Erdoğan ile Biden'ın görüşme saati netleşti!

İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün toplanacak NATO zirvesinde dünya gündemini etkileyen olaylar masaya yatırılacak. Zirve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın baş başa görüşeceği belirtildi. Bu kritik görüşmenin saati de belli oldu.

GÜNDEM 29.06.2022, 09:21 29.06.2022, 20:38 Hakan Öksüz
Erdoğan ile Biden'ın görüşme saati netleşti!

Dünya gündemine ilişkin önemli konuların masaya yatırılacağı NATO zirvesi, bugün İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak. Ukrayna-Rusya savaşı, zirvenin ana gündem maddesi olacak. Zirvede ele alınacak başlıklardan bazılarının; Ukrayna'daki savaşla ilgili gerilimi artıracak açıklamalardan kaçınılması, savunma harcamalarının artırılması, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunun onaylanması olacağı kaydedildi.

Görüşme saat 18.45'te yapılacak!

NATO zirvesi bugün önemli bir görüşmeye daha ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın baş başa görüşeceği belirtildi. Saat 18.45'te yapılacak görüşmede ikili ilişkiler, F-16 satışı sorunu, Ukrayna'daki savaşın gidişatı, yüksek enflasyon ve İsveç ile Finlandiya'nın üyelik başvurularının ele alınacağı ifade edildi. İki lider arasındaki görüşmenin yaklaşık 1 saat sürmesi bekleniyor.

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya adaylık başvurusu yapmıştı

Rusya'nın saldırgan tutumundan korunmak isteyen Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik sürecinin başlatılması için resmi başvuruda bulunmuştu. NATO üyesi Türkiye ise bu ülkelerin teröre destek verdiğini kaydederek bu başvuruları veto edeceğini bildirmişti. Üyelik başvurusu ile ilgili pürüzlerin aşılması için Finlandiya, İsveç, NATO ve Türkiye arasında görüşmeler yapılmıştı.

Dün akşam dörtlü görüşme yapıldı, anlaşma sağlandı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö arasında dün akşam dörtlü görüşme yapıldı. 

Pürüzlerin giderildiği görüşmede Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye tarafından kabul edildi. PKK'lı teröristlerin, ülkelerindeki her türlü faaliyetlerini engelleme taahhüdünde bulunan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Üç ülke arasında bundan sonra silah ambargosunun uygulanmayacağı kaydedildi.

Yorumlar (0)