Erdoğan: “Göçmenleri ve mültecileri koruyan ülkemiz, güçlüdür” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 44 ilde çıkan toplam 208 yangından 196’sının kontrol altına alındığını bildirdi. 

GÜNDEM 06.08.2021, 17:45 07.08.2021, 18:20
Erdoğan: “Göçmenleri ve mültecileri koruyan ülkemiz, güçlüdür” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çilehane Camii’nde cuma namazını eda ettikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündeminde orman yangınları olan Erdoğan, 28 Temmuz’da başlayan ve 9 günden fazla süredir devam eden yangınların, 44 farklı ilçede toplam 208’i bulduğunu ve bunların 196’sının kontrol altına alındığını aktardı. 

Erdoğan: “5 ildeki 12 yangının söndürme çalışmaları ise devam ediyor. Yangın söndürme çalışmalarının devam ettiği iller arasında Denizli, Aydın, Isparta, Muğla ve Antalya bulunuyor. Köylüler kendi imkanları ile personellerimiz de uçaklar, TOMA’lar, arazözler ve helikopterle söndürme çalışmalarına destek veriyor. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda tüm imkanlar seferber ediliyor.” 

“Müdahale araçları hızlı şekilde artırıldı” 

Erdoğan: “Havadan ve karadan müdahale araçlarının sayısı hızlı şekilde artırıldı. Bu konuda özellikle Azerbaycan’dan bahsetmek istiyorum. Bugün yine buraya gelmeden İlham Aliyev kardeşimle görüştük. Şu anda bize 600’den fazla itfaiyeci göndermiş durumdalar. Kendisi hem personel hem de araç sayısını daha da artırabileceklerini belirtiyor. Ben de kabul ettim. Kendisi hemen durumu organize edecek. Şu anda bölgelerde 16 amfibik uçak bulunuyor. Son olarak Ukrayna’dan da gece görüşlü helikopterler geldi. Bunlar da 24 saat full çalışacak. Bu helikopterlerin havada durma süreleri yüksek. Toplamda 56 helikopter bölgelerde hizmet veriyor. Bunlara ek olarak 9 tane insansız hava aracı bulunuyor. 150 iş makinası ve 850 arazöz de sahada.” 



Termik santralin etrafına hendek kazılıyor 

Erdoğan: “Tüm bu araçlar, termik santralin çevresine hendek kazıyorlar. Etrafı açmakla birlikte santralin kontrol altına alındığını söyleyebiliriz. Şu anda santraldeki gelişmeler olumlu. Toplam 5 bin 250 personel ile aktif şekilde bölgedeyiz. Yangın mahallinde görevli olmayan kişilerin de bundan sonra alana alınmayacağını söylemek isterim. Görevli olmayanlar, bu işi bilmeyenler, yangın mahallinde yaralanmayı ve başka sıkıntıları beraberinde getirebilir. Bunların yaşanmasını istemiyoruz.” 

Orman teşkilatının araçları 

Erdoğan: “Orman teşkilatımızın 3 amfibik uçağı ve 39 helikopteri şu anda sahada. Ayrıca 7 jandarma helikopteri ve başka ülkelerden gelen 23 hava aracı da çalışıyor. Rusya, 5 tanker uçağı ve 3 helikopter; İspanya 2 amfibik uçak; Ukrayna 3 tanker ve 4 helikopter; Hırvatistan 1 amfibik uçak; İran da bir tanker uçak ve 2 helikopter gönderdi. Azerbaycan ise yangınların ilk gününden bu yana pek çok araç ve personel yardımı yaptı.” 



STK ve sektörün katkılarıyla 4 uçak ve 1 helikopter geliyor 

Erdoğan: “Özel sektör ve STK katkılarıyla yurt dışından temin edilen 1 helikopter ve 4 uçak bugün çalışmalarına başlayacak. Yanmış olan yerlerde de hasar tespit çalışmaları sürüyor. Hayvancılık ve bitkisel üretim konusundaki zararlar en kısa sürede giderilecek. Yanan bölgeler, Anayasa’nın 169. maddesi gereğince başka bir şekilde kullanıma açılamaz. Bu alanlar tekrar ağaçlandırılacak. Maalesef bazı siyasetçiler buraların inşaata açılacağını söylüyorlar. Bu konuda benim ya da parlamentonun bir onayı yok. Bu söylenenler yalandır. Zaten Kılıçdaroğlu’nun da yalandan başka sıfatı yoktur. Böyle bir zamanda muhalefetin derdi iktidara yardımcı olmak olmalı iken bunun tam tersini yapıp yangına körükle gidiyorlar.” 

“Yeni ağaçlandırma, bölge ile uyumlu olacak” 

Erdoğan: “Yanan bölgelerde yapılan ağaçlandırma, bölgenin doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacak. Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında her vatandaşımız için 3’er tane olmak üzere toplamda 252 milyon fidanı yıl bitmeden dikmiş olacağız. Yeşil vatanı korumak için mücadele edeceğiz. İktidarımız döneminde 5 milyar 400 milyon yetişmiş ağaç diktik. Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde ilerleyeceğiz. Ülkemizi asla çöle teslim etmeyeceğiz.” 



“Göçmenleri koruma altına alan ülkemiz zayıf değildir” 

Erdoğan: “Son zamanlarda Türkiye’yi fukara göstermek amacıyla, insan söylemek de istemiyor, ‘help Turkey’ diye bir kampanya başlattılar. Tabi bunun karşısında bizim de söyleyeceğimiz bir şey var. Bu ne? ‘Güçlü Türkiye’. Biz güçlüyüz. Nitekim onlar da fazla dayanamadılar. Paylaşımlarını kısa sürede sildiler. Türkiye’yi bu şekilde Avrupa’dan Amerika’dan ya da başka yerlerden yönetmek suretiyle adeta dezenformasyonla bir terör estirmeye, yani bana göre yalan terörüne esir etme kampanyası ve gayreti güttüler. Bu konuda asla prim vermeyeceğiz. Bu millet Kobani’de büyük bir imtihan verdi. Onu biz çözdük. Kobani’deki tüm Kürt vatandaşlarımızı biz koruma altına aldık. Şu anda ülkemizde 4 milyon Arap ve Kürt mülteci var. Onlar bizim korumamız altındaysa, göçmenler de bizim korumamız altındaysa o halde Türkiye zayıf değildir. Güçlü olduğu için insanları koruma altına almaktadır. Bunu da mevcut imkanlarını ve finansmanlarını iyi yönettiği için başarmaktadır. Biz güçlü Türkiyeyiz. Biz, her darda kalana koşan ülkeyiz.” 

Yorumlar (0)