Erdoğan'ın 17. zaferi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilk defa ikinci tur tecrübesi yaşayan Türkiye, Erdoğan'ı bir defa daha seçti. Tüm kentlerde ve yurt dışında oy oranlarını yükselten Erdoğan, yarışı rakibi Kılıçdaroğlu'nun önünde tamamlayarak genel ve yerel seçimler dahil olmak üzere 17. zaferini ilan etti.

GÜNDEM 28.05.2023, 22:58
Erdoğan'ın 17. zaferi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi yaşamına bir seçim zaferi daha ilave etti.

1994 yılındaki yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan, 2001 senesinde kurulan AK Parti'nin genel başkanlığı ile siyasi kariyerinde yepyeni bir sayfa açtı. Partisinin kuruluşundan kısa bir müddet sonra 3 Kasım 2002 tarihinde girdiği ilk seçimden birincilikle ayrıldı.

Bu seçimin ardından 2004 yerel seçimleri ise AK Parti'nin başarısının devam ettiği seçim oldu. 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı krizinin akabinde erkene alınan genel seçimlerde de AK Parti'nin oyları arttı.

Cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği referandumu da Erdoğan'ın zaferi ile neticelendi.

2009'daki yerel seçimler ve 2011'deki genel seçimler de AK Parti’nin açık ara zaferleri ile neticelendi. Bu iki seçim arasında yapılan 2010 referandumunda da AK Parti'nin istediği oldu.



Bir süre partisinden ayrı kalmıştı

2014 yerel seçimleri ise Erdoğan'ın partisindeki ilk liderlik döneminin son seçimi olarak tarihteki yerini aldı. Bu seçimin ardından aynı senenin ağustos ayındaki Cumhurbaşkanı Seçimi'nden de zaferle ayrılan Erdoğan'dan boşalan AK Parti Genel Başkanlığı koltuğuna Ahmet Davutoğlu, daha sonra Binali Yıldırım oturdu. AK Parti, Erdoğan'ın bıraktığı oy yüzdelerinin gerisine düşmeden 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerini birinci tamamlandı. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişi öngören 2017 yılındaki referandumla birlikte Erdoğan, AK Parti'ye geri dönmüş oldu. 2018 senesinde düzenlenen ve yeni sistemin ilk seçiminde Erdoğan, hem TBMM çoğunluğunu elde etti hem de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna tekrar oturdu. 

14 Mayıs 2023'teki ilk turda Cumhur İttifakı ve AK Parti yine birinci olurken, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tura kaldı. İkinci turdan da zaferle ayrılan Erdoğan, bir kez daha Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geldi. 

Böylelikle altı genel seçim, beş yerel seçim, üç cumhurbaşkanlığı seçimi, üç referandum kazanan Erdoğan, Türk siyasi tarihine damga vurdu. 

Yorumlar (0)