aaa! Bunda sürücü yok mu?' diyor. Haberleri yok bunların. Biri de 'Aaa bunları Paris'te yapmışlardı' diyor. İstanbul ve Paris'i mukayese ediyor.

"Paris'te sular damdan akıyor"

Paris'te sular damdan akıyor. Bizlerin ki ise pırıl pırıl. Haberleri bile yok. Ne diyor Bay Kemal? Bize 1 kuruşsuz yapmış olduğunuz yatırımları anlatın. Bizler ne diyoruz? Kamu Özel İşbirliği yatırımıdır bunlar. Milli bütçeden hiç para vermeden bu yatırımları gerçekleştirdik. Sizler bunu öğrenene dek çok zamanlar geçecek.

"Paris'i bildikleri kadar İstanbul'dan haberleri yok"

Ülkemizde siyaset yapan kimilerinin İstanbul'daki altyapıdan da teknolojinin geldiği seviyeden de haberleri yok. Paris'i bildikleri kadar İstanbul'u bilmeyenlerden çok da bir şey beklemiyoruz. Bunlar İstanbul'u da Türkiye'yi de bilmiyorlar. Kendi ülkelerinde adeta bir yabancı turist gibi yaşıyorlar. Onlara rağmen biz İstanbul'un trafik sorununu raylı sistemler ile çözüyoruz."

24 dakikada ulaşım sağlanabilecek

Erdoğan'ın konuşmasının devamından diğer satırbaşları ise şu şekilde:

"Kağıthane İstasyonu'ndan başlayarak İstanbul Havalimanı'na dek giden 8 istasyonlu metronun ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Günlük 800 bin yolcu ağırlayacak.

Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na 24 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

Metro hattımızı İstanbul'umuzun derhal hizmetine açmak için aynı anda 10 adet tünel delme makinesi kullandık.

Milli ve yerli mühendislik başarılarıyla gurur verici bir eserin ülkemize kazandırılmasının öyküsüdür. TRT'mizin belgeselleştirdiği hikayeyi bu akşam izleyebilirsiniz. Metromuzu bugün hizmete açıyoruz. Hizmete giren metro hattımızı Kağıthane'de Mahmutbey metrosu ile entegre ediyoruz.

Raylı hatlar 380 kilometrenin üstüne çıkacak

Bu hattı Zincirlikuyu'yla da birleştireceğiz. Metroda çalışacak olan yerli tasarım ve üretim araçları da yine yerli batarya ile görev yapacak.

Ülkemiz bu proje ile metro hattının inşasındaki gücünü tüm dünyaya göstermiştir. Aynı şekilde İstanbul Havalimanı'ndan başlayarak Arnavutköy'den Halkalı'ya inecek olan metro hattındaki çalışmalarımız da süratle devam ediyor.

Kazlıçeşme-Sirkeci, Altunizade-Bosna Bulvarı hatlarındaki çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bunlar bitirildiğinde raylı sistemler hattını 380 kilometrenin üstüne çıkartmış olacağız.

Çoğunluğu yine bakanlığımızca yürütülen İstanbul, dünyada en çok raylı sistemler yapılan şehirlerin arasında bulunuyor.

Asrın projesi Marmaray ve Avrasya Tüneli ile başlatmış olduğumuz ulaşım projelerini kesintisiz bir şekilde devam ettireceğiz. Bu kenti hak etmiş olduğu seviyeye çıkartmak amacıyla gece gündüz demeden çalıştık.

"İstanbul'un marka değerini yükselteceğiz"

Her sıkıntısına çözüm aradık. Belediyenin kimde olduğuna bakmaksızın eserleri tek tek hayata geçirdik.

Hükümetlerimiz döneminde önemli projelerin merkezine İstanbul'u koyduk. Ulaşımdan tarıma ve bütün alanlarda yatırımlar gerçekleştirdik. Önümüzdeki bütün engelleri aşıp yolumuza devam ettik.

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile kentimizin geleceğini inşa edecek projeler yürüttük. Böylece İstanbul kadar büyük bir dünya şehrinin hayati öneme sahip bir eksiğini daha gidermiş oluyoruz.

Eğitim, spor, sağlık, kültür merkezi olma yolunda hızlıca ilerleyen İstanbulumuz için çalışmayı sürdüreceğiz. Altyapısını yaptığımız projeyi ülkemize kazandırmak konusunda kararlıyız."

Yeni Haber Başlığı

İlk yerli metro aracı motoru kullanılacak

Dünyada başta Almanya olmak üzere 5-6 ülkenin tekelindeki sinyalizasyon sistemi, milli ve yerli hamlenin bir başka örneğini teşkil edecek.

Hatta yerli elektrik sistemleri ve bataryaların olduğu araçlar da kullanılacak.

Mevcuttaki 10 setlik trene ek olarak kullanıma açılacak olan araçlarda ilk yerli metro aracı motoru kullanılacak.

200'ün üzerinde teknisyen ve mühendisin hayata geçirdiği metro hattında saatlik 120 kilometre hızla ulaşım olanağı sunulacak.

Diğer metro hatlarında ise ortalama hız 35, azami olarak ise 80 kilometreye çıkabiliyor.

Türkiye'de ilk kez yolculara "hızlı tren konforunda sürüş" olanağı sunan prekast panel kullanıldı. Yolcuların güvenilir ve rahat bir şekilde metroya ulaşabilmesi amacıyla girişte 20 turnike bulunuyor.

Yorumlar (0)