Erdoğan, G20 Zirvesi'ne video konferansla konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'ne video konferans ile katıldı.

GÜNDEM 21.11.2020, 17:49 21.11.2020, 18:26
Erdoğan, G20 Zirvesi'ne video konferansla konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'ne video konferans ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarından satış başları şu şekilde:

"156 ülkeye yardım sağladık"

"Koronavirüs pandemisi tüm insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Mart ayındaki olağanüstü zirvede de değindiğim üzere aynı gemide yer alan bizlerin kaderi de birdir. Pandemiyle mücadeleyi iş birliği ve dayanışma olmadan başarıya ulaştırmamız imkansızdır.

Salgınla mücadelede özellikle ekonomik bakımdan güçsüz ülkeler adeta ortada bırakıldı. Türkiye olarak bu kapsamda 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım ettik. Şu ana kadar G20 üyesi 15 ülkeye hibe yardımı yapmanın yanında, Türkiye'den satın alma ve ihracat izinlerini de karşılamış bulunuyoruz.

"16 aşı çalışmamız var"

Almanya'daki iki Türk bilim insanının ürettiği aşıyla ilgili umut verici haberleri mutlulukla takip ediyoruz. Fakat burada bir konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Geliştirilen aşılar, şu anki adaletsizlikleri daha da derinleştirmek yerine insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır. Türkiye olarak birinde insan deneylerine başladığımız toplamda 16 aşı çalışmamıza bu anlayışla yaklaşıyoruz.

Pandemi, sağlık alanı yanında küresel ekonomik mimaride de etkisini sürdürüyor. Korumacılığın arttığını, gümrük duvarlarının yeniden yükseldiğini, içe kapanma eğiliminin güçlendiğine şahit oluyoruz. İki yanlışın bir doğru etmeyeceğini hepimiz çok net biliyoruz.

"Dünya Ticaret Örgütü'ne büyük iş düşüyor"

Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü'nün temel ilkeleri çerçevesinde adaletli bir küresel ekonomik büyümeden ve refah paylaşımından taraftır. Bunun için Dünya Ticaret Örgütü'nün reform sürecinin ilerletilmesi lazım. Örgütün kilit öneme sahip izleme, müzakere ve anlaşmazlıkların çözümü işlevlerinin iyileştirilmesi elzemdir.

Salgın, iş gücü piyasasını da olumsuz etkiliyor. Özellikle kayıt dışı ekonomide çalışanlar ile kadın, genç ve engelli başta olmak üzere toplumdaki hassas kesimler, salgının yükünü daha fazla taşımaktadır. Meydana gelen sıkıntılar kapsayıcı ve dayanıklı sosyal güvenlik sistemlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Dünyanın en kuşatıcı ve geniş tabanlı sosyal güvenlik sistemine sahip ülkelerinden biriyiz. Hızla geliştirip hayata geçirdiğimiz 'Ekonomik-Sosyal Koruma Kalkanı' vasıtasıyla istihdamı dengede tutacak tedbirleri başarıyla uyguluyoruz.

G20 olarak da salgının etkilerini minimuma indirmek adına bir eylem planı devreye aldık. Eylem planının en somut ayağı olarak gördüğümüz borç erteleme girişiminde kaydedilen kademeli ilerlemeyi takdirle karşılıyoruz. Temmuz 2021'e kadar uzatılan bu girişime Türkiye olarak katkı sağlamayı sürdüreceğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum."


 

Yorumlar (0)