Erdoğan'ın Brüksel ziyareti nasıl değerlendirildi?

Farklı partilerden birçok Alman siyasi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel temaslarını yorumladı. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ise görüşmenin olumlu geçtiğini kaydediyor.

GÜNDEM 10.03.2020, 15:36
Erdoğan'ın Brüksel ziyareti nasıl değerlendirildi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Brüksel'de yaptığı görüşmeye Alman siyasilerden farklı şekillerde yorumlandı.

Almanya'da muhalefetteki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Meclis Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, "Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türkiye ile konuşmaya devam etmeliyiz, bu ne kadar zor olsa da" şeklinde konuştu. Alman siyasetçi Türkiye'nin Suriye ile Avrupa arasındaki tek ülke olma konumu itibariyle çok önemli bir role sahip olduğunu kaydederek sığınmacılar konusunda Erdoğan ile görüşmelerin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Alexander Graf Lambsdorff

"Biz de ödevlerimizi yerine getirmeliyiz"

Yeşiller'in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden Erik Marquardt ise sonuç odaklı görüşmelerin sadece Erdoğan ile değil AB içinde de yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Yeşiller Sözcüsü Marquardt, "Avrupa olarak bizim, ev ödevlerimizi yerine getirmemiz gerektiğini anlamamız lazım. Şayet biz kendimizi kaybeder ve hem yasalarımızı hem de insan haklarını yok sayıp farklı bir dil kullanırsak, bir iç savaşın içindeymişiz gibi davranmaya başlarsak, bu 27 ülke (AB ülkeleri), şantaja boyun eğen bir görüntü verdiği için, dünya sahnesinde ciddiye alınmayacaktır" şeklinde konuştu.

Erik Marquardt

Weber'den sert tavır

Almanya Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Avrupa Parlamentosu milletvekili Manfred Weber ise sert bir tavır takınarak, "Sınırdaki kaosu çözün, ondan sonra yeni bir anlaşma hakkında konuşabiliriz" denilmesi gerektiğini söyledi.

Weber, Twitter'dan paylaşımda bulunarak, "Daha fazlasını, mesela vizelerdeki sınırlamaları kaldırmak istiyorsanız, o zaman Kıbrıs sularındaki yasa dışı sondaj faaliyetlerini de konuşmalıyız. Ticaret üzerine konuşmak istiyorsanız, hukukun üstünlüğünü de konuşmak zorundayız" açıklamalarını yaptı.

Manfred Weber

AB çevreleri ise, Erdoğan'la Von der Leyen ile Michel'in yaptığı görüşmede, Erdoğan'ın yeni bir talepte bulunmadığını, sadece AB'nin geciktirdiği yardımların yapılmasını gündeme getirdiği konuşuluyor. AB yetkilileri yardım konusunun uzmanlar arasında görüşüleceğini ifade ederken, Erdoğan'ın Türkiye ile AB arasında yapıcı bir diyalog içerisinde olmasını istediği belirtiliyor.

Yorumlar (0)