Erdoğan ile Scholz'dan ortak basın açıklaması

Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

GÜNDEM 14.03.2022, 20:09
Erdoğan ile Scholz'dan ortak basın açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.


Erdoğan: Hedefimiz 50 milyar dolar

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Ukrayna-Rusya savaşında kalıcı ateşkesin sağlanması hususundaki gayretlerimizi yılmadan devam ettirmeyi sürdüreceğiz. Avrupa'nın güvenliğine yönelik tedbirleri alırken, diğer taraftan çözüme yönelik diplomatik çalışmaların hızlandırılması hususunda anlaştık.

Almanya ile 2020 yılında 38 milyar dolar dolaylarında olan ikili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 41 milyar doları geçti. Bahse konu rakamı 50 milyar dolara ulaştırmakta kararlıyız.

Salgın sürecinde Uğur Şahin ve Özlem Türeci hem Almanya'nın hem de Türkiye'nin gururu oldular. 

Almanya ile bölgesel hususlarda yakın iş birliği içerisinde çalışmaya önem veriyoruz. Almanya'nın Avrupa'da lider konumda olduğu şüphesiz bir gerçektir. Türkiye-AB (Avrupa Birliği) ilişkilerinin ilerlemesi için Almanya'dan destek bekliyoruz."

Scholz: Türkiye'ye bir teşekkür borcumuz var

Scholz'un açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Buradan da Rus lider Putin'e çağrıda bulunuyorum. Artık bu savaşa bir son verilmelidir. Müzakerelerde Ukrayna neyin doğru olduğuna kendisi karar vermelidir. Montrö Sözleşmesi doğrultusunda boğazların savaş gemilerine kapalı olmasının önemli bir katkı olduğu kanaatindeyiz. Bunun için Türkiye'ye bir teşekkür borcumuz var. 

Türkiye ile AB arasında enerji alanınki iş birliği çok kıymetli. AB ile Türkiye arasındaki üst düzey iletişim formatını devreye sokacağız. 

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerde büyük bir potansiyel var ve bu potansiyeli daha iyi bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Benim hükümetim bu sorumluluğu üstlenmiştir."

Yorumlar (0)