Erdoğan ile Zelenskiy arasında kritik görüşme

Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü.

GÜNDEM 05.01.2023, 18:15 06.01.2023, 09:13
Erdoğan ile Zelenskiy arasında kritik görüşme

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, bahse konu görüşmede, ülkemizin Ukrayna'ya enerji ve insani yardım hususunda verdiği destekle Karadeniz tahıl koridorundaki gelişmeler gündeme geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, söz konusu görüşmede, Ukrayna ve Rusya arasında kalıcı sulhun sağlanması için Türkiye olarak arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık görevini üstlenmeye hazır durumda olduklarını dile getirdi.

Esir değişimi hususundaki çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali hususunda yürütülen süreci hızlandırmak amacıyla da diplomatik katkı verebileceklerini ifade etti.

Vladimir Putin'le de görüşmüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde, enerji başta olmak kaydıyla iki ülke ilişkileri ile Ukrayna-Rusya Savaşı ve Suriye dahil olmak üzere bölgesel hususlar ele alındı.

Erdoğan, mevzubahis görüşmede, ülkemizde bir doğal gaz merkezi oluşturulması yönünde altyapıyı kuvvetlendireceklerini ve kuvvetlendirmeyi sürdürdüklerini kaydederek, bu hususta en kısa zamanda yol haritasını tamamlayıp uygulamaya geçmeye yönelik somut adımları atmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili müzakerelerin müspet netice verdiğine tahıl koridoru, esir takası ve Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki güvenli bölge girişimlerinde tanık olduklarını anımsatan Erdoğan, müzakere ve sulh çağrılarının adil çözüm vizyonu ve tek taraflı ateşkes ilanıyla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, PKK/PYD-YPG terör örgütünün ülkemizin hudut bölgelerinden, özellikle Münbiç ve Tel Rıfat'tan temizlenmesi amacıyla artık somut adımların atılması gerektiğine işaret ederek, Suriye hususunda somut sonuç almak için Şam'ın yapıcı olması ve siyasi süreçte bazı adımları uygulamaya koymasının gerekli olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)