Erdoğan'ın kasım ayı böyle geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kasım ayı diplomasi trafiği yoğun geçti. Bu ay içinde 20'den fazla devlet başkanı ile görüşen Erdoğan, sık sık yurt dışı ziyaretlerine çıktı. İstanbul ve Ankara'da önemli isimleri ağırlayan Erdoğan, bir yandan da Kiev-Moskova hattında mekik diplomasisi yürüttü. İşte Erdoğan'ın yoğun kasım takvimi...

GÜNDEM 30.11.2022, 11:41 Hakan Öksüz
Erdoğan'ın kasım ayı böyle geçti

Kasım ayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan için yorucu geçti. Yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Erdoğan, bir ay içinde 20'den fazla devlet başkanıyla görüşme yaptı. Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaştan kaynaklı olarak görüşmelerini sıklaştıran Erdoğan, hem bölgesel hem de küresel meseleler ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Kiev-Moskova hattında mekik dokudu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kasım ayında en yoğun mesai harcadığı konu, Ukrayna ile Rusya arasında süren savaş oldu. İki ülkeyi çeşitli platformlarda bir araya getirmek isteyen Erdoğan, Moskova-Kiev hattında mekik dokudu. Bu dönemde "mekik diplomasisi" yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna lideri Zelenskiy ve Rusya lideri Putin ile ikişer kez telefonda görüştü. Erdoğan'ın girişimleri, Koridoru Anlaşması'nın süresinin uzatılmasıyla sonuçlandı.

Özbekistan temasları

10-11 Kasım tarihlerinde Özbekistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant'ta gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nin katılımcıları arasındaydı. Erdoğan burada Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yanı sıra Azerbaycan ve Macaristan'ın devlet başkanları ile de görüştü. 

G20 Liderler Zirvesi'nde önemli görüşmeler

Bu yıl Endonezya'nın Bali Adası'nda gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'ne de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada devlet başkanları ile bir araya geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile ikili görüşmeler yapan Erdoğan, İtalya ile Almanya'nın başbakanları ile de görüştü. Erdoğan, İtalya'da iktidara gelen sağ koalisyonun lideri olan Başbakan Giorgia Meloni ile de ilk görüşmesini yaptı.

Dünya Kupası açılışına Erdoğan-Sisi damgası

Katar'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nın açılış töreni için bu ülkeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da önemli görüşmeler yaptı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile samimi şekilde el sıkışan Erdoğan'ın bu görüntüsü, ziyaretin en çok konuşulan karelerinden biri oldu.

İstanbul ve Ankara'da önemli isimleri ağırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kasım ayı diplomasi trafiği, yurt dışı ziyaretlerinden ibaret değildi. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Ankara'da ağırlayan Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile İstanbul'da görüştü. Erdoğan, İsrail'de seçimi kazanan Likud Partisi lideri Netanyahu ve BM Genel Sekreteri Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)