Erdoğan ile Zelenskiy arasında kritik görüşme

Erdoğan'ın Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son durum ele alındı.

GÜNDEM 30.05.2022, 22:21 31.05.2022, 09:51
Erdoğan ile Zelenskiy arasında kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna lideri Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaştaki son gelişmeler ele alındı.

Türkiye Cumhurbaşkanı, bahse konu görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında müzakere sürecinin devam etmesi için şu ana dek her türlü gayreti sarf ettiklerini, bundan böyle da arabuluculuk dahil olmak üzere, gereksinim duyulan desteği vermek için hazır olduklarını dile getirdi.

Erdoğan, söz konusu ülkedeki tarım ürünlerinin deniz yolu üzerinden ihracı için güvenli bir koridor tesis edilmesi projesine büyük önem verdiğini kaydetti.

Erdoğan, Ukrayna, Rusya ve BM'nin (Birleşmiş Milletler) katılımıyla oluşturulacak olan Kontrol Merkezi'ne iştirak etmeye ve merkeze megakent İstanbul'da ev sahipliği yapmaya olumlu baktıklarını da sözlerine ekledi.
 

Putin'le de görüşmüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Erdoğan ile Rusya lideri Putin telefonda görüştü. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya Savaşı ve bölgesel hususlar da ele alındı.

Erdoğan, Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış zemininin yeniden en kısa sürede oluşturulacağına, savaşın negatif etkilerinin en aza indirileceğine ve güven inşa edecek yeni adımlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, görüşmede her iki ülke tarafından ilke mutabakatının sağlanması durumunda, İstanbul’da Ukrayna, Rusya ve BM ile bir araya gelmeye hazır olduklarını, olası bir gözlem mekanizmasında ise rol üstlenebileceklerini kaydetti.

Terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019 tarihindeki mutabakatta yer alan Türkiye hududundan itibaren 30 kilometre derinliğe sahip terörden arındırılmış bir bölgenin oluşturulamadığını ve bu bölgelerin daha güvenli duruma getirilmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti.
 

Yorumlar (0)