Erdoğan'ın gitmesi için ne gerekli?

Erdoğan'ın seçimle gitmesinin mümkün olmadığını, askerî darbeyi yapabilecek kabiliyetin bulunmadığını, ekonomik krizlerin Erdoğan'a yaradığını, Erdoğan'ın gitmesi için çok büyük can kayıplarının olacağı deprem, sel ve yangın gibi çok büyük tabii afetlerin yaşanması gerektiğini belirten Can Ataklı’yla, "Menderes'in erken seçime gitmesi durumunda darbenin olmayacağını" söyleyen İlker Başbuğ'a Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan çok sert cevap geldi.

GÜNDEM 04.01.2021, 14:23
Erdoğan'ın gitmesi için ne gerekli?

Can Ataklı ne demişti?

Can Ataklı, Erdoğan'ın gitmesi için senaryolar yazmış, seçimle gitmesinin mümkün olmadığını, askerî darbe kabiliyetinin bulunmadığını, ekonomik krizlerin de Erdoğan'ın işine yaradığını belirterek, çok büyük can kayıpların yaşanacağı çok büyük felaketlerin olması gerektiğini söylemişti.

Can Ataklı şöyle demişti:

"Ben seçimle Erdoğan'ın gideceğini zannetmiyorum. Bir seçim olacaksa Erdoğan'ın ömür boyu başkan olacağını ve bir daha da başkanlığı bırakmayacağını düşünüyorum.

Tayyip Erdoğan seçimle gider mi? Bana göre hayır! Erdoğan'ın bu ülkenin başından gitmesi seçimle mümkün görünmüyor.

Darbe ihtimalini en az görenlerdenim. Askeri darbelerin faşist uygulamaları asla bu ülkeye yarar getirmez. Nitekim getirmedi de. 12 Eylül askerî faşist darbesi döndü döndü 30-40 yıl sonra otoriter, totaliter rejime dönüştü.

Bugünün koşullarında darbe yapılabilecek kabiliyet yok. Koşullar bunu getiriyor. Dünyada da pek darbe kalmadı. Neden? Hem demokratik olgunluğa erişiyor ülkeler hem de daha önemlisi teknolojik gelişmeler, haberleşmenin çok ilerlemiş olması, ülkenin her yerinde belirli grupların darbeyi önlemesini sağlıyor. Darbe kararı veriyorsunuz ama altındakilere iletinceye kadar her yere yayılıyor. Yani teknik açıdan darbe yapmak çok zor.

Tayyip Erdoğan'ın gitmesi için çok büyük bir halk öfkesinin olması lazım. Bu halk öfkesi, sokaklara taşıp kan dökmek anlamında değil. Yani artık hiçbir şekilde halk desteğinin kalmadığı, yüzde 5'lere 10'lara yani baraj altına kadar destek düşerse zaten çaresiz gider.

İkincisi; Türkiye'nin çok ağır koşullar yaşaması lazım. En az korktuğum çok ağır ekonomik kriz. İnanın çok ağır ekonomik kriz bile Tayyip Erdoğan'ı çok fazla zorlamayacaktır. Ne zaman ki, ona en büyük desteği veren cahilleştirilmiş ve yoksullaştırılmış halka ekmek veremez hâle gelirse, o zaman öfke çok farklı olur. Onun dışında her türlü ekonomik kriz Erdoğan'a yarıyor. Bunu defalarca gördük. Açız falan söylemleri var ama Tayyip Erdoğan'ı devirecek güçte değil.

İkincisi demiştim; Erdoğan'ın gitmesi için büyük bir afet, büyük bir deprem, çok büyük sel, çok büyük yangınlar. Avustralya'yı yakan yangınlar gibi. Çok büyük, çok can kaybına yol açacak bir sel felaketi gibi..."

İlker Başbuğ'dan Menderes iması!

Cumhuriyet gazetesi ise İlker Başbuğ haberini verirken "darbe" vurgusu yaptı. İlker Başbuğ, Adnan Menderes'in erken seçim tarihini açıklamış olması durumunda 27 Mayıs askerî darbenin yapılmayacağını belirterek, AK Parti hükümetinin de erken seçim yapmaması durumunda bir darbe ile karşı karşıya kalabileceği imasında bulundu.

Fahrettin Altun'dan sert tepki

Darbe hasreti içinde olanların eşgüdümlü darbe söylemlerinin sürpriz ya da tesadüf olmadığını belirten Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, muhalefetin sözcülüğünü yapanların yeni yılın ilk haftasına darbe söylemleriyle başladığını, birinin "maalesef darbe yapabilecek kabiliyet olmadığını" söylerken diğerinin ise "Menderes'in erken seçim yapmasıyla 27 Mayıs ihtimalinin ortadan kalkacağını" dile getirdiğini, bu eşgüdümlü söylemlerin sürpriz olmadığını kaydetti.

Milletin demokratik hak ve kazanımlarını hazmedemeyen, kendilerinden olmadıkça seçilmiş olanları meşru görmeyen cuntacı zihniyetin, 27 Mayıs 1960 darbesinden bu tarafa hep aynı zihniyette olduğunu vurgulayan Fahrettin Altun, bu milletin, kendi seçtiği lideri ile birlikte 15 Temmuz 2016'da destan yazdığını, bunun kimse tarafından unutulmaması gerektiğini, seçimleri yalnızca kendileri kazanınca meşru gören, milletin adamları olan Menderes’ten Erdoğan’a kazananları ise meşru görmeyen zihniyete karşı Türk milletinin uyanık olduğunu, darbeyi savunan, meşru gören, darbe ile tehdit eden zihniyetin demokrasi söyleminin ise sadece trajikomik olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)