Erdoğan ile Putin, Soçi'de görüşecek! SİHA anlaşması masada mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5 Ağustos'ta Soçi'de görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tahran'daki görüşmelerde Putin, SİHA'lar hakkında şaka yollu bir konuşma yapmıştı. 'Ukrayna'ya veriyorsunuz, bize de verin.' gibisinden. Bu konuyla ilgili kapılar açık." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 31.07.2022, 16:35 31.07.2022, 17:59 Hakan Öksüz
Erdoğan ile Putin, Soçi'de görüşecek! SİHA anlaşması masada mı?

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemdeki önemli konulara dair konuştu. Ukrayna'daki tahılların sevkiyatıyla ilgili İstanbul'da yapılan zirvede anlaşmanın sağlandığına işaret eden Kalın, "İmzaların atılmasından sonra çatışmaların şiddetlendiğini gözlemledik. Çin-Tayvan sınırında gerilim var. Ukrayna'daki savaş da jeopolitik olarak bölgeyi zorluyor. Gelişmelere göre konumumuzu tayin ediyoruz." dedi.

Erdoğan ile Putin, 5 Ağustos'ta Soçi'de görüşecek

Sözcü Kalın, İran'da yapılan Üçlü Zirve'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir görüşmenin gerçekleşeceğinin duyurulduğunu hatırlattı. Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin 5 Ağustos'ta Soçi'de yapılacağını kaydeden Kalın, "Rusya, Türkiye'ye SİHA anlaşması teklifinde bulundu mu?" sorusunu yanıtladı. 

"Konu görüşmeye kapalı değil"

Tahran'da yapılan görüşmeler sırasında Rusya lideri Putin'in şaka yollu, "Ukrayna'ya veriyorsunuz, bize de verin." dediğini söyleyen İbrahim Kalın, "Bunun üzerine Cumhurbaşkanımız gülümsedi. Konu görüşmeye kapalı değil, düşünülebilir. Vladimir Putin, ciddi bir talebin gelmesi halinde bunu onaylayacağımızın farkında. Ukrayna'ya savaştan önce gönderdiğimiz Bayraktar TB-2 adlı SİHA'ların sahadaki performansının üst düzey olduğunu görüyoruz. Amacımız savaşı körüklemek değil, Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var." dedi.

F-16 konusunda Biden'ın tavrı olumlu

Önceki günlerde bir başka medya organına demeç veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, F-16 savaş uçakları konusunda ABD Başkanı Joe Biden'ın olumlu bir tavır sergilediğini söylemişti. Kalın, "Bu uçakların Türkiye'ye sevkiyatı için ilk etapta ABD Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor. Biden, bunun için hem kendi partisinden hem de demokratlardan destek almalı. ABD yönetimi olumlu bakıyor, sonucu göreceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)