Erdoğan İran'la ticarete devam dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'la enerji ticaretine devam edeceğine söz verdi.

GÜNDEM 28.09.2019, 12:18
Erdoğan İran'la ticarete devam dedi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yayınlanan konuşmasında Ankara’nın Amerika’nın yaptırımlarına rağmen İran’la petrol ve doğal gaz alışverişine devam edeceğine söz verdi.

Amerika 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından İran’ın enerji satışlarını sıfıra indirmeyi amaçlayan yaptırımları uygulamaya başlamıştı.

Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York’tan ayrılmadan gazetecilere verdiği röportajda “Bizim için İran’la petrol ve doğal gaz üzerinden kurduğumuz ilişkiyi bitirmemiz imkânsız. Doğalgazımızı İran’dan almaya devam edeceğiz.” dedi. 

Öte yandan Erdoğan Türkiye’nin petrol alımında özel sektörün “Amerika kaynaklı tehditler” sebebiyle geri çekilmesi kaynaklı zorluklar yaşandığını dile getirdi.

“Bu konuda ve diğer pek çok konuda İran’la ilişkilerimize devam edeceğiz.” sözünü verirken Ankara’nın Tahran’la ticaret hacmini arttırmak istediğini de sözlerine ekledi.

İran’a uygulanan yaptırımları eleştirirken bu yaptırımlarla hiçbir şey elde edilemeyeceğini savundu.

Çarşamba günü yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Türkiye’nin geçmişte İran’ın yaptırımlardan kurtulması için yardım ettiğine dair iddiaları yalanladı ve bunların muhaliflerin iddiaları olduğunu ifade etti.
Fox News’e verdiği röportajda “Bunlar 2016’daki başarısız darbe girişiminin de arkasında olan terörist organizasyon FETÖ’nün iddialarıdır.” diyen Erdoğan ayrıca Suudi Aramco’ya gerçekleştirilen saldırıdan İran’ın sorumlu tutulması konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. 

Bilindiği üzere İran destekli Yemenli Husiler saldırının sorumluluğunu üzerlerine almış olmalarına rağmen Washington ve bazı Avrupa ülkeleri İran’ı sorumlu tutmaya devam ediyor. Tahran’sa iddiaları reddediyor.

Yorumlar (0)