Erdoğan ile Pahor'dan ortak basın açıklaması

Erdoğan, "Slovenya ile stratejik ortaklık, müttefiklik ve dostluk temelinde gelişen dayanışmamızın ilerleyen dönemde ülkemizin AB'ye (Avrupa Birliği) katılım süreci de dahil olmak üzere her alanda daha da kuvvetleneceğine inanıyorum." dedi.

GÜNDEM 10.08.2022, 20:25
Erdoğan ile Pahor'dan ortak basın açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovenyalı mevkidaşı Borut Pahor, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.


Erdoğan: Ticaret hacmini yukarılara taşımayı amaçlıyoruz

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Sayın Pahor, 15 Temmuz 2016 hain darbe teşebbüsünün ardından ülkemizi ziyarette bulunan ilk AB ülkesi lideri olmuştu. Dayanışmasını açık ve net bir şekilde göstererek stratejik ortaklığımızın tüm gerekliliklerini yerine getirmiştir. Kendilerine bir defa daha teşekkür ediyorum. 
 
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin sağlanmasının 30'uncu yıl dönümünü kutluyoruz. Bugünkü görüşmelerde Türkiye ile Slovenya arasındaki ikili ilişkileri ayrıntılı bir şekilde masaya yatırdık. İş birliğinin ulaştırma, bilim-teknoloji, sanayi, ekonomi başta olmak kaydıyla hemen her alan gelişmesinden ötürü büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 

İkili ticaret hacmini 2021'de yaklaşık olarak 2,3 milyar dolara ulaştırdık. Bu sayıyı daha da yukarılara taşımayı amaçlıyoruz. NATO üyesi iki ülke olarak savunma alanında da ayacağımız çok sayıda ortak adım olduğu düşüncesindeyim.

Erdoğan: Sayın Pahor örnek bir tutum sergiliyor

Slovenya'daki en önemli altyapı projeleri Divaca-Koper Demir Yolu ve Karavanke Tüneli inşaatlarında Türk şirketlerinin yer almasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Firmalarımızın karşılıklı olarak yatırımlarını daha da artırmalarını teşvik ediyoruz. 

İki ülke arasındaki iş birliği ve dostane ilişkiler, bölgesel istikrar ve barışa büyük oranda katkı sunuyor. Slovenya ile stratejik ortaklık, müttefiklik ve dostluk temelinde gelişen dayanışmamızın ilerleyen dönemde ülkemizin AB'ye (Avrupa Birliği) katılım süreci de dahil olmak üzere her alanda daha da kuvvetleneceğine inanıyorum.

İslam Kültür Merkezi ve Lübliyana Camisi'nin iki sene evvel faaliyete geçmesinden ötürü büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kıymetli dostumun da bu iki güzide eseri ziyarette bulunması, Müslümanların dini günlerini kutlaması ve anma etkinliklerine iştirak etmesi örnek bir tutumdur. Sayın Pahor'da sizlerin huzurunda bir defa daha teşekkür ediyor, müttefik ve dost Slovenya halkına milletim ve şahsım adına selamlarımı gönderiyorum."

Pahor: Gerginlik Batı Balkanlar'a da inebilir

Pahor'un açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Slovenyalıların büyük bir kısmı Türkiye ile olan iş birliğimizi ve iyi ilişkilerimizi destekliyor. Siyasi ve ekonomik iş birliğimizin kuvvetlenmesi için faaliyetlerimiz sürecek. Ülkemizdeki Türk firmalarına teşekkür ediyoruz. 

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş beklenenden çok daha uzun sürerse gerginlik Batı Balkanlar'a da inebilir. Bu bölge refahı, güvenliği ve barışı hak ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı'na bu husustaki girişimleri için teşekkür ediyorum. Her ikimiz de birçok noktada aynı fikirdeyiz. Tabii ki bazı görüş ayrılıklarımız oluyor fakat netice olarak Sayın Cumhurbaşkanı'na açıklığı ve dostluğu için teşekkür ediyorum."

Yorumlar (0)